27 Ιουλ 2011



Τα νεογνά, οι μητέρες των οποίων είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, όταν ήταν έγκυες, είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν από γρίπη ή να εισαχθούν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα εντός των έξι πρώτων μηνών της ζωής τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Η μελέτη της Δρ Αντζέλια Aϊκ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και του Ιατρικού Κέντρου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαπίστωσε ότι, στη διάρκεια των εξάρσεων της γρίπης, τα βρέφη κάτω των έξι μηνών τείνουν να νοσούν πιο σπάνια από γρίπη σε σχέση με τα βρέφη έξι έως 12 μηνών.

Αυτό συμβαίνει κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές, επειδή τα νεογνά προστατεύονται ακόμα από τα φυσικά αντισώματα που είχε αναπτύξει το σώμα της μητέρας τους μετά τον εμβολιασμό της κατά της γρίπης, όταν ήταν έγκυος.

Από την άλλη, σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως η πανδημία γρίπης του 2009, τα νεογνά, που ήταν πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, κινδύνευαν περισσότερο να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή και να πεθάνουν από τη γρίπη, σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Ακριβώς επειδή συνήθως τα νεογνά δεν εμβολιάζονται κατά της γρίπης πριν γίνουν έξι μηνών, άρα μένουν εκτεθειμένα στους ιούς, η νέα μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός της εγκύου μπορεί να παρέχει έμμεσα την αναγκαία προστασία κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής του παιδιού.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 1.200 ζευγάρια μητέρας-παιδιού για τρεις περιόδους έξαρσης της γρίπης. Μητέρες και παιδιά έδωσαν δείγματα αίματος πριν και μετά την περίοδο της γρίπης και παρακολουθήθηκαν στενά για την εκδήλωση τυχόν συμπτωμάτων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά την περίοδο της γρίπης αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού, εκείνα τα νεογνά των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί, είχαν 41% μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από γρίπη και 39% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο εξαιτίας της γρίπης.

Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι τα βρέφη, των οποίων οι μητέρες είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, όταν ήταν έγκυες, είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων γρίπης κατά τη γέννησή τους, καθώς και σε ηλικία δύο έως τριών μηνών σε σχέση με τα βρέφη, των οποίων οι έγκυες μητέρες δεν είχαν κάνει εμβόλιο γρίπης.
«Μολονότι το εμβόλιο γρίπης, ούτως ή άλλως, συστήνεται στις εγκύους προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο των επιπλοκών της εγκυμοσύνης σε περίπτωση που νοσήσουν από γρίπη, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν πρόσθετα οφέλη προστασίας για τα βρέφη, τα οποία διαρκούν μέχρι και έξι μήνες μετά τη γέννηση τους», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.

Πηγή: doctors.in.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!