6 Απρ 2011

Προβλήματα στο θηλασμό

Σίγουρα ο θηλασμός δεν είναι εύκολος από την πρώτη στιγμή, αφού πρόκειται για μια διαδικασία την οποία μια μητέρα μαθαίνει στην πορεία και σε συνεργασία με tο μωρό της. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν, όμως διορθώνονται, και με σωστή πληροφόρηση και υπομονή μπορείτε να θηλάζετε το παιδί σας για όσο χρόνο σας ευχαριστεί.

Ένας ελαφρύς πόνος που αισθάνεται η μητέρα όταν το μωρό αρχίζει να θηλάζει προκαλείται από τους μυς των γαλακτοφόρων αδένων, οι οποίοι συσπώνται για να επιτρέψουν στο γάλα να μεταφερθεί στη θηλή. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος αυτός περιορίζεται στα πρώτα δευτερόλεπτα κάθε γεύματος και σταδιακά εξαφανίζεται μετά τις πρώτες ημέρες. Αν πονάτε πολύ ή ο πόνος δε σταματά, δοκιμάστε να αλλάξετε στάση στο μωρό.
Στην περίπτωση που μεγάλη ποσότητα γάλακτος παραμείνει στο στήθος μετά το τάισμα, είναι πιθανό να πρηστεί και να αρχίσει να σας πονά. Φροντίστε, λοιπόν, το μωρό να πίνει αρκετά, ώστε να αδειάζει το μαστό. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο σταματήσει γρήγορα να θηλάζει και εσείς νιώθετε τo στήθος σας γεμάτο, μπορείτε να το αδειάσετε με τη βοήθεια ενός θηλάστρου και να βάλετε το γάλα στο ψυγείο. Το μητρικό γάλα διατηρείται στη συντήρηση για ένα 24ωρο και μπορείτε να το ζεστάνετε σε μπεν μαρί.
Αν το μωρό θηλάζει έχοντας στο στόμα του μόνο τη θηλή και όχι ολόκληρη τη θηλαία άλω, η μεγάλη πίεση που ασκείται μπορεί να προκαλέσει σχισμές στην επιδερμίδα. Αν και αυτή η κατάσταση είναι επώδυνη, το σωστό είναι να συνεχίσετε να θηλάζετε κανονικά, για να αποφύγετε να πρηστεί το στήθος σας. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι το μωρό δε ρουφάει μόνο τις θηλές και αφήστε τις να στεγνώσουν καλά πριν βάλετε το σουτιέν σας. Μετά από κάθε θηλασμό μπορείτε να βάζετε μια από τις ειδικές κρέμες.
Αν φράξουν οι γαλακτοφόροι αδένες θα έχετε πρήξιμο και πόνο στο εσωτερικό του στήθους. Για να ανακουφιστείτε, πρέπει να φροντίζετε κάθε φορά το μωρό να έχει πιάσει καλά το στήθος στο στόμα του και να θηλάζετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Επίσης, μπορείτε να αλλάζετε κάθε τόσο τη θέση του παιδιού, ώστε να νιώθετε ότι το γάλα αδειάζει από τις περιοχές που νιώθετε πόνο. Πολλές φορές κάποιος φραγμένος πόρος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο εσωτερικό του μαστού. Αν ο πόνος συνοδεύεται από κοκκινίλα ή πυρετό, συμβουλευτείτε άμεσα το γυναικολόγο σας.

Κόμποι στο στήθος

Όταν ένας γαλακτοφόρος πόρος του αδένα του στήθους δε λειτουργεί σωστά, ο λοβός του οποίου παροχετεύει το γάλα, δεν αδειάζει. Έτσι, παρόλο που το υπόλοιπο στήθος είναι μαλακό, σε μια συγκεκριμένη θέση είναι σκληρό σαν κόμπος, ευαίσθητο και κόκκινο.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, όταν τα ρούχα ή ο στηθόδεσμος πιέζουν σε μια θέση το στήθος και αποφράσσουν κάποιο γαλακτοφόρο πόρο, όταν κρατάτε πολύ σφιχτά το στήθος σε ένα σημείο κατά το θηλασμό, όταν έχει προηγηθεί κάποια εγχείρηση στην περιοχή και υπάρχει κάποια ουλή, ενώ ορισμένες γυναίκες έχουν, από την κατασκευή του στήθους τους, την τάση να τους συμβαίνει κάτι τέτοιο συχνότερα.
Πώς θα το αντιμετωπίσετε; Συνεχίστε να θηλάζετε. Η κατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις καλυτερεύει αισθητά μέσα στις πρώτες δύο ημέρες από την έναρξη των παρακάτω μέτρων. Ο απογαλακτισμός δεν είναι λύση!
  • Πριν το θηλασμό μπορείτε να ζεστάνετε το στήθος με κομπρέσες με ζεστό νερό. Μετά κάνετε μασάζ, ώστε να αρχίσει το γάλα να ρέει καλύτερα.
  • Κατά το θηλασμό, το σαγόνι του μωρού σας θα ήταν καλό να δείχνει προς το σημείο που είναι σκληρό. Διαλέξτε μια κατάλληλη στάση θηλασμού και εναλλάσσετε τις στάσεις θηλασμού συχνά.
  • Κατά τη διάρκεια του θηλασμού κάντε απαλά μασάζ στη σκληρή περιοχή.
  • Μετά το θηλασμό και για είκοσι λεπτά, κρυώστε το στήθος με πάγο. Προσοχή! Ποτέ κατευθείαν πάνω στο δέρμα, αλλά τυλιγμένο σε μια πετσέτα.
  • Ηρεμία και ξεκούραση που και που μέσα στην ημέρα βοηθούν τον οργανισμό σας να κερδίσει δυνάμεις. Μη διστάζετε να ζητήσετε λίγη παραπάνω βοήθεια από τους δικούς σας. Την έχετε ανάγκη.
  • Πίνετε αρκετά υγρά και ενισχύστε τη φυσική άμυνα του οργανισμού σας με βιταμίνη C.
  • Στην περίπτωση που το στήθος με τα παραπάνω μέτρα και για δύο ημέρες δεν παρουσιάζει καλυτέρευση ή αν στα συμπτώματά σας προστεθεί και υψηλός πυρετός, θα ήταν καλό να έλθετε σε επαφή με κάποιον ειδικό. Μια σύμβουλο θηλασμού ή ένα γιατρό.

