4 Απρ 2011

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός σημαίνει υγεία!

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι ασφαλής, υγιής και εφαρμόσιμος τρόπος για να σιτιστεί ένα μωρό τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Αλλά ο μητρικός θηλασμός είναι σημαντικός για περισσότερο από τους έξι μήνες και η UNICEF και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), συνιστούν ότι ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται με κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές για δύο ή και πλέον χρόνια.

Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο μωρό συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Για τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό η μητέρα δίνει την ιδανική προστασία στο μωρό της με το πρωτόγαλα, που είναι πολύ πλούσιο σε αντισώματα. Η ποσότητα του πρωτογάλατος είναι μικρή, αλλά είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το μωρό σε αυτή την ηλικία. Τα παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά είναι πιο υγιή από τα μωρά που σιτίστηκαν με τεχνητή ή μεικτή διατροφή, που είναι πιο συχνά άρρωστα με διάρροια, πνευμονία και άλλες λοιμώξεις.
Το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα διατροφικά στοιχεία για ένα μωρό στους έξι πρώτους μήνες της ζωής και επίσης όλο το νερό που χρειάζεται. Τα διατροφικά του στοιχεία είναι τέλεια ποιοτικά για ένα μωρό και είναι πιο ευκολοχώνευτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή. Τα μωρά που θηλάζουν δεν κινδυνεύουν από μελλοντική παχυσαρκία, όπως τα μωρά τεχνητής διατροφής, έχουν μικρότερη συχνότητα αλλεργιών και υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
Η μητέρα μπορεί να εξασφαλίσει συνεχώς καλό γάλα οποιαδήποτε και αν είναι η διατροφή της και δεν πρέπει να ανησυχεί για το κόστος τεχνητού γάλακτος, ακόμη και το κόστος των επιπλέον φαγητών για αυτή είναι μικρό.
Τα μωρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται καλά όταν σιτίζονται με αυτό τον τρόπο. Οι μητέρες μπορούν να πετύχουν και τα δυο, δηλαδή τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και τη συνέχισή του όταν γνωρίζουν πόσο πολύτιμος είναι, όταν γνωρίζουν πώς να θηλάσουν και όταν έχουν την κατάλληλη υποστήριξη.
Οι ειδικοί συμφωνούν, ότι το μητρικό γάλα εξασφαλίζει όλα όσα ένα μωρό φυσιολογικά χρειάζεται τους πρώτους έξι μήνες, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον υγρά ή συμπληρωματικές τροφές σε αυτή την περίοδο. Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός σημαίνει, ότι στο μωρό δίνεται μόνο μητρικό γάλα από τη μητέρα του, η μια τροφό ή μητρικό γάλα που έχει συλλεχθεί και καμία άλλη στερεά ή υγρή τροφή.
Πολλές μητέρες βρίσκουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες πολύ απλό. Δε χρειάζεται να ανησυχούν αν το μωρό τρέφεται σωστά και δεν υπάρχουν δυσκολίες και έξοδα προετοιμασίας τροφών που δεν είναι απαραίτητες.
Επιπλέον, ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι σημαντικός και για τη μητέρα.
Μπορεί να προλάβει μια νέα εγκυμοσύνη κατά τους έξι πρώτους μήνες καθυστερώντας την έναρξη της εμμήνου ρήσεως. Επίσης, βοηθάει τη μητέρα να χάσει τα επιπλέον κιλά που πήρε από την εγκυμοσύνη, ενώ μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού, ωοθηκών και πιθανόν την οστεοπόρωση.

