20 Φεβ 2011

8 τρόποι για να το πείσετε να φάει!

Πολύ συχνά οι γονείς χρειάζεται να ασκήσουν τρομερή πειθώ στο παιδί τους για να δεχτεί να φάει λαχανικά, φρούτα ή και πρωινό. Σας παρουσιάζουμε μερικούς έξυπνους τρόπους για να το πείσετε!

1.Δώστε του να φάει όταν πεινάει.

Τη στιγμή που η πείνα φέρνει το παιδί σας στην κουζίνα είναι η κατάλληλη ώρα να του δώσετε να δοκιμάσει νέες γεύσεις ή ότι έχετε μαγειρέψει, χωρίς να φέρει πολλές αντιστάσεις. Είναι άλλωστε ανώφελο να πιέζετε ένα χορτάτο παιδί να φάει μπάμιες και ειδικά αν έχει χορτάσει με ανθυγιεινά σνακ σαν κι αυτά που λατρεύουν τα παιδιά.

2. "Παραμυθίαστε" το!
Θέλετε να το πείσετε να φάει μπρόκολο, αλλά δεν τα καταφέρνετε; Απλά πείτε του ότι ο αγαπημένος του ήρωας χάρη στο μπρόκολο είναι τόσο δυνατός ή όμορφος κοκ. Δώστε μαγικό χαρακτήρα στο φαγητό για να το δει θετικά. Αν, για παράδειγμα, πειστεί η κόρη σας ότι μόνο χάρη στα λαχανικά η Barbie έχει τόσο όμορφα μαλλιά, τότε κερδίσατε μια μάχη. Φροντίστε, όμως, για να είστε πειστικοί, να διαλέξετε έναν πραγματικά αγαπημένο του ήρωα αλλά να μην υπερβάλλετε. Μα άλλα λόγια, δεν γίνεται ο Μπάτμαν και να τρώει λαχανικά και να μαζεύει το δωμάτιο του και να ακούει τους μεγάλους και να παραμείνει αγαπητός στο παιδί σας!

3. Βουτιές στη σάλτσα!
Πολλά πιτσιρίκια δέχονται να φάνε ακόμη και το "δύσκολο" φαγητό, αρκεί στο πιάτο τους να υπάρχει κάποια έντονου χρώματος σάλτσα, όπως μουστάρδα ή κέτσαπ. Εκμεταλλευτείτε το ή προτείνετε στο παιδί να βουτάει κομμάτια λαχανικών ή κρέατος σε κάποια σάλτσα για να φάει. Προσοχή, όμως, στην ποσότητα! Η κέτσαπ έχει πολλή ζάχαρη, για αυτό δίνετε την με φειδώ! Μπορείτε να φτιάχνετε δικές σας σάλτσες με βάση το γιαούρτι και όχι τη μαγιονέζα. Έτσι, βάζετε στο τραπέζι ένα δροσερό και υγιεινότερο ντιπ! Αντίστοιχα για τα φρούτα μπορείτε να φτιάξετε ντιπ από κρέμα τυριού, λίγη σπιτική μαρμελάδα, μέλι ή σε έκτακτες περιπτώσεις σως σοκολάτας.

4. Τριμμένη απόλαυση!
Επειδή συχνά για τα παιδιά το σχήμα και η εμφάνιση μετράει, τι θα λέγατε να του δώσετε καρότα, μήλα, ακόμη και ψημένο κρέας περασμένο στο τρίφτη, σαν να είναι νιφάδες; Θα σας παίρνει λίγη ώρα, εάν όμως διαπιστώσετε ότι το παιδί σας (ειδικά αν είναι 2-3 ετών) φοβάται για κάποιο λόγο το πιάτο του (του φαίνονται όλα πολύ μεγάλα) τότε αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος να φέρετε το φαγητό.... στα μέτρα του! Γενικότερα θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι ένα πιάτο που ξεχειλίζει με μεγάλα κομμάτια φαγητού συχνά δημιουργεί άγχος ή αποστροφή στα παιδιά, που χορταίνουν πολύ εύκολα με το μάτι πριν καν φτάσει το πιρούνι στο στόμα τους. Για αυτό φροντίστε οι μερίδες τους να είναι λογικές και τα τρόφιμα κομμένα σε μικρά κομμάτια.

