5 Απρ 2011

Μητρικός θηλασμός | Η υπεροχή της φύσης

Η απόφαση για το αν θα θηλάσετε ή όχι το μωρό που μόλις φέρατε ή ετοιμάζεστε να φέρετε στον κόσμο είναι αποκλειστικά δική σας. Η μητέρα-και μόνο αυτή- μπορεί να επιλέξει αν θα ακολουθήσει τον μητρικό θηλασμό ως τρόπο διατροφής του παιδιού της, τους πρώτους τουλάχιστον μήνες της ζωής του. Πριν όμως βιαστείτε-πιθανώς επηρεασμένη από γνωστούς και φίλους-να θεωρήσετε ότι ο θηλασμός είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση, αφού όπως έχετε ακούσει προϋποθέτει πολύ συχνά ταϊσματα, είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε για τα πλεονεκτήματα του: την ευεργετική του επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία τόσο του παιδιού σας όσο και τη δική σας. Πριν λοιπόν, πάρετε την απόφαση, διαβάστε τα παρακάτω και λάβετε υπόψη σας τα εξής:

Για πόσο διάστημα μπορείτε να θηλάσετε το παιδί σας
Το μητρικό γάλα μπορεί να αποτελέσει την αποκλειστική τροφή του παιδιού σας για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, πράγμα που σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί να τρέφεται αποκλειστικά από το στήθος σας χωρίς να χρειάζεται κανένα συμπλήρωμα, νερό ή άλλου είδους γάλα για όλο αυτό το διάστημα. Μετά τους πρώτους αυτούς μήνες και καθώς θα χρειαστεί να συμπεριλάβετε στη διατροφή του κάποιες κατάλληλες συμπληρωματικές τροφές (σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας) μπορείτε πλέον να συνεχίσετε να θηλάζετε το παιδί σας για δύο ή και πλέον χρόνια.

Το μητρικό γάλα: Μια τροφή απαράμιλλης αξίας
Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μια τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες που δίνει στο μωρό συνεχή και ενεργό προστασία ενάντια στις λοιμώξεις, αφού το σώμα του δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Παράλληλα, καθώς το μητρικό γάλα περιέχει ακριβώς τη σωστή αναλογία ενέργειας (θερμίδες), πρωτεϊνών, βιταμινών κι άλλων διατροφικών στοιχείων κι όλο το νερό που χρειάζεται το μωρό σας, αποτελεί την ιδανική τροφή για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον υγρά ή συμπληρωματικές τροφές. Επιπλέον, τα διατροφικά του στοιχεία είναι ποιοτικά τέλεια για ένα μωρό και είναι πιο ευκολοχώνευτο από οποιοδήποτε άλλο γάλα ή τροφή.

Τι θα κερδίσει το μωρό σας αν το θηλάσετε
Σύμφωνα με τους ειδικούς και με εμπεριστατωμένες έρευνες έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που θήλασαν:

  • είναι πιο υγιή από τα μωρά που σιτίστηκαν με τεχνητή ή μεικτή διατροφή, τα οποία αρρωσταίνουν πιο συχνά με διάρροια, πνευμονία και άλλες λοιμώξεις.
  • δεν κινδυνεύουν από μελλοντική παχυσαρκία όπως τα μωρά τεχνητής διατροφής.
  • έχουν μικρότερη συχνότητα αλλεργιών.
  • έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
  • δένονται ψυχικά περισσότερο με τη μητέρα τους.
Τι κερδίζετε εσείς αν θηλάσετε το παιδί σας
Μπορείτε να επιλέξετε να θηλάσετε το παιδί σας όχι μόνο για τα αναμφισβήτητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη που θα έχει εκείνο, αλλά γιατί θα ωφελήσει κι εσάς την ίδια. Όταν μια γυναίκα θηλάζει, μπορεί να προλάβει μια νέα εγκυμοσύνη κατά τους πρώτους έξι μήνες, καθυστερώντας την έναρξη της εμμήνου ρήσεως, καθώς επίσης μπορεί να χάσει τα επιπλέον κιλά που πήρε από την εγκυμοσύνη ευκολότερα απ' ότι αν δεν θήλαζε. Όσον αφορά τη γενική της υγεία πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς και με εμπεριστατωμένες έρευνες, έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες που θήλασαν τα παιδιά τους έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, πιθανόν και οστεοπόρωση.

Για να θηλάσετε το μωρό σας χωρίς προβλήματα
Για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα για το διάστημα που θα θηλάζετε το παιδί σας, καλό είναι να θυμάστε ότι:
  • Είναι πολύ σημαντικό να έρθετε σε επαφή-δέρμα με δέρμα-αμέσως μετά τον τοκετό, με το μωρό σας και να αρχίσετε να το θηλάζετε μέσα στην πρώτη μισή ώρα. Το ερέθισμα αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει η παραγωγή μητρικού γάλακτος και το μωρό να πάρει το πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι κι αυτό (όπως και το μητρικό γάλα) πολύ πλούσιο σε αντισώματα, κι αν και η ποσότητα του είναι μικρή είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το μωρό σε αυτή την ηλικία.
  • Το μωρό θα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένο στο στήθος σας και να μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά με αργές και ήπιες θηλαστικές κινήσεις. Η σωστή θέση για το θηλασμό σημαίνει ότι πρέπει η θηλή να είναι περισσότερο εμφανής από το επάνω μέρος του στόματος του μωρού, το στόμα του να είναι καλά ανοιγμένο, το κάτω χείλος να είναι ελαφρά "γυρισμένο" προς τα έξω και το πιγούνι να ακουμπά στο μαστό. Επίσης, πρέπει το σώμα του μωρού να είναι σε ευθεία στάση (όχι λυγισμένο) και σε γωνία περίπου 30 μοιρών (ώστε παράλληλα να διευκολύνεται η πέψη), να είναι στραμμένο προς το μαστό κοιτώντας τη μητέρα του στα μάτια, το σώμα του να είναι κοντά στο σώμα της μητέρας και να υποβαστάζεται ολόκληρο (όχι μόνο το κεφάλι ή το κάτω μέρος του σώματος του).
  • Το μωρό θα πρέπει να βρίσκεται γενικά κοντά σας, ώστε να μπορεί να θηλάσει όποτε θέλει, όσο θέλει σε κάθε γεύμα και να αποφασίσει το ίδιο αν θα φάει από τον ένα ή κι από τους δύο μαστούς.
Πως να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της θηλής
Μπορείτε εύκολα να αντιμετωπίσετε μικροπροβλήματα που συνοδεύουν το θηλασμό. 

