15 Δεκ 2010

Το..... Survivor των Χριστουγέννων (Μέρος 2ο)

Αναθέστε δουλειές στους Βενιαμίν της οικογένειας!

Μην προσπαθήσετε να αποκλείσετε τα παιδιά από τις προετοιμασίες. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι αυτό είναι κάτι που τα ευχαριστεί και τα κάνει να νιώθουν σημαντικά. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι απασχολούνται με κάτι κι έτσι δεν κάνουν σκανταλιές και φασαρία. Θυμηθείτε ότι όλοι δουλεύετε προς ένα κοινό στόχο: να περάσετε αξέχαστα όμορφα, με αγάπη και ηρεμία αυτές τις άγιες ημέρες.

Ζητήστε τους πχ, να μαζέψουν όλες τις ευχετήριες κάρτες ή τις φωτογραφίες που λάβατε μέχρι τώρα και να αρχίσουν να τοποθετούν τις πρώτες σε ένα όμορφο χάρτινο κουτί και τις δεύτερες στα άλμπουμ. Αναθέστε τους ακόμη να σας θυμίσουν σε ποιους πρέπει να στείλετε κι εσείς με τη σειρά σας φωτογραφίες και ευχετήριες κάρτες. Η βοήθεια τους, να είστε βέβαιοι, θα αποδεχθεί πολύτιμη.





Ανοίγοντας το σπίτι στις γιορτές.

Αν αποφασίσετε να διοργανώσετε μια γιορτή ή συγκέντρωση στο χώρο σας εν όψει των εορτών, καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε σωστά. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες έξυπνες και δοκιμασμένες λύσεις, ικανές να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση:



  • Αν κάποιος από τους καλεσμένους σας φέρει μαζί του και το σκυλάκι του κι εσείς δεν συνηθίζετε να "φιλοξενείτε" τετράποδους επισκέπτες, μπορείτε να το αφήσετε δεμένο στο γκαράζ, στον κήπο σας ή στη βεράντα.

  • Αν ανήκετε στην κατηγορία των φιλόζωων κι έχετε εσείς σκύλο ή γάτα στο χώρο σας, είναι καλό να ενημερώσετε προηγουμένως τους καλεσμένους σας. Υπάρχουν κάποιοι που εκδηλώνουν αλλεργία όταν έρθουν σε επαφή με το τρίχωμα των ζώων.

  • Αν θέλετε να ικανοποιήσετε τις γαστρονομικές ορέξεις όλων, εκτός από τα παραδοσιακά εδέσματα, προνοήστε να ετοιμάσετε και ένα πιο ελαφρύ πιάτο. Αρκετοί καλεσμένοι αποφεύγουν τα λιπαρά και τις πολλές σάλτσες, είτε επειδή έχουν  προβλήματα με το στομάχι τους είτε διότι βρίσκονται σε δίαιτα. Είναι κρίμα να κάνετε τόσο κόπο άδικα και το φαγητό να μείνει άθικτο στα πιάτα. Μοιράστε λοιπόν τις ποσότητες ανάμεσα στα υγιεινά και λιγότερο.... υγιεινά φαγητά και δεν θα έχετε πρόβλημα, όλα θα πάνε μια χαρά.

  • Αν θέλετε να αποφύγετε να μείνετε "εγκλωβισμένη" όλο το βράδυ στην κουζίνα μαγειρεύοντας, ετοιμάστε έξτρα μερίδες από ορεκτικά ή πιάτα που ξέρετε εκ των προτέρων ότι θα ξετρελάνουν με τη γεύση τους. Καθίστε στο σαλόνι με τους υπόλοιπους και όταν έρθει η ώρα να ξαναπεράσετε στην κουζίνα, παρασύρετε μαζί σας την καλύτερη φίλη ή την αδερφή σας. Αναθέστε τους να κόψουν τις σαλάτες ή να στρώσουν το τραπέζι. Κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει, αντίθετα θα το εκτιμήσουν οι καλεσμένοι σας.

  • Αν πρόκειται να φιλοξενήσετε κάποιους από τους προσκεκλημένους που είτε μένουν μακριά ή θα περάσουν το υπόλοιπο των εορτών κοντά σας, φροντίστε να έχουν στο μέρος που θα κοιμηθούν όλα τα απαραίτητα. Προνοήστε να υπάρχουν κοντά τους μια κανάτα με νερό, επιπλέον κουβέρτες και μαξιλάρια, ένα ραδιόφωνο ή τηλεόραση ή περιοδικά και εφημερίδες για να περνά ευχάριστα η ώρα τους. Αν τώρα φιλοξενήσετε και μικρά παιδιά και αυτά δεν κοιμηθούν μαζί με τα δικά σας στο παιδικό δωμάτιο αλλά προτιμήσουν να είναι κοντά στους δικούς τους, φροντίστε να υπάρχουν δίπλα τους ένα μπλοκ ζωγραφικής, ξυλομπογιές και κάποιο εικονογραφημένο παραμύθι. Έτσι θα είναι απασχολημένα και ήσυχα περισσότερη ώρα.

  • Αν δεν θέλετε να δημιουργηθεί.... χάος με τα προσωπικά πράγματα των καλεσμένων σας, θα σας διευκολύνει πολύ εξ αρχής αν έχετε συγκεντρώσει όλα τα πράγματα σε ένα δωμάτιο. Όταν η βραδιά φτάσει στο τέλος της, ελέγξτε παραπάνω από μία φορά ότι οι καλεσμένοι σας δεν έχουν ξεχάσει τίποτα. Ρίξτε μια τελευταία ματιά στο μπάνιο, επιβεβαιώστε και με τους ίδιους ότι όλα είναι εντάξει.

