18 Μαΐ 2011

Φροντίζοντας το πρόωρο μωράκι σας!

Μια πρόωρη γέννα συνήθως προκαλεί άγχος και φόβο σε κάθε γονιό, για το αβέβαιο μέλλον του μωρού του, καθώς αντικρίζοντας το, βλέπει ότι είναι πιο ευάλωτο και μικρόσωμο από τα τελειόμηνα μωρά. Κάθε χρόνο γεννιούνται χιλιάδες μωρά πριν την 37η εβδομάδα, τα οποία θεωρούνται πρόωρα. Κι αυτό επειδή όσο νωρίτερα γεννιέται ένα μωρό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών μετά τον τοκετό.


Τα πρόωρα βρέφη, συνήθως, δεν μπορούν να διατηρήσουν μια σταθερή θερμοκρασία σώματος, ενώ και οι πνεύμονες τους δεν είναι πλήρως αναπτυγμένοι. Επίσης, είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις σε σχέση με τα τελειόμηνα μωρά. Για το λόγο αυτό τα πρόωρα βρέφη συχνά χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και στενή παρακολούθηση σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, ώστε να διαπιστωθεί ότι αναπτύσσονται φυσιολογικά. Η φροντίδα που θα λάβουν αρχικά στο νοσοκομείο και ύστερα στο σπίτι θα βοηθήσει τα περισσότερα από τα μικρά να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.

Η φροντίδα στο νοσοκομείο!
Τα πρόωρα μωρά δεν είναι πλήρως αναπτυγμένα, όπως τα τελειόμηνα. Για το λόγο αυτόν η παραμονή τους στο μαιευτήριο και η νοσηλεία τους σε θερμοκοιτίδα είναι πολύ συχνά απαραίτητες. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους παρακολουθείται συνεχώς ο αναπνευστικός ρυθμός, οι σφυγμοί και η θερμοκρασία τους, καθώς το δέρμα τους είναι λεπτό και δεν μπορεί να δεχτεί τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.

Τα πρόωρα βρέφη μπορεί να χρειαστεί να τρέφονται είτε ενδοφλέβια, είτε μέσω ενός σωλήνα που τοποθετείται στον οισοφάγο τους, γιατί το πεπτικό τους σύστημα είναι ανώριμο, το αντανακλαστικό του θηλασμού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, ή και για να αποφευχθεί η μείωση βάρους εξαιτίας του κόπου που απαιτεί ο θηλασμός. Ρωτήστε το γιατρό αν μπορεί να δοθεί μητρικό γάλα στο μωρό σας, καθώς περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες για την καλύτερη ανάπτυξη του. Επίσης, τα μητρικά αντισώματα βοηθούν το μωρό σας να αποφύγει κάποιες από τις λοιμώξεις, από τις οποίες κινδυνεύει ιδιαίτερα. Είναι λογικό να σας κυριεύσουν διάφορα ανεπιθύμητα συναισθήματα, βλέποντας το μωράκι σας ανάμεσα σε τόσα μηχανήματα. Αυτό που πρέπει να κάνετε, όμως, είναι να ζητήσετε να σας εξηγήσουν πως βοηθάει το κάθε μηχάνημα, για να κατανοήσετε ότι όλα γίνονται για το καλό του. Το σημαντικότερο είναι να βρίσκεστε κοντά στο μωρό σας, να του μιλάτε κι αν μπορείτε να το αγγίζετε. Είναι βέβαιο ότι το μωρό σας αντιλαμβάνεται την παρουσία σας και αναγνωρίζει τη φωνή σας, που αποτελούν την καλύτερη βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε.

Η ειδική φροντίδα και οι προφυλάξεις στο σπίτι
Το εξιτήριο για το σπίτι θα δοθεί στο μωράκι σας μετά από μια διαδικασία εξετάσεων που βεβαιώνουν ότι είναι σε θέση να μεταφερθεί στο σπίτι.

Αρχικά θα πρέπει να πάρετε μια σειρά "μαθημάτων" από τον παιδίατρο, σχετικά με τη διατροφή και τη συμπεριφορά του. Αυτά θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο σίγουροι και προετοιμασμένοι σε απρόσμενες καταστάσεις, για την καλύτερη φροντίδα του μωρού σας στο σπίτι. Θα πρέπει να φροντίσετε το πρόγραμμα τη διατροφής του, ώστε να τρέφεται ανά τακτά διαστήματα. Τα πρόωρα μωρά συνήθως αδυνατούν να κλάψουν, ακόμη κι αν δεν έχουν φάει. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να το ταϊζετε ανά δύο ή τρεις ώρες, ακόμη κι αν πρέπει να το ξυπνήσετε. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, αν η διατροφή μπορεί να βασίζεται μόνο στο μητρικό γάλα, ειδάλλως, θα πρέπει να σας υποδείξει ποιο είναι το κατάλληλο γάλα για το μωρό σας. Ο έλεγχος της πάνας, επίσης, θα πρέπει να γίνεται συχνότερα. Θα διαπιστώσετε ότι το μωρό σας θα κοιμάται τις περισσότερες ώρες και δεν θα κλαίει, ακόμη κι αν έχει βραχεί. Τα πρόωρα μωρά κοιμούνται ευκολότερα και έχουν ανάγκη από αρκετό ύπνο για την καλύτερη και φυσιολογική ανάπτυξη τους. Το μωράκι σας έχει ανάγκη από αυξημένη φροντίδα.

Ποιες είναι οι επιπλέον προφυλάξεις, που θα πρέπει να πάρετε;

  • Φροντίστε η θερμοκρασία του δωματίου του να είναι γύρω στους 22-24 βαθμούς, αποφεύγοντας ξαφνικές και απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.


  • Εκτός από τη σωστή θέση του ύπνου, δεν θα πρέπει να τοποθετήσετε κουβέρτες, μαξιλάρια, κλινοσκεπάσματα και μεγάλα υφασμάτινα παιχνίδια μέσα στην κούνια του μωρού σας.


  • Είναι σημαντικό να αποφεύγεται το κάπνισμα μέσα στο σπίτι.


  • Καλό είναι να μη δέχεστε πολλές επισκέψεις, ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες, ώστε το μωράκι σας να μην έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο και κυρίως με μικρά παιδιά. Τα πρόωρα μωρά, όπως και όλα τα νεογέννητα, παρουσιάζουν ευαισθησία στις λοιμώξεις, αφού δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα.


  • Προστατέψτε το μωράκι σας από κάθε είδους μικρόβια, πλένοντας προσεκτικά τα χέρια σας με αντιβακτηριδιακό σαπούνι προτού αγγίξετε το μωράκι σας. Το ίδιο θα πρέπει να ζητήσετε και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.


Πηγή: περιοδικό Γονείς εν δράση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!