14 Οκτ 2010

15 Οκτωβρίου | Παγκόσμια ημέρα πλυσίματος των χεριών



Κάνοντας τα καθαρά χέρια προτεραιότητα, όχι μόνο για μια μέρα.





Για την τρίτη χρονιά που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, πάνω από 200 εκατομμύρια μαθητές σχολείων, γονείς, δάσκαλοι, διασημότητες και κυβερνητικοί υπάλληλοι σε όλο τον κόσμο, θα σηκώσουν τα μανίκια τους, αλλά στο τέλος της ημέρας σκοπεύουν να επιτύχουν πολύ περισσότερα από καθαρά χέρια.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών - όχι μόνο για μια μέρα - έχει στόχο να κάνει την απλή σωτήρια πρακτική του πλυσίματος των χεριών μια τακτική συνήθεια και μετά τη δύση του ηλίου στις 15 Οκτωβρίου.


Κάθε χρόνο, οι διαρροϊκές ασθένειες και οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις γίνονται αιτία για το θάνατο πάνω από 3,5 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 5 ετών. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό - κυρίως μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό - βοηθά να μειωθούν τα κρούσματα διάρροιας πάνω από 40%, παρόλα αυτά, η απλή αυτή συνήθεια, δεν εφαρμόζεται όσο συχνά θα έπρεπε.


Η επέτειος αυτή επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο πως το πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικές παρεμβάσεις υγείας και γιορτάζεται με ειδικές εκδηλώσεις σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο: Με παρελάσεις στη Σρι Λάνκα, με επιδείξεις στο Βιετνάμ το Λάος και τη Συρία, με μαθητικούς διαγωνισμούς και επικοινωνιακές εκστρατείες στην Αιθιοπία, με ραδιοτηλεοπτικά εκπαιδευτικά σποτ στη Γουινέα, με εγκατάσταση βρυσών στα νησιά Φίτζι, με εορτασμό της εθνικής μέρας πλυσίματος των χεριών στο Μαλί παρουσία του διεθνούς μουσικού και Πρεσβευτή της UNICEF, Habib Koite, με διεξαγωγή της εθνικής εκστρατείας «έρευνα σε 100 σχολεία» στη Βενεζουέλα για τη διαπίστωση της εφαρμογής των κανόνων υγιεινής στο σχολικό σύστημα κ.α.


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Bloggers (Blog Action Day) που εορτάζεται επίσης στις 15 Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στο νερό και με την ευκαιρία αυτή η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF καλεί τους έλληνες bloggers να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών με σχετικά αφιερώματα. Έως τώρα 3.544 blogs από 125 χώρες, ανάμεσά τους και πολλά από την Ελλάδα, θα συμμετάσχουν στον εορτασμό της Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών με τον τρόπο αυτό.


Το ακάθαρτο νερό και η ανεπαρκής υγιεινή είναι συχνά οι βασικές αιτίες για απουσίες από την εργασία και το σχολείο, που διαιωνίζουν τον κύκλο της οικονομικής και κοινωνικής στασιμότητας σε πολλές χώρες.
Η UNICEF ετοίμασε για τη φετινή χρονιά την ειδική έκδοση με «Ιστορίες για το νερό και την υγιεινή» που μπορείτε να βρείτε στο www.unicef.gr - Επιπλέον, στη διεθνή ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών www.globalhandwashingday.org μπορεί κανείς να βρει τα κατάλληλα εργαλεία για την προώθηση της πρωτοβουλίας, λογότυπα, αφίσες, παιχνίδια κ.α.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!