22 Ιουν 2011

Οδηγός επιβίωσης στην κατασκήνωση



Η κατασκήνωση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία διακοπών για τα παιδιά μέχρι οι γονείς να πάρουν την καθιερωμένη καλοκαιρινή τους άδεια. Νέοι φίλοι, δραστηριότητες κοντά στη φύση, σπορ και ολοήμερο παιχνίδι χωρίς τα μη και πρέπει της μαμάς είναι οι κυριότεροι λόγοι που τα παιδιά απολαμβάνουν με τη ψυχή τους την παραμονή στην κατασκήνωση. Τα παιδιά μαθαίνουν να συνυπάρχουν μέρα και νύχτα με πολλά και διαφορετικά παιδιά μετριάζοντας τον εγωισμό και το πείσμα τους, εντάσσονται σε ομάδες, συμμετέχουν, διασκεδάζουν.  Η εμπειρία της κατασκήνωσης λειτουργεί θετικά στην ψυχική ωρίμανση του παιδιού καθώς το παιδί  μαθαίνει να αυτενεργεί και να στηρίζεται στον εαυτό του, χωρίς να τα περιμένει όλα από τη μαμά και το μπαμπά.
Συμβουλές για τους μικρούς κατασκηνωτές
Η παραμονή
Πριν στείλετε το παιδί σας κατασκήνωση καλό θα ήταν να συζητήσετε μαζί του λεπτομερώς για το ημερήσιο πρόγραμμα , τις δραστηριότητες  με τις οποίες μπορεί να απασχοληθεί, το διατροφολόγιο αλλά και τις υποχρεώσεις όπως, στρώσιμο κρεβατιού, τακτοποίηση βαλίτσας, καθαρισμός θαλάμου, που θα αναλάβει κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην κατασκήνωση.  Πολλές περιπτώσεις παιδιών που επιστρέφουν άρον άρον από την κατασκήνωση οφείλονται στο γεγονός ότι δεν ήξεραν τι ακριβώς τους περίμενε εκεί με αποτέλεσμα να δυσφορήσουν όταν έρθει η ώρα να αναλάβουν κάποιο καθήκον. Υποσχεθείτε του ότι αν δεν του αρέσει η κατασκήνωση δεν έχουν καμία απολύτως υποχρέωση να παραμείνει μέχρι το τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου –και φροντίστε να κρατήσετε την υπόσχεσή σας.Εάν το παιδί πηγαίνει πρώτη φορά στην κατασκήνωση, προτιμήστε να πάει μαζί με κάποιον από τους συμμαθητές του, έναν καλό φίλο ή κάποιο ξαδερφάκι για να μην νιωθει άβολα. Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό μην αγχωθείτε, προετοιμάστε το και μιλήστε του για το πώς θα κάνει νέους φίλους.
Το επισκεπτήριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μικρό κατασκηνωτή. Περιμένει εναγωνίως να σας περιγράψει το πώς περνάει τον καιρό του, να σας συστήσει στους φίλους του, να σας ξεναγήσει στους χώρους δραστηριοτήτων του. Φροντίστε να είστε πάντα χαρούμενη όταν τον επισκέπτεστε αποφεύγοντας να του φορτώσετε τις δικές σας σκοτούρες της καθημερινότητας. Μην βάλετε τα κλάματα και μην του λέτε πόσο σας έχει λείψει γιατί μοιραία το κάνετε να νιώθει ενοχές και να τον πιέζετε συναισθηματικά να επιστρέψει σπίτι.
Οι αποσκευές
Η βαλίτσα του κατασκηνωτή θα πρέπει να περιέχει τα απαραίτητα ρούχα, τα παπούτσια, τα καλλυντικά, ένα-δυο παιχνίδια, το αγαπημένο του λούτρινο ζωάκι για τον ύπνο και κάποιο βιβλίο δραστηριοτήτων. Μην «φορτώσετε» την βαλίτσα με ακριβά ρούχα και αξεσουάρ καθώς πάντα υπάρχει η πιθανότητα κλοπής. Προτιμήστε άνετα και απλά ρούχα που θα διευκολύνουν το παιδί στις δραστηριότητες του, χωρίς να το περιορίζουν. Μην του δίνετε πολλά χρήματα απλά τα απαραίτητα μέχρι το πρώτο επισκεπτήριο. Σε κάθε επισκεπτήριο θα του δίνετε ένα μικροποσό ούτως ώστε να έχετε τον πλήρη έλεγχο των εξόδων του και να αποφύγετε κάποια ενδεχόμενη κλοπή.