5. Χαρούμενα πιάτα!
Για κάποια παιδιά το φαγητό είναι θέμα στιλ! Δεν έχει το πιάτο του τον Μπομπ Σφουγγαράκη; Το φαγητό γίνεται βαρετό. Ένα χαρούμενο, χρωματιστό πιάτο, ένα πιρούνι για παιδικά χεράκια και ένα παιδικό ποτήρι κάνουν το φαγητό πιο ευχάριστο, ακόμη και αν το μενού της ημέρας είναι αρακάς. Και πάλι, όμως, προσέξτε μην πέσετε στην παγίδα του να βάλετε στο τραπέζι ένα σερβίτσιο που να κάνει το παιδί να ασχολείται μόνο με αυτό, αντί με το περιεχόμενο του πιάτου!

6. Το κυνήγι του θησαυρού! 
Για πολλά παιδιά το φαγητό πρέπει να είναι η συνέχεια του παιχνιδιού. Επειδή όμως γιατροί και ψυχολόγοι συνιστούν να μαθαίνουν τα παιδιά από νωρίς ότι το φαγητό δεν είναι παιχνίδι (για να τρώνε ενσυνείδητα) κάντε παιχνίδι το σνακ τους. Κρύψτε σε διάφορα μέρη της κουζίνας που επιτρέπετε να έχουν πρόσβαση τα παιδιά διάφορα "μυστικά" τρόφιμα και βάλτε τα να τα ανακαλύψουν. Ο θησαυρός θα είναι ότι θα φάνε ένα υγιεινό σνακ, ότι θα παίξουν αλλά και ότι για παράδειγμα στο βραδινό τραπέζι θα υπάρχει μια αγαπημένη τους λιχουδιά. Έτσι, βάλτε σε ένα συρτάρι κρακεράκια, σε διάφορα μέρη στο ψυγείο, σε χαρούμενες συσκευασίες κομμένα φρούτα, σε όμορφα μπουκαλάκια φρέσκο χυμό κοκ. Επίσης, δημιουργήστε μια μυστική κρύπτη στο ψυγείο σας και αποκαλύψτε στο παιδί ότι κάθε μέρα σε αυτήν την κρύπτη θα βρίσκει κάτι καλό για να τρώει.

7. Βάλτε το παιδί στην κουζίνα!
Καθώς οι εκπομπές μαγειρικής για παιδιά θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, θα παρατηρήσετε και μόνοι σας πως όταν τα παιδιά γνωρίσουν τα τρόφιμα, μαθαίνουν πως μαγειρεύονται μαθαίνουν να αγαπούν τη διαφορετικότητα των τροφίμων και να εκτιμούν το μαγειρεμένο φαγητό. Όμως, μην έχετε υπερβολικές προσδοκίες. Μην περιμένετε ότι βάζοντας το παιδί σας μια φορά στην κουζίνα για να μαγειρέψετε μαζί, θα δεχτεί αμέσως να φάει και ότι του δώσετε. Αυτή η μέθοδος απαιτεί επανάληψη, καλή διάθεση, υπομονή από μέρους σας και θα αποδώσει τους καλύτερους καρπούς για μια ζωή!

8. Αλλάξτε τις λέξεις!
Πολύ συχνά αυτό που κάνει τα παιδιά να αποστρέφονται συγκεκριμένα τρόφιμα είναι το όνομα τους. Για ελάτε στη θέση τους! Θα τρώγατε κάτι που λέγεται "μπρόκολο";  Μπορείτε λοιπόν να γίνετε λίγο πιο ευρηματικοί. Πείτε το μπρόκολο μεγάλο πράσινο δέντρο, την ντομάτα κόκκινη ζουμερή μπίλια, τα μακαρόνια σπάγγους και φτιάξτε νόστιμες ιστορίες που θα συναρπάσουν τα παιδιά σας!

Πηγή: περιοδικό Γονείς εν δράσει!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!