3 Απρ 2011

Οι ορμόνες που ρυθμίζουν το θηλασμό

Οι ορμόνες που παίζουν βασικό ρόλο στο θηλασμό είναι δύο: η προλακτίνη και η οκυτοκίνη. Η πρώτη ελέγχει την παραγωγή του γάλακτος και η δεύτερη την απελευθέρωσή του.

Οι ορμόνες από τη στιγμή της σύλληψης είναι οι πρωταγωνίστριες της εγκυμοσύνης. Τη στηρίζουν, δίνουν το σύνθημα για να ξεκινήσει ο τοκετός, ρυθμίζουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Χάρη στις ορμόνες το σώμα σας αλλάζει και προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει το έμβρυο που μεγαλώνει.
Τις ώρες που ακολουθούν μετά τον τοκετό μειώνεται η έκκριση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Έτσι, η προλακτίνη ελευθερώνεται σε μεγάλη ποσότητα στον οργανισμό, διεγείροντας τους μαστικούς αδένες ώστε να παράγουν γάλα. Πολλοί γιατροί αποδίδουν τη μελαγχολία μετά τον τοκετό στην απότομη μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, ωστόσο σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζει η σωματική κούραση και το άγχος της νέας μητέρας.
Ας δούμε, όμως, τις ορμόνες που ρυθμίζουν το θηλασμό.

Προλακτίνη: Η ορμόνη της μητρότητας!

Η παραγωγή του γάλακτος στο στήθος ελέγχεται από την ορμόνη προλακτίνη. Η έκκρισή της αυξάνεται σταδιακά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κορυφώνεται μετά τον τοκετό. Αμέσως μετά τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα, απελευθερώνεται η παραγωγή της στον οργανισμό της μητέρας. Κάθε φορά που θηλάζετε, απελευθερώνεται στον οργανισμό σας ένα κύμα από αυτή την ορμόνη, που με τη σειρά του “διατάζει” το στήθος να παράγει αρκετό γάλα για τον επόμενο θηλασμό. Έτσι, όσο πιο συχνά θηλάζετε τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται στο στήθος και η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα του γάλακτος προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες του μωρού σας!
Μπορεί η προλακτίνη να αναστέλλει την παραγωγή ωαρίων και την περίοδο, δεν είσαστε όμως εκατό τοις εκατό καλυμμένες στο ενδεχόμενο μιας καινούριας, “κολλητής” εγκυμοσύνης. Συζητήστε με το γιατρό σας για τα αντισυλληπτικά μέτρα κατά την περίοδο του θηλασμού.

Οκυτοκίνη: Η ορμόνη της αγάπης!

Ένας ακόμα πολύτιμος βοηθός στο θηλασμό είναι η οκυτοκίνη. Η ορμόνη αυτή βοηθά στην απελευθέρωση του γάλακτος από το στήθος. Η λειτουργία της, που δίκαια ονομάζεται και ορμόνη της αγάπης, είναι πραγματικά θαυμαστή.
Πρώτα τη συναντάμε στην ερωτική πράξη! Είναι η ορμόνη που εκκρίνεται και στα δύο φύλα κατά τον οργασμό και παίζει ρόλο στη συναισθηματική σύνδεση του ζευγαριού. Η οκυτοκίνη είναι και η βασική ορμόνη στον τοκετό, επιδρώντας στη μήτρα και κάνοντάς την να συσπάται κατά τις ωδίνες. Μετά τη γέννηση του μωρού η οκυτοκίνη βοηθά τη μήτρα να συνεχίσει να συσπάται, ώστε να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος.
Κατά την περίοδο της γαλουχίας παράγεται, όταν το μωρό θηλάζει στο στήθος. Γι’ αυτό τις πρώτες ημέρες μέρες μετά τον τοκετό ο θηλασμός μπορεί να συνοδεύεται από δυνατές -ίσως και επώδυνες- συσπάσεις της μήτρας.
Η θαυμαστή αυτή ορμόνη, παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο θηλασμό. Βοηθά το γάλα να ρέει και να απελευθερώνεται από τον αδένα του στήθους. Χωρίς αυτή δε θα ήταν δυνατόν να θηλάσει κανείς, γιατί το γάλα θα παράγονταν μεν, αλλά δεν θα μπορούσε να φτάσει στο παιδί.
Ο φόβος, το άγχος και ο πόνος αναστέλλουν την παραγωγή της, γι’ αυτό συχνά όταν ο θηλασμός είναι επώδυνος, το γάλα δε ρέει. Η ζεστασιά, η χαλάρωση ή ένα ελαφρύ μασάζ στην πλάτη ή το στήθος, συντελούν στην παραγωγή της. Αυτό είναι σημαντικό στην περίπτωση που το στήθος είναι πολύ γεμάτο ή όταν το γάλα δε ρέει.
Τέλος, η οκυτοκίνη εντείνει τα συναισθήματα αγάπης και στοργής προς το παιδί και σας βοηθά να προσαρμοστείτε ευκολότερα στη νέα κατάσταση και να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη υπομονή τις δυσκολίες.
Πηγή: www.yeskid.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!