Γιατί πολλά μωρά δε θηλάζουν αποκλειστικά;

  • Γιατί οι μητέρες, οι επαγγελματίες της υγείας, η οικογένεια, αλλά και η κοινωνία γενικότερα, δε γνωρίζουν τι είναι αποκλειστικός μητρικός θηλασμός ή τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Δε γνωρίζουν αρκετά για το ποιος τρόπος εφαρμογής του είναι ο καλύτερος, πότε πρέπει να ξεκινήσει, για το τι πρέπει να κάνουν οι μητέρες όταν έχουν δυσκολίες και έτσι δεν είναι σε θέση να παρέχουν τη συμβουλή ή την υποστήριξη που χρειάζεται.
  • Γιατί όλοι πιστεύουν, ότι δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες ή δεν πιστεύουν ότι οι μητέρες έχουν αρκετό γάλα για τόσο διάστημα. Επίσης, δεν αξιολογούν το ότι είναι βλαβερά τα συμπληρώματα διατροφής και τα υγρά.
  • Γιατί οι μητέρες πρέπει να επιστρέφουν στην εργασία τους πριν τους έξι μήνες ή να λείπουν από το σπίτι. Ο αποκλειστικός θηλασμός για 6 μήνες είναι επιτυχής για τις γυναίκες που δε χρειάζεται να επιστρέψουν στην εργασία τους αμέσως ή που μπορούν να είναι με τα μωρά τους περισσότερο χρόνο. Είναι πιο δύσκολο, όταν η μητέρα πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά της σύντομα αμέσως μετά το τοκετό. Τότε πρέπει να σκεφτεί να συλλέγει το γάλα, για να το δίνει κάποιος άλλος στο μωρό όταν εκείνη λείπει. Η συλλογή του μητρικού γάλακτος δε χρειάζεται ιδιαίτερες ευκολίες, αλλά μόνο ένα φιλικό για τη μητέρα εργασιακό χώρο, ο οποίος θα εξασφαλίζει άνεση και θα τη βοηθάει να νιώθει αυτοπεποίθηση.
  • Γιατί εμπορικές διαφημίσεις μεταφέρουν το μήνυμα, ότι είναι προτιμότερο να δίδεται στα μωρά μητρικό γάλα, αλλά και γάλα ξένο, παρά αποκλειστικά μητρικό γάλα.

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι το φυσιολογικό.

Οι μητέρες χρειάζονται γνώση και υποστηρικτικό περιβάλλον για να μπορέσουν να θηλάζουν αποκλειστικά και να αντισταθούν στην πίεση και στον πειρασμό να δώσουν άλλα φαγητά στο μωρό τους. Αυτό είναι δυνατόν, όταν ο καθένας (επαγγελματίας υγείας, οικογένεια, κοινωνία) είναι πληροφορημένος σωστά και όταν ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι κοινωνικός κανόνας.
Ο μητρικός θηλασμός πετυχαίνει:
  • Όταν η μητέρα και το μωρό έρθουν σε επαφή δέρμα με δέρμα αμέσως μετά το τοκετό και αρχίσει ο μητρικός θηλασμός μέσα στην πρώτη μισή ώρα. Το ερέθισμα αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αρχίσει η παραγωγή μητρικού γάλακτος και το μωρό να πάρει το πρωτόγαλα.
  • Όταν το μωρό είναι σωστά τοποθετημένο στο στήθος και μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά με αργές, ήπιες θηλαστικές κινήσεις.
  • Όταν το μωρό μπορεί να θηλάσει όποτε θέλει μέρα - νύχτα. Αυτό ονομάζεται ελεύθερος και απεριόριστος θηλασμός. Είναι ευκολότερος, εάν το μωρό είναι δίπλα στη μητέρα του.
  • Όταν το μωρό συνεχίζει να θηλάζει χρονικά όσο θέλει σε κάθε γεύμα και να αφήνεται να αποφασίσει εάν θα φάει από τον ένα ή και τους δύο μαστούς.
  • Όταν στο μωρό δε δίνουμε πιπίλες, οι οποίες το κάνουν να ενδιαφέρεται λιγότερο για το θηλασμό.
Εάν ένα μωρό θηλάζει τότε υπάρχει αρκετό μητρικό γάλα και το μωρό μεγαλώνει καλύτερα. Το μωρό ουρεί το λιγότερο έξι φορές την ημέρα και έχει κένωση. Δεν υπάρχει ανησυχία, αν το μωρό δεν έχει κένωση κάθε ημέρα. Ο μητρικός θηλασμός προάγει το δέσιμο μεταξύ μητέρας - παιδιού και βοηθάει τη μητέρα να ευχαριστηθεί τη μητρότητα και προάγει τον αυτοσεβασμό της.
Εκτεταμένες επιστημονικές αποδείξεις, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν τεκμηριώσει τα ποικίλα και αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού, στα βρέφη, τις μητέρες, τις οικογένειες και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα. Αυτά περιλαμβάνουν υγειονομικά, διατροφικά, ανοσολογικά, αναπτυξιακά, ψυχολογικά, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει, πως το ανθρώπινο γάλα και ο θηλασμός των βρεφών παρέχουν πλεονεκτήματα όσον αφορά τη συνολική υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Ο μητρικός θηλασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο από ένα μεγάλο αριθμό από οξείες και χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών ή / και τη σοβαρότητα των κρουσμάτων διάρροιας, αναπνευστικών λοιμώξεων και πολλών άλλων ασθενειών. Επιπρόσθετα, ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πιθανή προστατευτική επίδραση της διατροφής με ανθρώπινο γάλα ενάντια στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών, αλλεργικές ασθένειες, χρόνιες ασθένειες του πεπτικού συστήματος και άλλες σοβαρές ασθένειες. Εκτός όμως από τα άμεσα οφέλη στην υγεία των παιδιών και των μητέρων, ο μητρικός θηλασμός παρέχει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στο κράτος, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κόστους υγειονομικής περίθαλψης και της ελάττωσης των ωρών απουσίας των υπαλλήλων για τη φροντίδα των ασθενών παιδιών. Η σημαντικά μικρότερη εμφάνιση ασθενειών στα θηλάζοντα βρέφη επιτρέπει στους γονείς να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στα υπόλοιπα παιδιά και τα οικογενειακά καθήκοντα και μειώνει την απουσία των γονέων από την εργασία τους και την απώλεια εισοδήματος. Τα άμεσα οικονομικά οφέλη στην οικογένεια είναι επίσης σημαντικά.