Μαστίτιδα

Η σημαντικότερη επιπλοκή της γαλουχίας είναι η ανάπτυξη μαστίτιδας. Στην περίπτωση αυτή, μικρόβια μολύνουν κάποιο λοβό του αδένα του στήθους. Το σημείο του στήθους που έχει μολυνθεί είναι κόκκινο, ζεστό και σκληρό, όπως όταν κάποιος γαλακτοφόρος πόρος έχει φράξει, στα συμπτώματα όμως προστίθεται και πυρετός, πόνοι στις αρθρώσεις και αίσθημα κόπωσης και κατάπτωσης.
Σ’ αυτή την περίπτωση μείνετε στο κρεβάτι, ειδικά τις ώρες που έχετε πυρετό και φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό. Βάζετε το μωρό να θηλάσει πολύ συχνά, ειδικά από το πονεμένο στήθος και, αν είναι δυνατόν, με το πιγούνι του να είναι στραμμένο προς το πονεμένο σημείο. Αν εμφανίσετε πυρετό άνω του 38,5° C για περισσότερες από 24 ώρες, χρειάζεται να συμβουλευτείτε το γιατρός σας.
Από άποψη μικροβιακής αιτιολογίας για τη μαστίτιδα ενοχοποιείται ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο οποίος αποικίζει το ρινοφάρυγγα του νεογνού, χωρίς να εμφανίζει πάντα σε αυτό παθολογικές εκδηλώσεις, ενώ όταν εμφανίζει προκαλεί επιμόλυνση του τραύματος του ομφαλού ή δερματίτιδα.
Η μαστίτιδα, ανάλογα με τα σημεία του μαστού που αφορά, διακρίνεται σε διάμεση, όταν αφορά το συνδετικό υπόστρωμα, σε παρεγχυματώδη, όταν προσβάλλει τους γαλακτοφόρους πόρους και το μαζικό αδένα και ως απόστημα των φυματίων Montgomery.
Η διάμεση μαστίτιδα οφείλεται συνήθως σε ραγάδες ή διαβρώσεις της θηλής, που φλεγμαίνουν. Εμφανίζεται συνήθως τις πρώτες 10 ημέρες της λοχείας με πυρετό και ρίγος, ενώ ο πόνος δεν αποτελεί σταθερό σύμπτωμα. Η ψηλάφηση αποκαλύπτει ευαισθησία και φλεγμονή. Βαθμιαία αναπτύσσονται πόνος, οίδημα και ερυθρότητα.
Η παρεγχυματώδης μαστίτιδα οφείλεται στην επέκταση της φλεγμονής από ραγάδες ή διαβρώσεις της θηλής μέσα στον αυλό των γαλακτοφόρων πόρων και το μαζικό αδένα. Εκδηλώνεται με πυρετό και γενική αδιαθεσία, ενώ καταλήγει συχνότερα από τη διάμεση σε αποστηματοποίηση. Η ψηλάφηση αποκαλύπτει μία περιγεγραμμένη ευαίσθητη περιοχή του μαστού και η ψηλαφώμενη μάζα προοδευτικά γίνεται σκληρή και εξέρυθρη. Το απόστημα των φυματίων Montgomery είναι πολύ σπάνια επιπλοκή. Ωστόσο η παρουσία τους επιβάλλει διακοπή του θηλασμού και σε περίπτωση που το απόστημα δεν υποχωρήσει με αντιβίωση πρέπει να γίνει διάνοιξή του.
Η θεραπεία της μαστίτιδας γίνεται με χορήγηση αντιβίωσης, για 10 ημέρες περίπου, όχι μόνο ώσπου να σταματήσει ο πυρετός. Πριν από τη χορήγησή της γίνεται καλλιέργεια από το γάλα. Αν η φλεγμονή δεν υποχωρήσει και σχηματιστεί απόστημα, επιβάλλεται η διάνοιξη και παροχέτευσή του χειρουργικά υπό γενική νάρκωση με αξονική τομή ακριβώς πάνω από αυτό. Οι πυώδεις εστίες του μαστού κενώνονται με το δάκτυλο του χειρουργού και τοποθετείται γάζα για ένα 24ωρο, για να διατηρηθεί το τραύμα ανοικτό και να παροχετεύεται το πύο.

