14 Μαρ 2011

Αφιέρωμα Ύπνος | Μέρος 5ο

"Ύπνε, που παίρνεις τα παιδιά... "

"... έλα πάρε και τούτο", αναφέρει η λαϊκή ρήση! Και έτσι, φυσικά, λέει και κάθε γονιός που θέλει να απομακρύνει τους παράγοντες που "παρενοχλούν" τον ύπνο του παιδιού του! Μάθετε τι εμποδίζει το μικρό σας από το να κοιμηθεί, αλλά και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε!

Επειδή ο ύπνος έχει τα προβλήματα του σε κάθε ηλικία, εσείς είναι σημαντικό να ανακαλύψετε τις λύσεις τους και να είστε προετοιμασμένοι για κάθε περίοδο της ζωής του παιδιού σας!

Μέχρι το 1ο έτος...

Ξυπνάει με τις... κότες!
Κάποια μωράκια ξυπνούν το πρωί πιο νωρίς από τους γονείς τους και τους αναζητούν! Εάν έχει και το δικό σας αυτή την συνήθεια, είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να αναπτύξει την ανεξαρτησία του. Μπορείτε να τοποθετήσετε δίπλα στην κούνια του ή να κρεμάσετε πάνω από αυτήν διάφορα παιχνιδάκια, με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί όταν ξυπνήσει και έτσι να μη χρειαστεί να γκρινιάξει και να σας αναζητήσει αμέσως. Για το λόγο αυτόν χρειάζεται εσείς όμως από πριν να φροντίσετε και για το φωτισμό του δωματίου, ο οποίος δεν πρέπει να είναι πολύ φωτεινός, αλλά ούτε και παντελώς σκοτεινός. Τοποθετήστε, λοιπόν, στο δωμάτιο του ένα φωτάκι, ώστε να μπορεί να βλέπει όταν ανοίξει τα ματάκια του. Εάν παρόλα αυτά ακούσετε γκρίνιες ένα πρωί, περιμένετε ένα λεπτό, μήπως και ηρεμήσει και αν δεν σταματήσει, τότε τρέξτε κοντά του. Τα μωρά θέλουν λίγο χρόνο παραπάνω μέχρι να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Ξυπνάει μέσα στη νύχτα!
Είναι απόλυτα φυσιολογικό, τους πρώτους μήνες της ζωής του, το μωρό σας να ξυπνάει, ακόμη και κάθε δύο ώρες, κυρίως επειδή πεινάει. Αυτή είναι μια περίοδος που την περνούν όλοι οι γονείς και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να δεχτείτε τη βοήθεια του συντρόφου σας, προκειμένου να μην καταρρεύσετε. Μοιραστείτε τις αρμοδιότητες, ζητήστε του να σας φέρει το μωρό στο κρεβάτι, εάν θηλάζετε κλπ. Στο δεύτερο εξάμηνο το μικρό σας θα κοιμάται όλη τη νύχτα θα ξυπνάει μόνο για τις απόλυτες ανάγκες του. Στις περιπτώσεις λοιπόν, που ξυπνάει μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, ελέγξτε μήπως ζεσταίνεται υπερβολικά ή κρυώνει και πράξτε αναλόγως (αφαιρέστε του κάποια ρούχα ή σκεπάσματα ή προσθέστε μια κουβερτούλα). Επίσης, ελέγξτε μήπως έχει συγκαεί, μήπως πεινάει ή διψάει! Όλα αυτά είναι απλές καταστάσεις, τις οποίες μπορείτε άμεσα να αντιμετωπίσετε!

Μέχρι το 2ο έτος....

Βραδινές ανησυχίες!
Αρκετά νήπια, γύρω στα 2 έτη, ξυπνούν τα βράδια με ένα αίσθημα ανησυχίας, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε κι εσείς. Σε αυτήν τη φάση ενδεχομένως να μπορείτε να επικοινωνήσετε καλύτερα με το παιδί σας και για αυτό είναι σημαντικό να τρέξετε κοντά του και να το καθησυχάσετε. Μπορεί να είδε κάποιον εφιάλτη, να κρυώνει, να βγάζει δοντάκι κλπ. Δώστε του όλη σας την αγάπη, χωρίς να φοβάστε ότι θα το κακομάθετε.

