22 Φεβ 2011

Οι φίλοι μας τα ζώα

Ποιος σας είπε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να συμβιώνουν με ζώα; Αντίθετα, ένα χνουδωτό και τρυφερό κατοικίδιο μπορεί να προσφέρει ασύγκριτη χαρά τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας, αρκεί να μην ξεχνάτε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής.

Μόλις ανακαλύψατε ότι είστε έγκυος. Πάνω που ξεκινάτε να ανακοινώσετε τα χαρμόσυνα νέα στην οικογένεια, το βλέμμα σας πέφτει πάνω σε ένα ζευγάρι θλιμμένα, υγρά ματάκια που σας κοιτάνε από την άκρη του δωματίου; Και τώρα τι γίνεται; Πρέπει να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας ζωάκι;

Να μείνω ή να φύγω;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η επαφή με ένα κατοικίδιο μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του άγχους. Ωστόσο, οι δυναμικές όταν αποκτάτε παιδί αλλάζουν: Οι απαιτήσεις της φροντίδας ενός μωρού, σε συνδυασμό με τις κρίσεις ζήλιας ή ενός παραμελημένου ζώου, σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη. Αν λοιπόν πιστεύετε ότι δεν θα τα βγάλετε πέρα με ένα παιδί κι ένα σκυλί (ή γατί), ή αν απλώς δεν θέλετε να εκθέσετε το μωρό σας στους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η συμβίωση με ένα ζώο, καλύτερα να αρχίσετε από τώρα να σκέφτεστε τι θα κάνετε με το κατοικίδιο σας. Δεν είναι λύση να το εγκαταλείψετε κάπου και να το αφήσετε αβοήθητο στους πέντε δρόμους. Μην ξεχνάτε ότι ειδικά τα ζώα που έχουν ζήσει κοντά σε ανθρώπους και στην ασφάλεια ενός σπιτιού, δεν επιβιώνουν εύκολα στο δρόμο. Προσπαθήστε να το δώσετε σε κάποιο σπίτι, ή επικοινωνήστε με την Εταιρεία Προστασίας Ζώων. Αν τώρα το ζωάκι σας αποτελεί πραγματικά μέλος της οικογένειας και δεν αντέχετε στη σκέψη να το αποχωριστείτε, μην ανησυχείτε άδικα. Μπορείτε κάλλιστα να μεγαλώσετε το παιδί σας σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν ζώα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα τηρήσετε κάποιους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Ασπίδα προστασίας
Αν είστε έγκυος, πρέπει να προφυλαχθείτε από την τοξοπλάσμωση, ένα μικρόβιο που πιθανόν να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Η τοξοπλάσμωση προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένου, ωμού κρέατος ή ανεπαρκώς μαγειρεμένου κρέατος, καθώς και από την επαφή με τα κόπρανα της γάτας. Φροντίστε να ψήνετε διεξοδικά όλα τα κρέατα και μην ξεχνάτε να φοράτε γάντια κάθε φορά που αλλάζετε την άμμο της γάτας ή ασχολείστε με δουλειές στο κήπο (το μικρόβιο της τοξοπλάσμωσης μπορεί να βρίσκεται στο χώμα, αν στο σημείο εκείνο έχει αφοδεύσει κάποια γάτα). Δεν κινδυνεύετε από την επαφή με το τρίχωμα του ζώου, εφόσον φυσικά δεν αντιμετωπίζει κάποιο δερματικό πρόβλημα. Φροντίστε να ενημερώσετε τον κτηνίατρο με το παραμικρό σημάδι ασθένειας που ενδεχομένως να παρατηρήσετε στο κατοικίδιο σας.

Που είναι η μαμά μου;
Στο μαιευτήριο, που αλλού; Σε περίπτωση που χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για κάποιο διάστημα, είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε μετά τον τοκετό, μην αμελήσετε να αναθέσετε σε κάποιον τη φροντίδα του κατοικίδιου σας. Είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάξετε το καθημερινό τους πρόγραμμα διατροφής ή άσκησης, καθώς τα ζώα είναι πλάσματα της συνήθειας και η παραμικρή παρέκκλιση από τη ρουτίνα που έχουν μάθει, μπορεί να σας δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα προσαρμογής όταν επιστρέψετε στο σπίτι με το μωρό.