Χρήσιμες συμβουλές

Για να μην εμφανίσετε μαστίτιδα, για να βοηθήσετε στη θεραπεία, αλλά και για να προλάβετε μια νέα μαστίτιδα, κάντε τα παρακάτω:
  • Μην κουράζεστε πολύ (π.χ. μην καθαρίζετε τα τζάμια, μην τραβάτε τους καναπέδες).
  • Μη φοράτε στενά, συνθετικά ρούχα και εσώρουχα.
  • Μην ταλαιπωρείτε το στήθος σας βγάζοντάς το για να θηλάσετε μέσα από στενά ντεκολτέ και σκληρά λάστιχα. Ξεκουμπώστε σωστά το σουτιέν θηλασμού, φορέστε ειδικές μπλούζες θηλασμού και ανοίξτε όλα τα κουμπιά της μπλούζας σας.
  • Μη βγάζετε μόνο ένα τμήμα του στήθους για να θηλάσετε. Θηλάστε με ολόκληρο το στήθος έξω από τα εσώρουχα και τα ρούχα σας.
  • Μη χάνετε γεύματα και μη ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό. Όταν είστε πολύ κουρασμένη, πιείτε περισσότερο.
  • Αν κάνετε δίαιτα αδυνατίσματος, σταματήστε τη μόλις αισθανθείτε κουρασμένη. Σίγουρα αυτή η περίοδος δεν είναι η κατάλληλη για αυστηρή δίαιτα. Αντιθέτως, μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη στη θηλάζουσα μητέρα.
  • Μην κοιμάστε μπρούμυτα.
  • Τέλος, αν έχετε ήδη εμφανίσει μαστίτιδα, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε γιατί την πάθατε (π.χ. υπερβολική κόπωση, ύπνος μπρούμυτα, κλπ), για να μη σας ξανασυμβεί.

Μη διακόπτετε το θηλασμό

Σε κάθε περίπτωση μαστίτιδας ο θηλασμός δεν είναι απαραίτητο να διακόπτεται. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό, που θα πρέπει όμως να είναι συμβατό με το θηλασμό. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές, γιατί ακόμα και σήμερα και παρά τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει σε αυτό τον τομέα, υπάρχουν ακόμα γιατροί που συστήνουν να σταματήσετε να θηλάζετε!
Το γάλα σας δεν κάνει κακό στο παιδί, μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας. Αν ο θηλασμός είναι επώδυνος ή δυσάρεστος, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα και να βγάζετε το γάλα με το θήλαστρο και να το δίνετε στο μωρό. Συχνά, μετά από μια μαστίτιδα μπορεί να έχει λιγοστέψει το γάλα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να θηλάζετε ή να αντλείτε το γάλα συχνά για να μη μειωθεί η ποσότητά του. Εκτός από τα παραπάνω είναι δυνατόν το μωρό σας για λίγες ημέρες να μη θέλει να πάρει το στήθος. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική γεύση του γάλακτος. Όταν το γάλα λιγοστεύει, γίνεται πιο αλμυρό!
Φροντίστε να σας βοηθά κάποιος, ώστε να έχετε την ευκαιρία να ξεκουραστείτε. Ο ύπνος και η χαλάρωση επιταχύνουν τη θεραπεία. Μέσα σε μερικές ημέρες από την λήψη των αντιβιοτικών, θα αισθανθείτε και πάλι καλά.
Τέλος, η διακοπή του θηλασμού, όταν είναι αναγκαίο να επέλθει ενωρίτερα από το φυσιολογικό, γίνεται με φάρμακα, τα οποία αναστέλλουν την παραγωγή της προλακτίνης. Η χορήγησή τους γίνεται προοδευτικά, για να αποφευχθούν παρενέργειες, όπως ίλιγγοι και ναυτία και αυξάνεται στη συνέχεια. Από τη στιγμή της λήψης αυτών των φαρμάκων η γυναίκα δεν πρέπει να θηλάζει, ούτε να αφαιρεί γάλα από τους μαστούς της.
Για περισσότερες πληροφορίες: 
www.eutokia.gr
www.lalecheleague.org
www.perithilasmou.gr
www.thilasmos.gr

“Θηλασμός, μια υπέροχη σχέση”, Άννα Πατσούρου. Εκδόσεις Ορίζοντας

Πηγή: www.yeskid.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!