10 Απρ 2011

Όταν το γάλα σας περισσεύει

Εάν θέλετε να συλλέξετε το γάλα σας για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα σε κάποιο συμπληρωματικό τάισμα, πρέπει να μάθετε πώς να το αφαιρείτε. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το χέρι είτε μηχανικά χρησιμοποιώντας μια αντλία (θήλαστρο).
Η καλύτερη στιγμή για να αφαιρέσετε το γάλα είναι όταν οι μαστοί σας είναι γεμάτοι αλλά δεν μπορείτε να θηλάσετε ή όταν το μωρό σας δεν έχει αδειάσει εντελώς το μαστό μετά το θηλασμό.

Προετοιμασία για την αφαίρεση του γάλακτος


Για να προετοιμαστείτε να αφαιρέσετε το γάλα σας, είτε με το χέρι είτε μηχανικά, πρέπει πρώτα να πλύνετε τα χέρια σας και να βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία και ο εξοπλισμός (μπουκάλια, κύπελλα, μηχανικό θήλαστρο) που θα χρειαστείτε για τη συλλογή είναι αποστειρωμένα. (Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με τον καθαρισμό και την αποστείρωση του θήλαστρου).
Χαλαρώστε και καθίστε άνετα. Κάποιες γυναίκες προτιμούν να πίνουν υγρά, να ακούν μουσική, να σκέφτονται το μωρό τους ή να κοιτάζουν μια φωτογραφία του πριν την αφαίρεση, ώστε να ενισχύσουν το αντανακλαστικό έκκρισης γάλακτος.
Οι μαλάξεις των μαστών πριν την αφαίρεση θα ενισχύσουν το αντανακλαστικό έκκρισης. Ξεκινήστε τις μαλάξεις από το πάνω μέρος του μαστού. Πιέστε δυνατά με τα δάχτυλά σας πάνω στο θώρακα. Κάντε κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας πάνω σε ένα σημείο.
Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, μετακινηθείτε στο επόμενο σημείο. Περάστε έτσι από ολόκληρο το μαστό, ακολουθώντας σπειροειδή πορεία.
Κατόπιν, με τα ακροδάχτυλά σας, χαϊδέψτε απαλά  από το πάνω μέρος του μαστού έως τη θηλή, με μια κίνηση σαν γαργάλημα. Συνεχίστε να χαϊδεύετε από την περιφέρεια προς το κέντρο, σε όλη την  επιφάνεια του μαστού.

Αφαίρεση με το χέρι


Τοποθετήστε τον αντίχειρά σας περίπου 4 εκατοστά πάνω από τη θηλή και τοποθετήστε το δείκτη και το μέσο περίπου 4 εκατοστά κάτω από τη θηλή. Πιέστε μαλακά κατευθείαν προς το θώρακά σας και, κατόπιν, κυλήστε σταθερά αλλά απαλά τον αντίχειρα και τα δάχτυλά σας προς τα εμπρός. Αυτή η ρυθμική κίνηση πίεσης προς τα πίσω και προς τα εμπρός βοηθά στην απελευθέρωση του γάλακτος από τους γαλακτοφόρους πόρους και κόλπους στο εσωτερικό του μαστού.
Κινηθείτε κυκλικά γύρω από το μαστό, χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια σε κάθε μαστό, για να αφαιρέσετε το γάλα από όλους τους κόλπους. Για να μην τραυματίσετε τον ευαίσθητο ιστό του μαστού, μην πιέζετε το μαστό, μη γλιστράτε τα δάχτυλά σας επάνω στο δέρμα και μην τραβάτε τη θηλή.
Η αφαίρεση του γάλακτος με το χέρι από τους δύο μαστούς μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 30 λεπτά, αλλά μην απογοητευτείτε εάν στην αρχή χρειαστείτε ακόμα περισσότερο χρόνο. Η διαδικασία θα γίνεται ευκολότερη όσο εξασκείστε.
Όταν η ροή του γάλακτος από το μαστό μειωθεί σε μερικές σταγόνες, περάστε στον άλλο μαστό. Ακολουθήστε τις ίδιες οδηγίες. Πιθανόν να χρειαστεί να επιστρέψετε στον πρώτο μαστό και να επαναλάβετε τις μαλάξεις προκειμένου να συλλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερο γάλα.