Άρνηση για το κρεβάτι!
Πολλά νήπια, μεταξύ 1 και 2 ετών, αρνούνται να κοιμηθούν ή γκρινιάζουν όταν έρχεται η ώρα να πάνε στο κρεβάτι. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να υιοθετήσετε μια ευελιξία, προκειμένου να λύσετε το καθημερινό σας πρόβλημα, χωρίς περιπέτειες! Δείξτε, λοιπόν, μια ευελιξία στο ωράριο του ύπνου του, αφήνοντας του κάποια περιθώρια ελευθερίας για το πότε θα κοιμηθεί. Μπορείτε ακόμη και να του βάλετε τις πιτζάμες, ώστε να ενταχθεί σε νανουριστικό... κλίμα, αλλά και να το αφήσετε να μείνει δίπλα σας στον  καναπέ, αν θέλει. Ενδέχεται μάλιστα να κοιμηθεί και εκεί. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να το μεταφέρετε εσείς στο δωμάτιο του. Πάντως το μπάνιο νωρίς το βράδυ ή το απόγευμα έχει αποδειχθεί σωτήριο για τους γονείς με δραστήρια παιδιά, καθώς τα χαλαρώνει και τα "οδηγεί" για ύπνο!

Μέχρι και το 3ο έτος...

Από την ηλικία των 2 ετών και πάνω οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με κάποια νέα "ζητήματα" που αφορούν στον ύπνο.

Άλλα κόλπα!
Όσο μεγαλώνουν οι μικροί μας φίλοι, τόσο θα εφευρίσκουν καινούργιους τρόπους για να "περνάει" το δικό τους! Έτσι, λοιπόν, δεν θα θέλουν να κοιμηθούν, θα βρίσκουν διάφορους τρόπους για να καθυστερήσουν την όλη διαδικασία! Για παράδειγμα-κάτι που είναι και το πιο σύνηθες-μπορεί να σας παρακαλέσει να μη φύγετε από δίπλα του. Η καλύτερη επιλογή σε αυτήν την περίπτωση είναι να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας προκειμένου να ηρεμήσει και να νιώσει ασφάλεια το μικρό σας. Μπορείτε να του διαβάσετε ένα παραμύθι, ενώ το έχετε στην αγκαλιά σας. Μπορείτε να το χαϊδέψετε απαλά, να το καθησυχάσετε και να φεύγετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το δωμάτιο, επιστρέφοντας μετά από λίγο. Θα δείτε πως μετά από 3-4 φορές που θα επιστρέψετε θα έχει κοιμηθεί. Το βασικό, όμως, σε αυτήν τη διαδικασία είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του και να τηρήσετε την υπόσχεση επιστροφής στο 5λεπτο! Μόνο έτσι θα νιώσει ασφάλεια και μπορεί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί!

Εφιαλτικά... βράδια!
Κυρίως στην ηλικία των 3 ετών τα παιδιά μπορεί να ξεκινήσουν να βλέπουν όνειρα, τα οποία τα γεμίζουν με τρόμο και ανασφάλεια. Εάν δείτε το μικρό σας να βλέπει εφιάλτη και να φωνάζει ή ακόμη κι αν έχει ανοιχτά τα μάτια του, μην το τρομάξετε ή το ταρακουνήσετε. Επίσης, δεν χρειάζεται να του ζητήσετε τίποτα, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αυξήσετε την αγωνία του. Απλώς, περιμένετε να συνέλθει και έπειτα μείνετε κοντά του με τρυφερότητα και ψυχραιμία μέχρι να νιώσει ασφάλεια. Στην περίπτωση που κυριευτεί από τρόμο ή έχει πάθει σοκ, τότε μην εγκαταλείψετε το δωμάτιο του. Αν χρειαστεί, περάστε το βράδυ μαζί του. Εάν δείτε πως το πρόβλημα συνεχίζεται και δεν υπάρχει κάποιος λόγος, όπως η πρόσφατη μετακόμιση, εγγραφή στον παιδικό σταθμό, ή γενικότερα ένας προφανής λόγος που να δικαιολογεί την ανησυχία του, τότε μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχολόγο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να θυμάστε ότι το να κλειδώνετε την πόρτα και να το περιορίζετε σε κάποιον χώρο κάθε φορά που δεν μπορεί ή δεν θέλει να κοιμηθεί δεν αποτελεί το σωστό "εργαλείο" καθησύχασης ή συνέτισης. Από την άλλη, το να μη θέλει να κοιμηθεί ένα παιδί δεν είναι πια και έγκλημα. Κλειδώνοντας το, όμως, εσείς στο δωμάτιο του, περιορίζετε την ελευθερία του και σαφώς του δημιουργείτε πρόβλημα, καθώς το μικρό σας αναπτύσσει μια μη υγιή σχέση με τον ύπνο.

Πηγή: περιοδικό "Γονείς εν δράσει!"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!