Υποστήριξη στις μητέρες!

Η μητέρα χρειάζεται υποστήριξη - καθησύχαση πριν, κατά και μετά το τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Υποστηρικτική συντροφιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ελάττωση του στρες κατά τον τοκετό βοηθούν τη μητέρα να προετοιμαστεί για το θηλασμό αμέσως μετά το τοκετό. Επαγγελματίες υγείας, οικογένεια, κοινωνία και υποστηρικτικά γκρουπ γυναικών βοηθούν ακούγοντας τις ανησυχίες και ενθαρρύνοντάς τις να θηλάσουν αποκλειστικά. Η μητέρα μπορεί επίσης να χρειάζεται βοήθεια στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού ή στη φροντίδα άλλων μελών της οικογένειας.
Θα πρέπει όλες οι γυναίκες να έχουν τη δυνατότητα να τρέφουν αποκλειστικά με το γάλα τους τα παιδιά τους, από τη γέννηση ως την ηλικία των 4 - 6 μηνών. Μετά, τα παιδιά πρέπει να συνεχίζουν το θηλασμό, ενώ συγχρόνως θα λαμβάνουν σωστή και ικανοποιητική σε ποσότητα συμπληρωματική τροφή μέχρι τα 2 χρόνια της ηλικίας τους ή και περισσότερο. Αυτό μπορεί να γίνει, αν δημιουργηθεί κατάλληλο περιβάλλον συνειδητότητας και υποστήριξης.
Απαιτείται να ενισχυθεί η "κουλτούρα θηλασμού" και να υπερασπισθεί με σθένος από την εισβολή της "κουλτούρας του μπουκαλιού". Απαιτείται, επίσης, ευαισθησία και συνεχής επαγρύπνηση και μια πλατιά στρατηγική πληροφόρησης, που θα περιλαμβάνει όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Επιπλέον, θα πρέπει να εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια για το μητρικό θηλασμό από το σύστημα υγείας, το χώρο εργασίας και την κοινότητα. Οι αρχές πρέπει να παρακινηθούν να ενσωματώσουν την πολιτική προώθησης του μητρικού θηλασμού στη γενική τους πολιτική υγείας και ανάπτυξης. Όλοι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εκπαιδευθούν, ώστε να είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν οι πολιτικές υπέρ του μητρικού θηλασμού.
Πηγή: www.yeskid.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!