20 Σεπ 2011

Αφιέρωμα | Η τέχνη του ταίσματος (Μέρος 2ο)

Αποστειρωτής Nuk
Τα πάντα για την αποστείρωση!

Κάθε βήμα που αφορά την αποστείρωση του εξοπλισμού για το τάισμα του μωρού σας, αλλά και την απόλυτη προστασία του από τα μικρόβια, αναφέρεται παρακάτω.... Διαβάστε το και λύστε κάθε σας απορία περί.... αποστείρωσης!

1. Φαγητό με ασφάλεια!

Η αποστείρωση των συσκευών, όπως το μπιμπερό, που χρησιμοποιείτε για να ταίσετε το μωρό σας, το προστατεύει από τα μικρόβια αλλά και τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο γάλα. Αρκετά από αυτά τα βακτήρια προκαλούν σε κάποια μωράκια γαστρεντερίτιδα. Σαφώς και δεν μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κόσμο για το μικρό σας, ο οποίος θα είναι 100% αποστειρωμένος, όμως μπορείτε απλά να μειώσετε τις πιθανότητες ώστε αυτά που ήδη υπάρχουν στο περιβάλλον να πλήξουν την υγεία του. Για το λόγο αυτόν η αποστείρωση είναι μια απαραίτητη διαδικασία, που χρειάζεται να προηγείται του γεύματος. Η μοναδική περίπτωση που μπορείτε να διαγράψετε έναν αποστειρωτή από τη λίστα με τις απαραίτητες αγορές είναι να θηλάζετε αποκλειστικά και μάλιστα να μη χρησιμοποιείτε καν θήλαστρο για την εξαγωγή του γάλακτος ή θηλές για τη διευκόλυνση του θηλασμού.

2. Πως να αποστειρώσω;

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να αποστειρώσετε το μπιμπερό ή ακόμη και την πιπίλα του μωρού σας. Σημασία έχει τι σας διευκολύνει και ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

3. Ηλεκτρικός αποστειρωτής.

Αποστειρωτής Chicco
Οι συσκευές αποστείρωσης λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, είναι πρακτικές και λειτουργικές, καθώς αποστειρώνουν, με τη βοήθεια του ατμού, τα μωρουδιακά αντικείμενα από τα βακτήρια και τα μικρόβια σε 6 με 8 λεπτά. Συνήθως έχουν μεγάλη χωρητικότητα, καθώς αποστειρώνουν μέχρι και έξι μπουκάλια, ταυτόχρονα! Χρειάζεται, όμως, να ελέγξετε, πριν προβείτε σε κάποια αγορά, πως τα μπιμπερό που έχετε μπορούν να τοποθετηθούν στον συγκεκριμένο αποστειρωτή, ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων!

4. Κρύα.... αποστείρωση!

Η μέθοδος της αποστείρωσης με κρύο νερό λειτουργεί με ειδικές ταμπλέτες ή αποστειρωτικό διάλυμα, που τοποθετείται στο μπουκάλι, σύμφωνα με τις οδηγίες, και σκοτώνοντας τα μικρόβια που αυτό περιέχει. Είναι σαφώς ο πιο οικονομικός τρόπος αποστείρωσης, αλλά εκτός αυτού θα σας διευκολύνει στην περίπτωση που ταξιδέψετε ή αποφασίσετε να φύγετε εκτός σπιτιού. Για την εφαρμογή μιας τέτοιας μεθόδου δεν χρειάζεστε ηλεκτρικό ρεύμα και πρίζα, ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί όπου κι αν είστε. Είναι, όμως, η πιο χρονοβόρα μέθοδος γιατί κάθε αποστείρωση διαρκεί μισή ώρα, καθώς έπειτα από αυτήν πρέπει να πλένετε τα σκεύη με βραστό νερό για να εξασφαλίσετε πως θα καθαρίσουν από τα όποια υπολείμματα χημικής ουσίας περιέχουν.
Σημείωση: Υπάρχουν συσκευές αποστείρωσης που έχουν μικρή χωρητικότητα. Μια τέτοια φόρμουλα είναι άκρως πρακτική στην πιθανότητα που θέλετε να ταξιδέψετε ή να φύγετε για αρκετή ώρα από το σπίτι. Ένας εναλλακτικός τρόπος αποστείρωσης είναι το βράσιμο για 10 λεπτά. Το σκεύος, όμως, που θα χρησιμοποιήσετε, χρειάζεται να προορίζεται μόνο για αυτόν τον σκοπό.

5. Περί ηλικίας.....

Η αποστείρωση συνήθως γίνεται μέχρι το μωρό σας να κλείσει το 1ο έτος, ώστε να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια και τα μικρόβια. Βέβαια πολλοί γιατροί "κατεβάζουν" αυτό το όριο πλέον στους 6 μήνες, και αυτό διότι το νερό της βρύσης είναι πλέον χλωριωμένο και όχι όπως πριν πολλές δεκαετίες που χρειαζόταν βράσιμο για να είναι πόσιμο. Οπότε ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου σας, που γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες του δικού σας παιδιού.

Αποστειρωτής Avent
Αποστείρωση στα μικροκύματα.

Η αποστείρωση σε φούρνο μικροκυμάτων γίνεται επίσης με ατμό, προκειμένου να απομακρυνθούν όλα τα βακτηρίδια και τα μικρόβια από τον εξοπλισμό ταίσματος του μωρού σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εξοπλιστείτε με ένα αποστειρωτή, ο οποίος τοποθετείται στο φούρνο μικροκυμάτων και αποστειρώνει τα απαραίτητα σύνεργα σας. Εάν, όμως, επιχειρήσετε να τοποθετήσετε τα προϊόντα ταίσματος μόνα τους στο φούρνο μικροκυμάτων, το σίγουρο είναι πως δεν θα τα αποστειρώσετε! Η ταχύτητα με την οποία θα απολυμάνετε εξαρτάται από τη δύναμη που διαθέτει ο φούρνος μικροκυμάτων που έχετε στο σπίτι σας, αλλά συνήθως η αποστείρωση διαρκεί από 3 έως 8 λεπτά. Από την άλλη, επειδή κάποιοι άνθρωποι παραπονιούνται για το μέγεθος του φούρνου μικροκυμάτων, που διαθέτουν, φροντίστε να ελέγξετε πρώτα τη χωρητικότητα αλλά και το μέγεθος της συσκευής ατμού (συσκευή αποστείρωσης) πριν την αγοράσετε! Όταν, με το καλό, το μικρό σας περάσει από τη φάση του μπιμπερό στη φάση της κρέμας και των υγρών, χρησιμοποιώντας μπολ και κουταλάκι, να θυμάστε πως η χρήση του σετ σερβίτσιου του μικρού σας δεν επιτρέπεται να αποστειρωθεί στο φούρνο μικροκυμάτων.

Tips αποστείρωσης

  • Πριν αποστειρώσετε οποιοδήποτε αντικείμενο, χρειάζεται να το έχετε σαπουνίσει με ζεστό νερό.
  • Προτού αγοράσετε τον αποστειρωτή ελέγξτε αν το πακέτο αγοράς περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα σύνεργα που χρειάζεστε για να προετοιμάσετε το γεύμα του μικρού σας, όπως βούρτσα καθαρισμού και λαβίδα.
  • Ανακαλύψτε το πιο οικονομικό πακέτο για εσάς, διαλέγοντας έναν επώνυμο αποστειρωτή.
Πηγή: περιοδικό Γονείς σε δράση!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!