29 Μαΐ 2011

Αθλοπαιδίες - Τι είναι;


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ "ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ"

Το πρόγραμμα "Αθλοπαιδιές", του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης είναι το πρόγραμμα "τομή" στην σημερινά αθλητική πραγματικότητα. Σχεδιάστηκε για να προσφέρει στα παιδιά της Αθήνας τη δυνατότητα να εκτιμήσουν και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, αναπτύσσοντας συνήθειες που προάγουν και ταυτόχρονα προασπίζουν την υγεία τους.
Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά της πόλης μας -οι αυριανοί φίλαθλοι και αθλητές- τα Ολυμπιακά αθλήματα, να μυηθούν στην Αθλητική Ιδέα και τον Ολυμπισμό.
Οι "Αθλοπαιδιές" είναι ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, γεμάτο με παιχνίδια υγιούς συναγωνισμού, ευγενικής άμιλλας, κοινωνικοποίησης και ομαδικού πνεύματος χωρίς αποκλεισμούς.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει την ανάγκη των παιδιών της πόλης μας για άσκηση, και υγιή απασχόληση. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών (δηλαδή σε μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου).

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τα παιδιά:
- Θα αναπτύξουν, παίζοντας, τις βασικές κινητικές επιδεξιότητες του κάθε αθλήματος του προγράμματος.
- Θα μάθουν τους βασικούς κανόνες με τους οποίους παίζονται τα διάφορα αθλήματα.
- Θα γνωρίσουν στοιχεία από την ιστορική εξέλιξη των αθλημάτων.
- Θα ενημερωθούν για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται ως φίλαθλοι και ως αθλητές.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες έχει σχεδιαστεί το πρόγραμμα"Αθλοπαιδιές" είναι οι εξής:
1. Η ανάπτυξη των αθλητικών δεξιοτήτων μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία.
2. Η ισότιμη συμμετοχή όλων των παιδιών.
3. Η διασφάλιση της υγείας των παιδιών.
4. Η κατανόηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας σε όλες τις μορφές της (πολιτισμός, άτομα με ειδικές ανάγκες κα.).
5. Η προαγωγή της φίλαθλης συμπεριφοράς.

ΠΩΣ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Οι "Αθλοπαιδιές" θα πραγματοποιηθούν και στα επτά Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων και συγκεκριμένα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ο.Ν.Α στα προαύλια των σχολείων και σε άλλους αθλητικούς χώρους που θα εξασφαλίσουν οι διοργανωτές.
Το θεωρητικό μέρος περιλαμβάνει τη γνωριμία των παιδιών με τα ολυμπιακά αθλήματα και τους στοιχειώδεις κανόνες τους. Υλοποιείται με προβολής Video και πολυμέσων. Στους μαθητές θα μοιραστούν ενημερωτικά έντυπα, δελτία συμμετοχής και σε κάθε σχολείο που θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ο Ο.Ν.Α θα δωρίσει δέκα αθλητικές εγκυκλοπαίδειες – προσφορά του Υπουργείου Εσωτερικών - και άλλα αθλητικά βιβλία.
Στις πρώτες μεγάλες παρουσιάσεις του προγράμματος τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά γνωστούς νέους και βετεράνους αθλητές.
Το πρακτικό μέρος της διδασκαλίας περιλαμβάνει την εφαρμογή των κανόνων των αθλημάτων (παιχνίδια και ψυχαγωγία)
Επιστέγασμα του προγράμματος θα είναι, κάθε χρόνο, η μαζική διοργάνωση επιδείξεων και απονομής των διπλωμάτων συμμετοχής στις μαθήτριες και τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αθλήματα με Μπάλα:
• Ποδόσφαιρο
• Καλαθοσφαίριση (Μπάσκετ)
• Πετοσφαίριση (Βόλεϊ)
• Χειροσφαίριση (Χάντμπολ)
Αθλήματα στο νερό:
• Κολύμβηση
Κλασικός αθλητισμός:
60μ.
600μ.
Μπαλάκι (στατικό, φορά)
Μήκος (στατικό, φορά)
Ατομικά αθλήματα:
• Αντισφαίριση (τένις)
Αμυντικά αθλήματα:
• Τζούντο
• Ξιφασκία
• Τοξοβολία

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Οι «Αθλοπαιδιές» σχεδιάστηκαν από την Επιτροπή Αθλητισμού του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης και την αρμόδια Διεύθυνση του Ο.Ν.Α.
Υλοποιούνται σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Αθλητισμός για όλους» της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Υποστηρίζονται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, τις Ομοσπονδίες των Ολυμπιακών Αθλημάτων και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Πηγή: www.ona.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!