Το στήθος στάζει.
Ανάμεσα στους θηλασμούς συνήθως το στήθος στάζει. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, και το χειρότερο που θα μπορούσε να σχολιαστεί είναι ότι λερώνονται τα εσώρουχα. Για να το αποφύγει αυτό η μητέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει επιθέματα στήθους, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ξεχωριστό και ιδιαίτερα απορροφητικό βαμβακερό υλικό, για να δημιουργούν ένα αδιαπέραστο κάλυμμα που απορροφά κι εγκλωβίζει την υγρασία στο εσωτερικό τους. Αυτά θα πρέπει να είναι πολύ λεπτά κι αόρατα κάτω από τα ρούχα, να επιτρέπουν τον αερισμό της θηλής και του δέρματος, προλαμβάνοντας τους ερεθισμούς. Επίσης, πρέπει να διατηρούν το δέρμα πάντα στεγνό. Χρήσιμο είναι να αγκαλιάζουν το στήθος και να στερεώνονται στο εσώρουχο.

Τραυματισμός θηλής
Ο θηλασμός μπορεί να γίνει επώδυνος αν οι θηλές είναι ευαίσθητες ή ερεθισμένες, γι' αυτό υπάρχουν οι δίσκοι στήθους που προστατεύουν και βοηθούν τη μητέρα να συνεχίσει το θηλασμό. Αυτοί είναι κατασκευασμένοι από μαλακό φυσικό καουτσούκ ή από λεπτή σιλικόνη. Καλό θα ήταν να έχουν ανατομικό γείσο, που επιτρέπει στη μυτούλα του μωρού να έρχεται σε επαφή με το δέρμα της μητέρας και να αισθάνεται τη μυρωδιά και τη ζεστασιά της, και να προσομοιάζουν στην υφή της μητρικής θηλής, ώστε το παιδί να τους αποδεχτεί όπως το μητρικό στήθος και να μπορεί να επιστρέψει μετά στο φυσικό θηλασμό, όταν η μητέρα δεν χρησιμοποιεί τους δίσκους στήθους.

Τραυματισμός και διαρροές μαζί
Σε περίπτωση που οι θηλές είναι τραυματισμένες κι η μαμά δεν μπορεί να ανεχτεί τα επιθέματα, για να αντιμετωπίσει τις διαρροές μεταξύ των γευμάτων μπορεί να χρησιμοποιήσει τα "Κοχύλια Συλλογής Γάλακτος" τα οποία είναι η ιδανική λύση στην εν λόγω περίπτωση. Τα κοχύλια συλλογής γάλακτος συλλέγουν τις διαρροές ανάμεσα στα γεύματα, εμποδίζοντας την επαφή του γάλακτος με το δέρμα, ενώ προστατεύουν τα ρούχα της μαμάς. Το κοχύλι συλλογής γάλακτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση που το στήθος της μαμάς στάζει, ενώ εκείνη θηλάζει από τον άλλο μαστό. Όταν ο θηλασμός τελειώσει, μπορεί να βγάλει το γάλα που συγκεντρώθηκε σε αυτό, να το τοποθετήσει σε ένα μπιμπερό και να το δώσει στο μωρό. Το γάλα αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον επόμενο θηλασμό.

Επίπεδες θηλές
Στην περίπτωση που οι θηλές της μητέρας είναι επίπεδες, μπορεί να χρησιμοποιήσει την "αντλία εξωθήσεως θηλών", που βοηθά στην εξώθηση των επίπεδων θηλών κι επιτρέπει στο μωρό να θηλάζει χωρίς δυσκολία. Πρέπει να χρησιμοποιείται λίγο πριν το θηλασμό, να είναι εύκολη στη χρήση και αποτελεσματική.

Ο θηλασμός σε ειδικές καταστάσεις
Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να είναι εφικτός ακόμα και σε ειδικές καταστάσεις:
  • Τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος μπορούν να αναπτυχθούν καλά κι επαρκώς όταν θηλάζουν. Είναι βέβαια πιθανό να χρειαστούν άλλου είδους υποστηρικτική διατροφή, τις πρώτες ημέρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση τους, ή και συμπληρώματα (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο) για τους πρώτους μήνες της ζωής τους, που όμως μπορούν να παίρνουν παράλληλα με το θηλασμό.
  • Τα πρόωρα μωρά (8 εβδομάδων πρόωρα) μπορούν να κάνουν θηλαστικές κινήσεις στο στήθος. Αντίθετα, τα νεογνά που είναι 4 εβδομάδων πρόωρα μπορούν να θηλάσουν μόνα τους στο στήθος, όμως τα γεύματα χρειάζεται να είναι πιο συχνά και να διαρκούν περισσότερο από ότι στα μεγαλύτερα μωρά.
Πηγή: περιοδικό Το παιδί μου κι εγώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!