16 Σεπ 2011

Μαθήματα απογαλακτισμού


Το γάλα τους πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού μονοπωλεί το μενού του, αφού είναι καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης. Τι γίνεται όμως μετά; Με ποιο τρόπο πρέπει να περάσει το μωρό σας στο επόμενο στάδιο; Τι πρέπει να προσέξετε και τι να αποφύγετε ώστε να είστε βέβαιες ότι το λιλιπούτειο στομαχάκι του γεμίζει με ασφάλεια και με τροφές που σέβονται την εξέλιξη και την καλή του υγεία;

Στην αρχή της ζωής του μωρού σας, το γάλα-κυρίως το μητρικό αλλά και του εμπορίου-είναι αρκετό για την ανάπτυξη του, αφού όχι μόνο το πεπτικό του σύστημα δεν μπορεί να δεχτεί καμία άλλη τροφή αλλά επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανίσει τροφικές αλλεργίες αλλά και προβλήματα πέψης αν εκτεθεί σε άλλες τροφές. Βλέπετε, δεν είναι προγραμματισμένο για κάτι τέτοιο.
Σταδιακά, η κατάσταση αλλάζει, με το πιτσιρίκι σας να μεγαλώνει, να πεινάει περισσότερο, να θέλει να δοκιμάζει διαφορετικές γεύσεις, να έχει άλλες ανάγκες και απαιτήσεις. Το ταξίδι από το γάλα μέχρι το παιδί σας να φτάσει να τρώει ότι κι εσείς είναι μεγάλο, απαιτητικό, δύσκολο ταυτόχρονα, όμως γοητευτικό και γεμάτο ενδιαφέρον. Οπλιστείτε λοιπόν με γνώση, ψυχραιμία, φαντασία και υπομονή και βοηθήστε το μωρό σας να αναπτυχθεί με ασφάλεια, σιγουριά και υπέροχες γεύσεις!

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ;
Όταν το μωρό σας συμπληρώσει το πρώτο εξάμηνο της ζωής του (ή και νωρίτερα, ανάλογα με το τι θα σας προτείνει ο παιδίατρος) φτάνει η ώρα η γκάμα του διαιτολογίου του να διευρυνθεί. Τώρα πια, το πεπτικό του σύστημα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τις πρώτες τροφές, στερεές και ημιστερεές. Έτοιμο όμως είναι και το νευρομυϊκό του σύστημα, που του επιτρέπει όχι μόνο να κάθεται, αλλά και να ελέγχει τη γλώσσα του, ακόμη και να δηλώνει με το χαριτωμένο τρόπο του ότι πεινάει ή ότι έχει χορτάσει. Σιγά σιγά, εξάλλου, κάνουν την εμφάνιση τους και τα δοντάκια του μωρού, που θα του επιτρέψουν σταδιακά να μασήσει τις τροφές.

Σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψη τους ατομικούς παράγοντες ανάπτυξης και ωρίμανσης του παιδιού, τα συμπληρώματα διατροφής είναι στη διάθεση του για να τα γευτεί το στοματάκι του και για να κατευνάσει την πείνα του-που γίνεται όλο και πιο έντονη και απαιτητική. Κι αυτό γιατί από την ηλικία των 6 μηνών τα πιτσιρίκια δε στέκονται πουθενά! Τριγυρνάνε στους χώρους του σπιτιού μπουσουλώντας γρήγορα και ασταμάτητα, οι κινήσεις τους γίνονται όλο και πιο έντονες, τα χέρια και τα πόδια τους πηγαίνουν δεξιά και αριστερά μέχρι.... τελικής πτώσης. Αυτή η αύξηση της κινητικότητας κάνει ακόμη πιο μεγάλες τις ανάγκες του μωρού σε ενέργεια και τα συμπληρώματα διατροφής θα το οπλίσουν με όλα όσα χρειάζεται σε αυτό το στάδιο της ζωής του, για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες για παιχνίδι, τρέξιμο και διασκέδαση όλη την ημέρα.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑΣΥΝΗ
Η μετάβαση βέβαια δεν είναι πάντα απλή υπόθεση, αφού τα μωράκια παραμένουν ακόμη ιδιαίτερα ευαίσθητα στις νέες γευστικές εμπειρίες. Για αυτό λοιπόν προσοχή στις επιλογές. Τα τρόφιμα που θα επιλέξετε, από τις κρέμες και τα μπισκοτάκια, μέχρι αργότερα τις φρουτόκρεμες και τα πρώτα του γεύματα, πρέπει να είναι θρεπτικά, ασφαλή και να προσφέρονται σε επαρκείς ποσότητες. Ξεκινήστε ομαλά, σταδιακά, χωρίς πίεση και βιασύνη και αυξήστε την ποσότητα και την ποικιλία ακολουθώντας τους ρυθμούς του μωρού σας.