Μην το αφήσετε να πάρει μαζί του την αγαπημένη του παχνιδοκονσόλα, το i-pod ή το mp3 player και γενικότερα συσκευές αξίας γιατί η απώλεια ή το μπέρδεμα με κάποια ανάλογη συσκευή ενός άλλου παιδιού είναι ένα ενδεχόμενο που θέλετε να αποφύγετε. Εξηγείστε του ότι στην κατασκήνωση πάει για να διασκεδάσει και να παίξει με άλλα παιδιά και όχι για να κλειστεί σε ένα δωμάτιο παίζοντας  ηλεκτρονικά ολημερίς. Αν όμως επιμένει να το πάρει, ενημερωθείτε από τη διεύθυνση της κατασκήνωσης εάν παρέχεται κάποιο ντουλάπι φύλαξης για τα αντικείμενα αξίας και τι προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας σε περιπτώσεις κλοπής ή απώλειας. Ασφαλίστε καλά τη βαλίτσα και το σακίδιο του με ένα λουκέτο ασφαλείας και συμβουλέψτε το παιδί να έχει πάντα επάνω του το κλειδί περασμένο μαζί με κάποιο φυλακτό ή μενταγιόν από το λαιμό.
Ψείρες: Ο «φίλος» του παιδικού κεφαλιού
Οι ψείρες είναι ένας μεγάλος μπελάς τόσο για τις μαμάδες όσο και για τα παιδιά. H εμφάνισή τους στα παιδικά κεφάλια δεν έχει καμιά σχέση με την έλλειψη καθαριότητας αλλά αντιθέτως οφείλονται στην άμεση επαφή των κεφαλιών των παιδιών ή στην κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων όπως καπέλα, χτένες, βούρτσες, σκουφάκι πισίνας. Για να μην έρθει το παιδί στη δυσάρεστη θέση να «κολλήσει» ψείρεςενημερώστε το επαρκώς από πριν ότι δεν πρέπει να δανείζεται ξένα πράγματα και να φοράει ξένα ρούχα -αξεσουάρ. Ο κίνδυνος είναι επαυξημένος ιδιαίτερα για τα κοριτσάκια που έχουν τη συνήθεια να ανταλλάζουν κοκαλάκια, κορδέλες και να παίζουν κομμωτήριο μεταξύ τους. Συμβουλέψτε τα κορίτσια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να έχουν τα μαλλιά τους πιασμένα σε αλογοουρά, να φοράνε πάντα το σκουφάκι πισίνας κατά τη διάρκεια του μπάνιου και να μην ξαπλώνουν σε μαξιλάρια άλλων παιδιών. Για να είστε σίγουρη ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ψειρών θα μετριαστεί, ψεκάστε το κεφάλι του παιδιού με το ειδικό φάρμακο που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο και επαναλάβετε τη διαδικασία στο πρώτο επισκεπτήριο.
Θέματα υγείας
Μην αφήσετε κάποιο πρόβλημα υγείας να χαλάσει τις διακοπές του παιδιού και να το αποθαρρύνει να ξαναεπισκεφθεί την κατασκήνωση. Ενημερώστε εκ των προτέρων τους υπεύθυνους εάν το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, κάποια αλλεργία ή ευαισθησία, φροντίζοντας να του έχετε προμηθεύσει τα απαραίτητα φάρμακα τα οποία θα αναγράφουν τις οδηγίες χρήσεις και το ωράριο λήψης τους.
Η επιστροφή του παιδιού στο σπίτι
Μετά το πέρας της κατασκηνωτικής περιόδου, το παιδί θα επιστρέψει στο σπίτι φορτωμένο εμπειρίες, αναμνήσεις και πολλές ιστορίες να σας αφηγηθεί. Πρέπει να είστε προετοιμασμένη ότι θα απαιτηθεί κάποιοςχρόνος προσαρμογής του παιδιού στο πρόγραμμα και τη καθημερινότητα του σπιτιού. Δείξτε κατανόηση, αποφεύγοντας να το πιέσετε να ξεχάσει μονομιάς τους ρυθμούς της κατασκήνωσης. Επαινέστε το για τα όσα χρήσιμα έμαθε κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης, ενθαρρύνοντας το να εφαρμόζει πολλά από αυτά και στο σπίτι.
Πηγή: www.infokids.gr
Επίσης:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!