29 Ιουν 2011

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός (Μέρος 1ο)

Κάθε γυναίκα ζει την εγκυμοσύνη της με τρόπο εντελώς προσωπικό, ανάλογα με το μορφωτικό της επίπεδο, το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει, τις εμπειρίες που έχει βιώσει, την κατάσταση της υγείας της, το βαθμό ευσυγκινησίας, τα χαρακτηριστικά της σχέσης που τη συνδέει με τον πατέρα του παιδιού της.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι έρχεται ένα παιδί δεν μπορεί παρά να αναστατώσει τη ζωή της εγκύου. Το καινούργιο παιδί-αν και ακόμη εντελώς άγνωστο-ζει μέσα σε εκείνη και χάρη σε εκείνη: σε ψυχολογικό επίπεδο αποτελεί μέρος της ζωής της μητέρας όπως αποτελεί μέρος της και σε βιολογικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, ο γυναικείος οργανισμός συμμετέχει ενεργά με όλα του τα όργανα στην παραγωγική διαδικασία.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όλα εξελίσσονται φυσιολογικά, κυρίως χάρη στις καλύτερες γενικές συνθήκες στις οποίες ζουν σήμερα οι γυναίκες της χώρας μας και στις προόδους που έχουν γίνει στον τομέα της περίθαλψης.
Παρ' όλα αυτά, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός παραμένουν γεγονότα σύνθετα και ευαίσθητα. Κάποιο πρόβλημα, μεγάλο ή μικρό, μπορεί πάντοτε να εμφανιστεί. Κυρίως μπορούν να εμφανιστούν πολλοί φόβοι, αρκετές φορές αδικαιολόγητοι ή κακώς εκφρασμένοι.
Για αυτό είναι χρήσιμο η γυναίκα που είναι έτοιμη να φέρει στον κόσμο ένα παιδί να γνωρίζει καλά τους διαφορετικούς βιοφυσικούς μηχανισμούς που τίθενται σε λειτουργία από την ανάπτυξη μιας νέας ύπαρξης μέσα στο σώμα της, τους σκοπούς που εξυπηρετούν οι διάφορες εξετάσεις που γιατροί και ειδικοί της προτείνουν να κάνει, τους κινδύνους που θα μπορούσε να συναντήσει.

Για να γεννηθεί ένα παιδί, αρκεί μια μικρή βοήθεια από την πλευρά των ειδικών και των εξοπλισμένων για τη γυναίκα τμημάτων των μαιευτηρίων ή των κλινικών. Για να γίνει αυτό σωστά, χωρίς φόβους ή επιπλοκές, χρησιμεύει να είναι από πριν γνωστό σε τι χρειάζεται το καθετί.

Πότε θα γεννηθεί
Η φυσιολογική διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εννέα μήνες από τη στιγμή της σύλληψης. Πολλές φορές υπολογίζεται με άλλους τρόπους: 10 σεληνιακούς μήνες, 40 εβδομάδες, 280 ημέρες. Γενικά οι γυναικολόγοι αναφέρονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης με εβδομάδες, γιατί η εβδομάδα είναι η πιο κατάλληλη μονάδα μέτρησης για να περιγράψει το ρυθμό της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Ο υπολογισμός της πιθανής ημερομηνίας τοκετού
Γίνεται απλά με το να προσθέσει κανείς 10 ημέρες στην ημερομηνία της τελευταίας περιόδου και μετά να υπολογίσει το τέλος των 9 μηνών από την ημερομηνία αυτή.

Η ημερομηνία του τοκετού, όμως, δεν συμπίπτει πάντα με εκείνη που είχε προβλεφθεί. Θα ήταν πολύ βολικό για όλους να μπορούν να γίνονται ακριβείς προβλέψεις αλλά, δυστυχώς, είναι αδύνατον διότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την έναρξη ενός τοκετού είναι πάρα πολλοί. Στις γυναίκες με ανώμαλο έμμηνο κύκλο ο υπολογισμός γίνεται ακόμη λιγότερο αξιόπιστος διότι είναι πιο δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια πότε έγινε η ωογένεση και κατά συνέπεια η σύλληψη. Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, εάν οι κύκλοι είναι 28-30 ημερών και η εγκυμοσύνη προχωρά ομαλά, είναι δυνατό ο τοκετός να προβλεφθεί με απόκλιση δέκα ημέρες πριν ή μετά την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Οι γυναικολογικές εξετάσεις
Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική διαδικασία, για αυτό η γυναίκα δεν θα πρέπει να αισθάνεται ξαφνικά άρρωστη, αν και πολλές φορές εμφανίζονται από την αρχή μικροενοχλήσεις. Εάν είστε σίγουρες ότι περιμένετε παιδί, είναι καλύτερο να πραγματοποιήσετε το συντομότερο μία γυναικολογική εξέταση για να ελέγξετε ότι όλα ξεκίνησαν καλά, να μάθετε πως να συμπεριφέρεστε και να αποφύγετε την εμφάνιση προβλημάτων στο μέλλον.