Μηχανική αφαίρεση


Εάν χρησιμοποιείτε αντλία μαστού για να αφαιρέσετε το γάλα σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει και ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή προσεκτικά πριν τη χρησιμοποιήσετε. Η αντλία θα πρέπει να καθαρίζεται ενδελεχώς πριν και μετά τη χρήση της - ή και να αποστειρώνεται εφόσον κάτι τέτοιο συνιστάται από τον κατασκευαστή.
Για να ξεκινήσετε, βρέξτε το εσωτερικό του καλύμματος της αντλίας (το τμήμα που θα εφαρμόσετε στο στήθος σας) με ζεστό νερό. Τοποθετήστε το κάλυμμα της αντλίας έναντι του στήθους σας ώστε η θηλή σας να κεντράρει στο εσωτερικό άνοιγμα του καλύμματος. Μπορεί να σας φανεί ευκολότερο εάν γείρετε προς την αντλία προκειμένου να δημιουργήσετε μιά στεγανή ένωση ανάμεσα στο στήθος σας και την αντλία.
Εάν η αντλία δεν είναι αυτόματη, σπρώξτε και τραβήξτε τον κύλινδρο της αντλίας ώστε να δημιουργήσετε μια ροή γάλατος από το στήθος σας. Πρόσθετη μάλαξη του στήθους ενόσω αντλείτε μπορεί να βοηθήσει τη ροή του γάλατος.
Η μηχανική αφαίρεση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 20 λεπτά. Όταν η ροή ελαττωθεί σε σταγόνες, προσεκτικά καταργείστε την στεγανή ένωση, σκουπίστε το στήθος σας με ένα καθαρό, στεγνό πανί και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με το άλλο στήθος. Όπως και στην αφαίρεση με το χέρι, μπορεί να διαπιστώσετε ότι θα πρέπει να μετακινηθείτε από τον ένα μαστό στον άλλο αρκετές φορές μέχρι να αδειάσουν και οι δύο.

Αποθήκευση


Το γάλα σας θα πρέπει να αποθηκευτεί σε έναν πολύ καθαρό (κατά προτίμηση αποστειρωμένο) περιέκτη. Μικρά πλαστικά μπουκάλια για μωρά, μιας χρήσεως πλαστικές εμφιαλωμένες σακούλες ή ανθεκτικές πλαστικές σακούλες λειτουργούν εξίσου καλά . Βεβαιωθείτε ότι τοποθετήσατε επιγραφή στον περιέκτη με την ημερομηνία ή την ώρα της συλλογής για μελλοντική αναφορά.
Το γάλα που διατηρείται στο ψυγείο θα πρέπει να χρησιμοποιείται εντός 48 ωρών. Βγάλτε το από το ψυγείο λίγο πριν τη χρήση. Ζεστάνετε το γάλα στη θερμοκρασία δωματίου περνώντας το κάτω από ζεστό νερό ή τοποθετώντας το μέσα σε περιέκτη ζεστού νερού για 5 με 10 λεπτά. Δε θα πρέπει να θερμαίνεται σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε εστία μαγειρέματος .
Το μητρικό γάλα  μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε κατάψυξη για 3 μήνες. Μπορεί να ξεπαγώσει στο ψυγείο - όπου μπορεί να παραμείνει έως και 24 ώρες - ή σε ζεστό νερό. Δε θα πρέπει να αποψυχθεί σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε εστία μαγειρέματος. Το μητρικό γάλα δεν πρέπει να επαναψυχθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!