19 Ιουλ 2011

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός (Μέρος 3ο)

Ο έλεγχος του βάρους και της αρτηριακής πίεσης
Το βάρος και η πίεση είναι άλλες δύο απαραίτητες παράμετροι για να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας της μέλλουσας μητέρας και τους μωρού της. Σε κάθε επίσκεψη στο γυναικολόγο, ο γιατρός θα πραγματοποιεί και τους ακόλουθους ελέγχους.

Το βάρος
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να είναι υπό έλεγχο: οι γυναίκες που παίρνουν υπερβολικό βάρος όχι μόνο έχουν να δώσουν σκληρή μάχη για να επανακτήσουν τη χαμένη τους γραμμή, αλλά ακόμη περισσότερο μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο τη δική τους όσο και του παιδιού. Η υπερβολική αύξηση του βάρους καθιστά πιο πιθανές τις επιπλοκές της εγκυμοσύνη, αλλά και του τοκετού.
Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών δεν θα πρέπει να πάρετε περισσότερα από 10-14 κιλά και η αύξηση του βάρους πρέπει να είναι σταδιακή.
Έως τον τέταρτο μήνα, το βάρος αυξάνεται κυρίως λόγω της συσσώρευσης υγρών και λίπους στους μητρικούς ιστούς. Εάν σε αυτή τη περίοδο καταφέρετε να παχύνετε λίγο, θα είναι καλύτερα. Μόνο από τον πέμπτο μήνα και έπειτα η μεγαλύτερη αύξηση οφείλεται στη μήτρα, στον πλακούντα, στο αμνιακό υγρό και, φυσικά, στο έμβρυο. Εάν ήσαστε υπέρβαρες πριν την εγκυμοσύνη, είναι πιθανό ο γιατρός να σας συστήσει κάποια δίαιτα ή να ζητήσει να είστε περισσότερο προσεκτικές, στην περίπτωση που διαπιστώσει κατά το μηνιαίο έλεγχο υπερβολική αύξηση βάρους.

Η αρτηριακή πίεση
Η αρτηριακή πίεση ελέγχεται πάντοτε κατά τις επισκέψεις στο γιατρό. Εάν δεν είσαστε υπερτασική πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης και εάν δεν υπάρχει προδιάθεση στην οικογένεια για υπέρταση, αυτοί οι έλεγχοι είναι αρκετοί. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλέψει να μετράτε μόνη σας την πίεση μία ή περισσότερες φορές την ημέρα.
Χρειάζεται να θυμάστε ότι η πίεση πρέπει να μετράται χωρίς βιασύνη, σε μια στιγμή που είστε ήρεμες και αναπαυμένες, διαφορετικά αυτή σας η ανησυχία θα δώσει εσφαλμένα αποτελέσματα.

Ειδικοί έλεγχοι
Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα όρασης, είναι καλύτερα να πραγματοποιήσετε έναν ειδικό έλεγχο στην αρχή της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, επειδή στην εγκυμοσύνη τα ούλα και τα δόντια υφίστανται πιο εύκολα τις αλλαγές όλου του οργανισμού, αξίζει τον κόπο να κάνετε έναν οδοντιατρικό έλεγχο τουλάχιστον δύο φορές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα μάτια
Μερικές φορές συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να προκαλείται εμφάνιση προβλημάτων της όρασης-κυρίως μυωπίας-ή επιδείνωση προβλημάτων που ήδη υπήρχαν, που οφείλεται στην αύξηση του περιεχομένου του υγρού του κρυστάλλου (δηλαδή, του οφθαλμικού φακού που επιτρέπει στην εστίαση). Μετά τον τοκετό, όλα θα πρέπει να γίνουν όπως πριν. Καλό θα ήταν πάντως να πάρετε κάποιες προφυλάξεις τις οποίες θα σας συστήσει ο οφθαλμίατρος.
Επίσης, η χρήση των φακών επαφής μπορεί να γίνει ενοχλητική και να σας αναγκάσει να επιστρέψετε και πάλι στα γυαλιά.

Τα δόντια
Κάποτε έλεγαν "κάθε παιδί κι ένα δόντι λιγότερο", φράση η οποία στο παρελθόν δεν ήταν εντελώς λανθασμένη. Πράγματι, πολλές γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να τρέφονται σωστά και να καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες σε ασβέστιο, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Το ασβέστιο είναι βασικό για την υγεία των δοντιών και εάν η ανεπάρκεια είναι σημαντική, είναι αναπόφευκτο ότι αυτά θα προσβληθούν. Σήμερα ο κίνδυνος τείνει να μειωθεί, αν και μέχρι και το τέλος του θηλασμού καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τη στοματική υγεία. Επίσης, τα ούλα σας μπορεί να ματώνουν πιο εύκολα. Συνιστάται, συνεπώς, να κάνετε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο στην αρχή της εγκυμοσύνης και μια στο τέλος.

Σημείωση: αποδείχτηκε ότι η τοπική αναισθησία είναι αθώα τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο. Είναι απαραίτητο πάντως να ενημερώσετε τον οδοντίατρο για το στάδιο της εγκυμοσύνης σας ώστε να επιλέξει το πιο κατάλληλο προϊόν για την αναισθησία.

Πηγή: Κέντρο Σπουδών Prenatal

Επίσης:
Η έγκυος και ο οδοντίατρος
Εγκυμοσύνη και καλοκαιρινές διακοπές
Αναιμία στην κύηση: Γιατί εμφανίζεται, πως αντιμετωπίζεται

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!