9 Σεπ 2011



1. ΚΑΤΑΝΟΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ
Τα παιδιά ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
ΑΓΑΠΗ: Το πιο σημαντικό. Ζεστή, προσωπική επαφή και αληθινό ενδιαφέρον.
ΑΠΟΔΟΧΗ: Για το ποια είναι ως ξεχωριστά άτομα.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Να γνωρίζουν ότι θα είστε δίπλα τους, εάν σας χρειαστούν.

2. ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ
Τα παιδιά χρειάζονται να ξέρουν ότι εμπιστεύεστε τις ικανότητες τους. Αφήστε τα, για παράδειγμα, να τρώνε και να ντύνονται μόνα τους, χωρίς τη δικιά σας βοήθεια, όσο το δυνατόν νωρίτερα θεωρείτε ότι είναι ικανά να το κάνουν. Αφήστε τα να συμμετάσχουν στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Μην είστε υπερπροστατευτικοί ή πάρα πολύ αυστηροί. Όλοι μας, παιδιά και ενήλικες, χρειάζεται να κάνουμε λάθη για να μάθουμε. Δώστε στα παιδιά σας την ελευθερία να μεγαλώσουν.

3. ΔΩΣΤΕ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Δώστε στο παιδί σας τις βάσεις για να κάνεις υγιείς επιλογές μέσα στον κόσμο της σύγχυσης όπου ζούμε. Συζητήστε μαζί του τις αξίες και τις πεποιθήσεις σας. Διδάξτε με το παράδειγμα σας.... Το παιδί μαθαίνει περισσότερο από αυτά που κάνετε παρά από αυτά που λέτε.

4. ΘΕΣΤΕ ΟΡΙΑ
Τα όρια ή η πειθαρχία δίνει στο παιδί την αίσθηση της ασφάλειας. Θέστε δίκαια όρια και φροντίστε αυτά να τηρούνται. Χρειάζεται να είστε ΣΥΝΕΠΕΙΣ (τηρείτε την ίδια στάση, κάθε φορά που ένα όρια παραβιάζεται) και ΣΤΑΘΕΡΟΙ (ένα όριο δεν αλλάζει παρά μόνο όταν αυτό απαιτείται, επειδή το παιδί μεγαλώνει).... αλλά ΠΟΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ. Δώστε ανταμοιβές για κάθε "καλή" συμπεριφορά.

5. ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
.... όχι όμως και τα ζητήματα του ζευγαριού! Να είστε ειλικρινείς σε καταστάσεις όπως:
ΘΑΝΑΤΟΣ: Μην κρύβετε τη θλίψη και τον πόνο. Μάθετε στο παιδί σας ότι ο θάνατος είναι μέρος της ζωής.
ΑΣΘΕΝΕΙΑ: Να είστε ειλικρινείς και καθησυχαστικοί.
ΔΙΑΖΥΓΙΟ: Πείτε στο παιδί σας το "γιατί", διαφορετικά μπορεί να νιώθει ένοχο για το χωρισμό σας. Δείξτε του την αγάπη σας.
ΧΡΗΜΑΤΑ: Εξηγήστε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά και γιατί.

6. ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ

  • Τα παιδιά επηρεάζονται σημαντικά από τους συντρόφους τους στο παιχνίδι και πάντα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και στα στάνταρ τους.
  • Δεν χρειάζεται να κάνετε "ότι κάνουν και οι άλλοι γονείς". Τα παιδιά θα σας σεβαστούν, επειδή έχετε τα δικά σας δεδομένα και τις δικές σας αρχές.
  • Μην προσπαθείτε να επιλέξετε τους φίλους του παιδιού σας. Συνήθως αυτό προκαλεί δυσανασχέτηση και αντίδραση.
7. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙ
  • Μάθετε για τις εμπειρίες του παιδιού σας στο σχολείο. Ακούστε τι έχει να σας πει. Μιλήστε με δασκάλου, συμβούλους κλπ
  • Μην πιέζετε το παιδί σας να επιτύχει. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν είναι χαλαρά.
  • Παραμερίστε τα εμπόδια στη μάθηση. Για παράδειγμα, φροντίστε να αντιμετωπίσετε κάθε πρόβλημα υγείας, όπως προβλήματα όρασης, μαθησιακές δυσκολίες κλπ.
8. ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ
  • Μιλήστε στο παιδί σας για τη δουλειά που κάνετε και πως έτσι συνεισφέρετε στο εισόδημα της οικογένειας. Αφιερώστε μέρος από τον ελεύθερο χρόνο σας, σε δραστηριότητες που μπορεί να μοιραστεί όλη η οικογένεια.
  • Όταν δουλεύετε και οι δυο, επιλέξτε έναν παιδικό σταθμό ή έναν ενήλικα για τη φύλαξη και τη φροντίδα του παιδιού με μεγάλη προσοχή.
Πηγή: Τομέας πρόληψης ΚΕΘΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!