1 Σεπ 2011

Η μαγική δύναμη του αγγίγματος



Αν το μωρό σας έφτανε στον κόσμο με οδηγίες χρήσεως, θα κρατούσε μια ταμπέλα που θα έγραφε «άγγιξέ με» ή «πάρε με αγκαλιά»...

Η αίσθηση της αφής είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτουν στη φαρέτρα τους οι νέοι γονείς για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό δεσμό με το μωρό τους. Τόσο το απλό άγγιγμα όσο και το βρεφικό μασάζ ισχυροποιούν το συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί και συγχρόνως του χαρίζουν απίστευτη χαρά, αφού τα χάδια και τα φιλιά σας είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να νιώσει την αγάπη σας. Εκτός από τα παραπάνω, όμως, το άγγιγμα μπορεί να βοηθήσει και στην πνευματική και φυσική ανάπτυξη των μωρών. Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι τα μωρά που απολαμβάνουν συχνά το άγγιγμα, το χάδι, την αγκαλιά…

… έχουν καλύτερο συντονισμό με τη μητέρα.
Η επαφή με το σώμα της μητέρας, από τις πρώτες ώρες της γέννησης, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του μωρού αλλά και το ρυθμό της καρδιάς τους. Πιο συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι αν πέσει η θερμοκρασία του μωρού ανεβαίνει η θερμοκρασία της μητέρας και το αντίστροφο.

…κλαίνε λιγότερο.
Τα μωρά εκείνα που οι μαμάδες τους τα παίρνουν πιο συχνά αγκαλιά και ανταποκρίνονται αμέσως στο κλάμα τους, κλαίνε λιγότερο, ηρεμούν πιο γρήγορα και γενικά είναι πιο ήσυχα.

…αναπτύσσουν υγιή σχέση με τους γονείς τους. 
Το άγγιγμα ενθαρρύνει το μωρό να αναπτύξει σχέση ασφαλούς προσκόλλησης με τους γονείς του. Αυτό σημαίνει ότι αγχώνεται λιγότερο όταν, μεγαλώνοντας, χρειάζεται ν’ αποχωριστεί για λίγο τη μαμά του, όπως για παράδειγμα όταν πρόκειται να πάει στον παιδικό σταθμό.

…έχουν καλύτερη υγεία. 
Σύμφωνα με γερμανούς παιδιάτρους, τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα μπορεί να ωφεληθούν από τη σωματική επαφή με τους γονείς τους όταν αυτοί τα αγγίζουν ή τα παίρνουν αγκαλιά κατά την παραμονή τους στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, αναπτύσσονται πιο γρήγορα η καρδιά και οι πνεύμονες, αντιμετωπίζουν λιγότερες επιπλοκές και ξεπερνούν πιο γρήγορα τα προβλήματα υγείας κατά την παραμονή τους στη θερμοκοιτίδα.

…αναπτύσσονται πιο γρήγορα.
Το άγγιγμα μπορεί να επηρεάσει θετικά την αύξηση βάρους του μωρού. Και αυτό γιατί μέσω της αγκαλιάς ενεργοποιείται ο παράγοντας συναίσθημα, ο οποίος παίζει ρόλο στην ανάπτυξη.
…κοιμούνται καλύτερα.
Ιδιαίτερα κατά τη νεογνική περίοδο, η αγκαλιά και γενικά το χάδι μπορεί να βοηθήσει το μωρό να ηρεμήσει.
…γίνονται πιο έξυπνα.
Η αγκαλιά και η σωματική επαφή τόσο από τη μητέρα όσο και από τον πατέρα μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μωρά - γεγονός το οποίο πιθανόν να οφείλεται στην καλύτερη ποιότητα ύπνου, αφού τα μωρά που απολαμβάνουν πιο συχνά το χάδι και την αγκαλιά κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο. Επιπλέον, τα μωρά που οι γονείς τους τα αγγίζουν πιο συχνά κατακτούν πιο γρήγορα τα αναπτυξιακά ορόσημα, όπως για παράδειγμα να μπουσουλήσουν και να περπατήσουν πιο γρήγορα.

…κοινωνικοποιούνται περισσότερο. 
Τα παιδιά που απολαμβάνουν αγκαλιά και χάδια από τους γονείς τους αναπτύσσουν πιο υγιείς μελλοντικές στενές σχέσεις ως ενήλικες και είναι λιγότερο βίαια μεγαλώνοντας. Αντίθετα, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη σε αγκαλιά και χάδι, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη συμπεριφορά και τη συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη καθώς μεγαλώνουν.