Η πρώτη επίσκεψη
Πολλές γυναίκες νομίζουν, ακόμη και σήμερα, ότι μια γυναικολογική εξέταση στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να ενέχει κίνδυνο. Αντιθέτως, ένας σωστά διενεργούμενος έλεγχος δεν προκαλεί επικίνδυνους ερεθισμούς και παρέχει πολλές πληροφορίες μεγάλης σημασίας. Πράγματι, με μια γυναικολογική εξέταση μπορεί να εκτιμηθεί η θέση, η διάσταση και η σύσταση της μήτρας και συνεπώς να διαγνωσθεί η εγκυμοσύνη και να ανακαλυφθούν πιθανές ανωμαλίες.
Φυσικά είναι υποχρέωση του γιατρού να προσπαθήσει να προβλέψει και να εμποδίσει, στα όρια του δυνατού, τα τυχόν προβλήματα. Αυτή η πρώτη εξέταση τον βοηθάει κατ' αρχήν να καταλάβει εάν η έγκυος ανήκει στον μικρό αριθμό γυναικών που μπορεί να έχουν μια εγκυμοσύνη "με ρίσκο", δηλαδή εάν εκτίθεται περισσότερο στον κίνδυνο των επιπλοκών απ' ότι ο συνήθης μέσος όρος.
Σαν παράγοντες κινδύνου με ιατρικό, κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα θεωρούνται οι εξής:

  • Εάν η γυναίκα πάσχει από ορισμένες ασθένειες, όπως υπέρταση, σύνδρομο του ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιοπάθειες, διαβήτη, σοβαρές ασθένειες του ήπατος ή των νεφρών, σοβαρή αναιμία, ασθένειες του ενδοκρινολογικού συστήματος κλπ.
  • Εάν έχει ιστορικό προβλημάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη (αποβολές, πρόωρους τοκετούς κλπ) ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις του γεννητικού συστήματος.
  • Εάν είναι μικρότερη των 17 ετών ή πάνω από 35.
  • Εάν η έγκυος είναι τοξικομανής ή είχε στο παρελθόν παρόμοια προβλήματα.
  • Εάν ζυγίζει 20% περισσότερο ή λιγότερο από το ιδανικό βάρος.
  • Εάν έχει προβλήματα στειρότητας.
  • Εάν ζει ή εργάζεται σε συνθήκες που μπορεί να βλάψουν την ίδια ή το έμβρυο.
  • Εάν έχει μετακομίσει πρόσφατα και δεν έχει συγγενείς στη χώρα.
  • Εάν είναι ανύπαντρη ή μόνη.
  • Εάν έχει χαμηλό εισόδημα.
  • Εάν κατοικεί σε ακατάλληλο σπίτι.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η εγκυμοσύνη θα πρέπει να συνεχιστεί με πολύ ιδιαίτερη φροντίδα.

Κατά την πρώτη επίσκεψη, λοιπόν, ο γυναικολόγος θα συλλέξει, πριν απ' όλα, τα στοιχεία για το ιστορικό δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους παράγοντες κινδύνου. Είναι καλό να φέρετε μαζί σας σε αυτή την εξέταση τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων εξετάσεων, την ομάδα αίματος τη δική σας και του πατέρα παιδιού, το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του οικογενειακού γιατρού και ένα χαρτάκι όπου θα έχετε σημειώσει την ημερομηνία έναρξης της τελευταίας περιόδου.
Στη συνέχεια ο γυναικολόγος θα συστήσει μια σειρά από εργαστηριακές αναλύσεις που έχουν σαν σκοπό να καθορίσουν με ακρίβεια την κατάσταση της υγείας σας. Αυτή η πρώτη εξέταση σας βοηθά επίσης να ενημερωθείτε σχετικά με αυτά που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνετε σ' αυτούς τους μήνες που ακολουθούν: από εδώ και στο εξής η καθημερινή σας ζωή δεν θα είναι η ίδια, ίσως μερικές συνήθειες θα πρέπει να αλλάξουν αμέσως και κάποιες άλλες αργότερα. Αλλά το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να φροντίζετε πολύ περισσότερο την υγεία σας.
Συνεπώς, η συζήτηση με το γιατρό χρησιμεύει στο να πάρετε όλες τις απαραίτητες οδηγίες ώστε να ξαναοργανώσετε με ησυχία τη ζωή σας.

Οι επόμενες επισκέψεις.
Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι εξετάσεις θα πρέπει να γίνονται μια φορά το μήνα, εκτός από την περίπτωση επιπλοκών οπότε είναι πιο συχνές. Στη διάρκεια αυτών των περιοδικών ελέγχων, ο γιατρός συγκρίνει το αποτέλεσμα των εργαστηριακών  αναλύσεων και συστήνει άλλες, με σκοπό να έχει υπό συνεχή έλεγχο όλες τις λειτουργίες του οργανισμού που μπορεί να αλλάξουν προοδευτικά στην πορεία της εγκυμοσύνης. Σε κάθε εξέταση θα ελέγχονται επίσης το βάρος του σώματος, η αρτηριακή πίεση και η κατάσταση των γεννητικών οργάνων ώστε να ανακαλυφθούν εγκαίρως τυχόν ανωμαλίες και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Αποτέλεσμα αυτής της σωστής παρακολούθησης είναι η θεαματική ελάττωση των επιπλοκών.
Η αίσθηση ότι "νιώθετε καλά" δεν είναι λόγος για να αποφύγετε τις περιοδικές εξετάσεις: δυστυχώς, πολλές επιπλοκές δεν δίνουν αμέσως συμπτώματα που θα σας κάνουν να ανησυχήσετε. Θα είναι επίσης ακόμη μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσετε τις αμφιβολίες και να βρείτε απαντήσεις στα τόσα ερωτήματα που δημιουργούνται με την εγκυμοσύνη. 
Φυσικά, εάν η εγκυμοσύνη δεν προχωρεί όπως πρέπει, το ημερολόγιο των επισκέψεων και αναλύσεων θα είναι εντελώς διαφορετικό, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.

Πηγή: Κέντρο Σπουδών Prenatal

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!