5 Οκτ 2010

Νοημοσύνη και δάσκαλος

Παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών σήμερα (5/10/2010) και ας δούμε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος.





Ο ρόλος των εκπαιδευτικών στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών.
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάτι που μαθαίνεται για αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά να ασκηθούν στις δεξιότητες της. Σε αυτή την διαδικασία είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο ο ρόλος των γονέων αλλά και των παιδαγωγών. 

Το σύγχρονο σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα ως δομή δεν προωθεί συνήθως την συναισθηματική νοημοσύνη και αυτό γιατί η σχολική πράξη :
Α)   δίνει ποσοτική αξία σε ποιοτικά φαινόμενα όπως βαθμοί – επιδόσεις.
Β) ενθαρρύνει περισσότερο τον ατομικό ανταγωνισμό και όχι την ομαδική συνεργασία και την δέσμευση στους στόχους της ομάδας.
Γ) Κάνει τα παιδιά να πιστέψουν ότι η μάθηση λαμβάνει χώρα μόνο στους χώρους του σχολείου. 
Δ) Δίνει έμφαση στην λογική ενώ παραμελεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις.

Παρόλα αυτά η διαμόρφωση των συναισθηματικών δεξιοτήτων γίνεται πολύ πιο εύκολα κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων που διαμορφώνεται η προσωπικότητα του παιδιού, από την γέννηση του ως τα πέντε του χρόνια, αλλά επεκτείνεται χρονικά και μέχρι την ύστερη εφηβεία. Το σχολείο, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή των παιδιών και για αυτό τον λόγο η παιδευτική διαδικασία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της αρχές της συναισθηματικής νοημοσύνης και να μην αναλώνεται  μόνο στην απόκτηση και στην καλλιέργεια των γνωστικών δεξιοτήτων.


Πηγή: www.babyspace.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!