…έχουν λιγότερο στρες. 
Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα έχουν διαφορετικά επίπεδα ορμονών από ό,τι τα συνομήλικά τους. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι υψηλότερα σε παιδιά που έχουν ζήσει σε ίδρυμα παραπάνω από 8 μήνες.

• Προσοχή! Και οι γονείς έχουν πολλά να κερδίσουν: 
Το άγγιγμα μπορεί να βοηθήσει πολύ τη μητέρα την περίοδο της λοχείας, γιατί μειώνει το στρες και το ενδεχόμενο επιλόχειας κατάθλιψης. Επίσης, οι μητέρες που αγγίζουν συχνά το μωρό τους αναπτύσσουν καλύτερη αντίληψη στις αντιδράσεις του παιδιού, πράγμα που τις βοηθά να διαβάζουν καλύτερα τις ανάγκες του. Γενικά, όμως, επειδή τα μωρά που τα αγγίζουν περισσότερο είναι συνήθως πιο ήρεμα, διασφαλίζουν με αυτό τον τρόπο και την ηρεμία της μητέρας. Με απλά μαθηματικά: ήρεμο μωρό ίσον ήρεμη μαμά! Το ίδιο ισχύει και για τους μπαμπάδες.

5 τόποι για να έρθετε ακόμα πιο κοντά!
Αγκαλίτσα
Μην ξεχνάτε τη μαγική της δύναμη κάθε φορά που το μωρό σας κλαίει. Είναι ό,τι καλύτερο για να το ησυχάσετε και να αποκωδικοποιήσετε τις ανάγκες του.
Μπανάκι
Το απαλό τρίψιμο του μωρού κατά τη διάρκεια του μπάνιου και στη συνέχεια με την πετσέτα, βοηθά να χαλαρώσουν οι μύες και βελτιώνει τη διάθεσή του. Και μην ξεχνάτε: η καλύτερη ώρα για μπάνιο είναι στο τέλος της ημέρας - πράγμα που βοηθάει το μωρό να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί καλύτερα για την ώρα ύπνου.

Μασάζ 
Ένα καλό μασάζ πρέπει να πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο χώρος στον οποίο θα το απολαύσει το μωρό σας πρέπει να είναι ήσυχος και ζεστός, γιατί από τις κινήσεις σας το κορμάκι του θα ζεσταθεί περισσότερο και ενδέχεται να κρυώσει μετά το τέλος του μασάζ. Θα ήταν ακόμα καλύτερο να έχετε μια ζεστή πετσέτα μαζί σας για να το τυλίξετε αμέσως μετά.

Φωλίτσα στο λαιμό σας
Η μέθοδος αυτή συστήνεται από τον διάσημο dr. William Sears. Όταν είστε όρθια κρατήστε το μωρό σας βάζοντας την κορυφή από το κεφαλάκι του ανάμεσα στο σαγόνι και το λαιμό σας. Περπατήστε κρατώντας το μωρό σας, τρίβοντάς του την πλατούλα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε κι ενώ είστε ξαπλωμένη.

Φορέστε το
Βάζοντας το μωρό σας στο μάρσιπο εξασφαλίζετε περισσότερη ελευθερία κινήσεων, αλλά παράλληλα καλύπτετε την ανάγκη του να είναι σε επαφή μαζί σας. Επιπλέον το παιδί σας, από πολύ μικρό, μαθαίνει να είναι πιο ανοιχτό σε νέες εμπειρίες αφού αναπτύσσονται σημαντικοί για την ευφυΐα του παράμετροι, όπως η περιέργεια και το ενδιαφέρον για τον κόσμο γύρω του.
Τα μυστικά του καλού μασάζ
Επιλέξτε κάποια στιγμή της ημέρας που θα είστε χαλαρή και ξεκούραστη και… αφήστε το μωρό να σας οδηγήσει. Ενώ εσείς θα το φροντίζετε, θα καταλάβετε από τις εκφράσεις και τους μορφασμούς του ποιες κινήσεις το ανακουφίζουν και ποιες το ενοχλούν. Βασικό εργαλείο είναι ένα κατάλληλο baby oil, το οποίο θα βοηθήσει ώστε το άγγιγμα των χεριών σας να είναι πιο απαλό και ευχάριστο. Προσέξτε να επιλέξτε κάποιο δερματολογικά ελεγμένο, έτσι ώστε να αποφύγετε κάθε κίνδυνο ερεθισμού στο δέρμα του. Η διάρκεια της «παιδικής περιποίησης» δεν θα πρέπει να είναι μεγάλη γιατί το μωρό σας θα αρχίσει να κουράζεται. Υπολογίστε ότι ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του τα 15 λεπτά είναι αρκετά. Καλό θα είναι το μωρό να είναι ταϊσμένο και καθαρό, έτσι ώστε να μην διακόψει τίποτα τις ξεχωριστές αυτές στιγμές. Μόλις μάλιστα διαπιστώσετε πόσο πολύ ευχαριστιέται τα χάδια και την περιποίηση που θα του προσφέρετε, θα θελήσετε να μετατρέψτε το μασάζ σε μια ιδιαίτερη καθημερινή συνήθεια για εσάς και το μωρό σας. Να πώς:

1. Βάλτε λίγο λάδι στα χέρια σας και ζεστάνετέ το τρίβοντας τα χέρια σας μεταξύ τους, για να μην κρυώσει το μωρό καθώς θα το αγγίζετε.

2. Ξεκινήστε με απαλές κινήσεις από τη βάση του κεφαλιού και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι τα χέρια του. Οι απαλές και χαλαρές κινήσεις θα το ηρεμήσουν, θα βοηθήσουν την αύξηση της ελαστικότητας των μυών και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

3. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι κυκλικές γιατί έτσι το μωρό σας ανακουφίζεται καλύτερα.

4. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και στα πόδια του.

5. Μετά τα πόδια μπορείτε να προχωρήσετε και στις πατούσες του. Μην παραλείψετε να το χαϊδέψετε σε κάθε σημείο του σώματός του. Συνεχίστε τα χάδια σας με επαναλαμβανόμενες κυκλικές κινήσεις, λέγοντάς του πόσο το αγαπάτε και χωρίς να ξεχάσετε να χαϊδέψετε και τα δάχτυλα.

6. Ένα πάρα πολύ ευαίσθητο αλλά αποτελεσματικό σημείο για μασάζ είναι αυτό της κοιλιάς. Το απαλό μασάζ από τα χέρια της μαμάς, ενώ το κοιτάζει με τρυφερότητα και του ψιθυρίζει γλυκόλογα, είναι το καλύτερο γιατρικό για τα μωρά που ταλαιπωρούνται από κολικούς. Προσέχετε τα χάδια σας σε εκείνο το σημείο να είναι ιδιαίτερα απαλά για να μην το ενοχλήσετε.

7. Μόλις τελειώσετε με αυτές τις περιοχές, γυρίστε το μπρούμυτα. Δεν θα πρέπει να αμελήσετε αυτή την περιοχή και ιδιαίτερα την πλάτη. Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική, καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πιέσετε τη σπονδυλική του στήλη. Μπορείτε όμως να το χαϊδεύετε με κυκλικές κινήσεις στις ωμοπλάτες του και τα πλαϊνά μέρη της πλάτης του.

Προσοχή: Κάθε παιδί έχει τις προτιμήσεις του!
Μελετήστε ποιο είδος αγγίγματος προτιμά το μωρό παρατηρώντας τις αντιδράσεις του. Μπορεί να ξεκαρδίζεται όταν το γαργαλάτε στην κοιλιά ή να ηρεμεί όταν του χαϊδεύετε το κεφάλι ή πάλι να απολαμβάνει να του τρίβετε την πλάτη. Γι’ αυτό μελετήστε προσεχτικά τις αντιδράσεις του και προσαρμόστε ανάλογα τις προσεγγίσεις σας.
Μεγαλώνοντας…
Τα φιλάκια, οι αγκαλίτσες, ένα απαλό χάδι στα μαλλιά ή στην πλάτη, βοηθάει και τα μεγαλύτερα παιδάκια να νιώσουν αγάπη, αποδοχή και αυτοπεποίθηση -παράγοντες που ευνοούν την ψυχική και πνευματική τους ανάπτυξη.

• Υπενθυμίσετε στο παιδί σας την παρουσία σας τρίβοντάς του την πλάτη ή χαϊδεύοντάς του τα μαλλιά.
• Κρατήστε το αγκαλιά όταν του διαβάζετε παραμύθι ή ξαπλώστε δίπλα του.
• Κρατάτε το χέρι του όταν εξερευνά τον κόσμο ή είναι επιφυλακτικό απέναντι σε μια καινούρια πρόκληση.
• Παίξτε παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη φυσική επαφή όπως π.χ. γαργάλημα.
• Ακολουθήστε το ταμπεραμέντο του παιδιού. Μερικά είναι πολύ ζωηρά και πιθανόν να μην τους αρέσει να τους κόβετε τη φόρα με χάδια, ενώ άλλα ντρέπονται όταν τα φιλάτε μπροστά σε άλλους.

Πηγή: mybabysworld.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!