Το παιδί και το..... δελφίνι!
Θα έχετε δει παιδιά να χαζεύουν μαγεμένα ένα ενυδρείο με ψάρια, να γελάνε βλέποντας ένα γατάκι ή να προσπαθούν να μιμηθούν το γάβγισμα ενός σκύλου. Όλα τα παιδιά νιώθουν μια ενστικτώδη περιέργεια για τα ζώα και θέλουν να τα πλησιάσουν. Μην αποθαρρύνετε το παιδί σας από την επαφή με τα ζώα, αρκεί να μην παίρνετε τα μάτια σας από πάνω του. Γενικά, τα παιδιά χαίρονται τη συντροφιά των ζώων και αν μεγαλώσουν μαζί με ένα κατοικίδιο, μαθαίνουν από νωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες της φροντίδας τους. Για να έχετε όμως το κεφάλι σας σίγουρο, φροντίστε να:

  • Κάνετε αποπαρασίτωση στο σκύλο σας σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς στα κόπρανα του μπορεί να υπάρχουν αβγά σκουληκιών, που είναι πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα όρασης στο παιδί, αν έρθουν σε επαφή με τα μάτια του.
  • Καλύπτετε με ένα σκέπασμα την άμμο της γάτας, ώστε να μην κινδυνεύετε να τη χρησιμοποιήσει το παιδί σας σαν.... τουαλέτα!
  • Πλένετε καλά τα χέρια του κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με τα ζώα.
  • Διατηρείτε τα ενυδρεία και τα κλουβιά των πουλιών σε σημείο που να μην φτάνει το παιδί.
  • Μην ταϊζετε το παιδί μπροστά στο κατοικίδιο σας και μην το αφήνετε να παίρνει φαγητό από το πιάτο του ζώου.
Εξωτική γοητεία
Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η μόδα  των... εξωτικών ζώων στα σπίτια. Ιγκουάνας, τροπικές σαύρες, ταραντούλες, ακόμα και φίδια έχουν γεμίσει σπίτια και διαμερίσματα, ως και στο κέντρο της πόλης! Το χειρότερο βέβαια είναι ότι οι ενθουσιώδεις ιδιοκτήτες τους πολλές φορές τα βαριούνται μετά από λίγο, ή συνειδητοποιούν ότι η φροντίδα τους είναι δύσκολη και πολυδάπανη και έτσι τα παρατάνε ή τα εγκαταλείπουν στην φροντίδα της Εταιρείας Προστασίας Ζώων. Αν δεν νιώθετε πολύ ασφαλής στην σκέψη ότι το παιδί σας θα μεγαλώσει σε ένα σπίτι παρέα με αράχνες και σκορπιούς (που μπορεί μεν να είναι συμπαθέστατα κατά κάποιους, αλλά είναι συνάμα κι επικίνδυνα ή τουλάχιστον μπορούν να γίνουν!) κι αν πιστεύετε ότι τα άγρια ζώα είναι καλύτερα να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον, τότε αντισταθείτε στον πειρασμό να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ζωολογικό κήπο!

Σπίτι μου, σπιτάκι μου....
Όπως ακριβώς και τα μεγαλύτερα αδέρφια, έτσι και τα ζώα, μπορεί να εκδηλώσουν ζήλια, όταν αντιληφθούν ότι ασχολείστε περισσότερο με το νεογέννητο. Φροντίστε να μην αγνοείτε το ζωάκι σας γιατί έτσι θα νιώσει παραμελημένο. Χαϊδεψτε το και αφιερώστε λίγη ώρα κάθε μέρα για να παίξετε μαζί του, μέχρι να προσαρμοστεί απόλυτα στη.... νέα τάξη πραγμάτων. Σιγά σιγά θα συνηθίσει στην παρουσία του μωρού και δεν είναι απίθανο σε λίγο χρόνο να γίνουν αχώριστοι φίλοι!

Παιδική ασφάλεια
Ακολουθήστε μερικές απλές συμβουλές για να διασφαλίσετε την άνετη και ακίνδυνη συμβίωση του παιδιού με το κατοικίδιο σας:
  • Ποτέ μην αφήνετε ένα μωρό ή μικρό παιδί μόνο του με ένα κατοικίδιο, ακόμα και για ένα λεπτό, όσο φιλικό κι αν δείχνει το ζώο.
  • Οι γάτες ελκύονται από τη ζεστασιά της κούνιας του μωρού οπότε φροντίστε να προστατεύετε το χώρο που κοιμάται το παιδί σας από τις.... αναπάντεχες επισκέψεις! Τα καλοκαίρια το παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με αδέσποτες γάτες, οπότε μην το αφήνετε μόνο του στον κήπο ή στις παιδικές χαρές.
  • Ποτέ μην ταϊζετε το παιδί σας μπροστά σε ένα πεινασμένο ζώο.
Εταιρεία Προστασίας Ζώων
Τηλ: 210 8833583

Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων
(Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία)
Τ.Θ. 75072, Καλλιθές, 176 10
Τηλ:  Αίγινα: 22970 31337-8
Αθήνα: 210 9520117 (και fax)
Θεσσαλονίκη: 2310 724969

Πηγή: περιοδικό 9 Μήνες Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!