  • Απαθανατίστε την όμορφη βραδιά βγάζοντας μια αναμνηστική φωτογραφία όλοι μαζί. Μην ξεχάσετε να στείλετε σε όλους από ένα αντίγραφο.



Είστε καλεσμένοι, θα..... πάτε;
Γιορτινές συγκεντρώσεις; Τι να προσέξετε, τι να αποφύγετε, πως θα προετοιμάσετε το παιδί για αυτές;
Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι οι πλέον κατάλληλες για τη συμμετοχή των παιδιών σε πάρτι και συγκεντρώσεις. Καλό είναι όμως να έχετε υπόψη σας κάποια βασικά σημεία για να μην αντιμετωπίσετε δυσάρεστες εκπλήξεις σε μια ευχάριστη στιγμή.
  • Ενημερωθείτε αν θα παρευρίσκονται παιδιά στη γιορτή και ποιας ηλικίας, ώστε να κρίνετε αν μπορείτε να έχετε και τα παιδιά σας μαζί.

  • Προτιμήστε μια συγκέντρωση όπου θα περάσετε καλά όλοι σας με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους.

  • Εξηγήστε στο παιδί σας ότι πρέπει να είναι προσεκτικό στον ξένο χώρο. Πείτε του να προσέξει τα εύθραυστα αντικείμενα, τα κεριά και τα λουλούδια, τα οποία δίνουν γιορτινή αίσθηση αλλά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα.

  • Ενημερωθείτε για τυχόν ασθένειες που ίσως έχει κάποιο άλλο παιδί που θα παρευρίσκεται στη συγκέντρωση.

  • Καλό θα είναι να ελέγχετε τι θα φάνε τα παιδιά, αφού συνήθως σε τέτοιες περιστάσεις τροφές όπως τσιπς, γαριδάκια, αναψυκτικά υπάρχουν άφθονα και τα παιδιά θα θέλουν να γευτούν όλες αυτές τις "απαγορευμένες" λιχουδιές που τόσο λατρεύουν.

  • Αν υπάρχει κάποιος ξεχωριστός χώρος στον οποίο θα βρίσκονται τα παιδιά, είναι σωστό να φροντίσετε για την επιτήρηση τους. Παιχνίδια όπως σπαθιά, όπλα με καψούλια, νερομπογιές, μαρκαδόροι που βάφουν τους τοίχους, παιχνίδια που αποτελούνται από πολλά μικρά κομμάτια και που μπορεί να χαθούν, καλό είναι να απομακρυνθούν.

  • Ρωτήστε από πριν αν υπάρχει κάποιος ξεχωριστός χώρος, όπου τα παιδιά θα μπορούν να χαλαρώσουν κάποια στιγμή μακριά από τη φασαρία της γιορτής.

Το καλύτερο δώρο είστε...... εσείς!
Αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία όσων πονοκεφαλιάζουν και ψάχνουν με τις ώρες να βρουν τον τέλειο δώρο που θα προσφέρουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα, οι παρακάτω ιδέες θα σας φανούν πολύτιμες. Οφείλουμε ωστόσο να σας προϊδεάσουμε σχετικά τονίζοντας σας ότι κάποια από τα δώρα τα οποία σας προτείνουμε και που χαρακτηρίζουμε σαν τέλεια, δεν είναι ακριβά και εντυπωσιακά, ούτε κλείνονται απαραίτητα μέσα σε πολύχρωμα κουτιά. Φυλάσσονται όμως για πάντα στην καρδιά και στο κουτί των αναμνήσεων των δικών σας, δεν πετιούνται, δεν χάνονται και δεν καταστρέφονται όσα χρόνια κι αν περάσουν.


Χαρίστε τους λίγο από το χρόνο σας.
Το σπουδαιότερο δώρο που μπορείτε και πρέπει να προσφέρετε στους δικούς σας είναι περισσότερος χρόνος μαζί τους. Προσπαθήστε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος της επαφής με το σύντροφο σας και τα πιτσιρίκια σας, αναπληρώνοντας το κενό που η καθημερινότητα και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις έχουν επιφέρει. Όσο μικρό ή λίγο κι αν σας ακούγεται, πιστέψτε μας δεν είναι!


Ένα γεύμα-έκπληξη. 
Κλείστε τραπέζι στο αγαπημένο σας εστιατόριο ή σε εκείνο που θέλετε εδώ κι καιρό να επισκεφθείτε αλλά το πιεσμένο καθημερινό σας πρόγραμμα δεν σας επέτρεψε μέχρι σήμερα. Προτιμήστε να κάνετε έκπληξη στην οικογένεια σας και μην αποκαλύψετε τον προορισμό σας έως ότου φτάσετε έξω από την πόρτα του.


Όχι μόνο παιχνίδια! 
Τα χρήματα και τα παιχνίδια είναι κάποιοι τρόποι για να ανταμείψετε το αγγελούδι σας για κάτι καλό που έκανε, αλλά όχι απαραίτητα και οι καλύτεροι. Μπορεί το ίδιο να τα επιζητά, αλλά σίγουρα θα μείνει εξίσου-αν όχι περισσότερο-ικανοποιημένο με κάποιο άλλο δώρο. Μπορείτε για παράδειγμα να το ανταμείψετε πηγαίνοντας μαζί του στον κινηματογράφο ή στο θέατρο. Το λούνα παρκ και το παγοδρόμιο είναι επίσης μια καλή ιδέα. Τολμήστε το και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!