20 Ιουλ 2011

Άσθμα και εγκυμοσύνη

Το άσθμα προσβάλλει μέχρι και 8% των εγκύων γυναικών και μπορεί να χειροτερέψει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περίπου στο 30% των γυναικών, καθιστώντας το ένα πολύ σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να επιφέρει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Λόγω της μειωμένης ποσότητας οξυγόνου στο αίμα της ασθματικής μητέρας, υπάρχει μία άμεση σχέση μεταξύ των ελλιποβαρών νεογνών και του μη ελεγχόμενου άσθματος. Εφόσον απαιτείται συνεχής παροχή οξυγόνου για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί φυσιολογικά ένα έμβρυο, το μειωμένο οξυγόνο μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένη ανάπτυξη και επιβίωση του εμβρύου. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι εάν το μητρικό άσθμα διαχειριστεί σωστά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στη μητέρα ή στο βρέφος.

Σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2003 από το Maternal Fetal Medicine Units Network (Δίκτυο Ιατρικών Μονάδων για Μητέρες/Έμβρυα) του National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) (Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία Παιδιών και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη) διαπιστώθηκε ότι η σοβαρότητα του άσθματος αυξήθηκε στο 30% των γυναικών και μειώθηκε στο 23% των γυναικών από την αρχή μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Εξ αιτίας αυτών των αλλαγών στο βαθμό σοβαρότητας, οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν συχνή επικοινωνία με τον αλλεργιολόγο/ανοσολόγο τους, προκειμένου ο γιατρός να μπορεί να παρακολουθεί την κατάστασή τους και να αλλάζει τη φαρμακευτική αγωγή ή τη δοσολογία τους εάν χρειάζεται.

Γυναίκες με άλλες παθήσεις, όπως για παράδειγμα αλλεργική ρινίτιδα, κολπίτιδα ή ασθένεια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπείες και για αυτές τις παθήσεις. Αυτές οι παθήσεις μπορούν συχνά να γίνουν πιο ενοχλητικές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να επιδεινώσουν το άσθμα, και ένας αλλεργιολόγος/ανοσολόγος μπορεί να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι παθήσεις μπορούν να διαχειριστούν σωστά.

Οι έγκυες γυναίκες, όπως και οι άλλες γυναίκες με άσθμα, θα πρέπει να αποφεύγουν παράγοντες πυροδότησης άσθματος, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων αλλεργιογόνων όπως για παράδειγμα σκόνη σπιτιού από ακάρεα, τριχώματα ζώων και ερεθιστικά όπως, για παράδειγμα ο καπνός τσιγάρου.

Διαχείριση άσθματος

Οι έγκυες γυναίκες με άσθμα πρέπει να επισκεφτούν έναν αλλεργιολόγο/ανοσολόγο το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν τον καλύτερο τρόπο για τη διαχείριση του άσθματός τους και τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να λάβουν. Ένας αλλεργιολόγος/ανοσολόγος θα χορηγήσει αποτελεσματικά φάρμακα κατά του άσθματος και των αλλεργιών, τα οποία είναι κατάλληλα για χρήση κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να εξασφαλιστεί ότι οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές, χωρίς παρενέργειες. 


Μελέτες και παρακολουθήσεις χιλιάδων εγκύων γυναικών με άσθμα έχουν δείξει ότι τα πιο πολλά από τα φάρμακα για το άσθμα που λαμβάνονται διά εισπνοής είναι κατάλληλα για έγκυες ασθενείς. Οι κίνδυνοι του μη ελεγχόμενου άσθματος φαίνεται ότι είναι μεγαλύτεροι από τους κινδύνους των απαραίτητων φαρμάκων για το άσθμα. Ωστόσο, τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα θα πρέπει να αποφεύγονται εάν δεν είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Πηγή: medifo

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!