15 Ιουλ 2011



Η UNICEF καλωσορίζει την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του ψηφίσματος 1998, το οποίο αναγνωρίζει τα σχολεία και τα νοσοκομεία ως ασφαλή καταφύγια για τα παιδιά. Το ψήφισμα διακηρύσσει προς όλες τις πλευρές ότι θα υπάρχει λογοδοσία για επιθέσεις σε τέτοιες εγκαταστάσεις.

«Αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις δεν είναι μόνο παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, συνιστούν παραβίαση της κοινής ανθρωπιάς μας», είπε ο Anthony Lake, Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τον τερματισμό της κουλτούρας της ατιμωρησίας και προς την προστασία των παιδιών εκεί που είναι περισσότερο ευάλωτα.»

Το νέο ψήφισμα αναγνωρίζει τις επιθέσεις κατά σχολείων και νοσοκομείων, ως σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών. Καλεί επίσης για τους δράστες τέτοιας μορφής βίας να αναφέρονται στην ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συρράξεις.

Η ετήσια έκθεση απαριθμεί ήδη εκείνους οι οποίοι διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης και χρήσης παιδιών σε συρράξεις, το φόνο ή ακρωτηριασμό παιδιών και το βιασμό ή άλλες μορφές σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών.

Σε τουλάχιστον 31 χώρες στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, τα σχολεία έχουν γίνει στόχος βίαιων επιθέσεων ή απειλών, τόσο από τις κρατικές δυνάμεις ασφαλείας όσο και από μη κυβερνητικές ένοπλες ομάδες.

Τέτοιες επιθέσεις έχουν καταστροφικές συνέπειες στη ζωή των παιδιών και στις κοινότητές τους, αποδυναμώνοντας τα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας και εν δυνάμει βαθαίνουν τις στερήσεις και ανισότητες.

Το ψήφισμα καλεί τα μέρη που αναφέρονται ως παραβάτες, να αναπτύξουν σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων και να θέσουν τέλος στην στρατολόγηση παιδιών και σε άλλες σοβαρές παραβιάσεις.

Πέρα από την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων, μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρώνεται στο να παρασχεθεί στα παιδιά ένα προστατευτικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει προγράμματα και υπηρεσίες για να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τέτοιες εμπειρίες.

«Αυτά τα παιδιά δεν χρειάζονται τον οίκτο μας. Χρειάζονται την προστασία του διεθνούς δικαίου και έχουν ανάγκη από έμπρακτη υποστήριξή - προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να τα βοηθήσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους ώστε να συνεισφέρουν θετικά στις κοινωνίες τους.»

Πηγή: unicef.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!