Στην αρχή, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τις αρνήσεις του μωρού που αντιδρά στις διαφορετικές γεύσεις. Για αυτό θα πρέπει να είστε.... ετοιμοπόλεμη, εξασφαλίζοντας μια ποικιλία επιλογών για να διαλέξει το μικρό σας. Αν ένα φαγητό δεν του αρέσει, μην επιμένετε. Αφήστε να περάσουν 1-2 εβδομάδες και κάντε ξανά την προσπάθεια. Εκτός από ποικιλία τροφών θα πρέπει να οπλιστείτε και με υπομονή. Μη βιάζεστε. Αφιερώστε χρόνο και ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταναλώσει την ποσότητα που επιθυμεί χωρίς να γίνεστε πιεστικές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αρνητικά αισθήματα απέναντι στο φαγητό ή αντίθετα να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Μια καλή ιδέα είναι να κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι και να επιτρέπετε στο μωρό να συμμετέχει στη διαδικασία, συνδέοντας το φαγητό με την παρέα, το κέφι, την οικογενειακή ζεστασιά. Έτσι, το ενδιαφέρον του για το φαγητό θα φτάσει στα ύψη!

ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ;
Ο γιατρός θα σας συστήσει να εισάγετε στη διατροφή του παιδιού σας τροφές που εξασφαλίζουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και C και φολικό οξύ. Θα σας συστήσει αρχικά τα φρούτα και ακολούθως το ασπράδι του αυγού, το γιαούρτι, τις κρέμες, τις χορτόσουπες, ενώ όσο πλησιάζει στα πρώτα του γενέθλια το στομαχάκι του θα είναι έτοιμο να δεχτεί τα πρώτα γεύματα με κρέας και ψάρι. Από εκεί και μετά δεν πρέπει να του φτιάχνετε χωριστά φαγητό, όπως θα σας υποδείξει και ο γιατρός, μπορεί να τρώει σχεδόν ότι κι εσείς.

ΤΑ 5 ΒΑΣΙΚΑ ΠΙΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
  • Φρουτόκρεμα
Τα μωρά τρελαίνονται για φρούτα. Όταν ο γιατρός σας δώσει το πράσινο φως για την κατανάλωση τους, ξεκινήστε δίνοντας στο μωρό σας ένα φρούτο, κατά προτίμηση μια μπανάνα, που είναι πολύ θρεπτική αλλά και ιδιαιτέρως νόστιμη, αφήστε να περάσει μία εβδομάδα και έπειτα προσθέστε ένα νέο. Έτσι, θα έχετε το περιθώρια να ελέγξετε τυχόν αντιδράσεις του μωρού σας αλλά και να του δώσετε την ευκαιρία να συνηθίσει την καινούργια γεύση.

  • Κρέμα
Συνήθως αποτελούν το απογευματινό γεύμα του μωρού και χάρη στην εξαιρετική τους γεύση γρήγορα γίνονται οι αγαπημένες των παιδιών. Η κρέμα βανίλια, η φαρίν λακτέ, η μπισκοτόκρεμα είναι μερικές από τις επιλογές που έχετε στη διάθεση σας για να ταϊσετε το μωρό σας χαρίζοντας του ευχαρίστηση, απόλαυση και θρέψη.

  • Χορτόσουπα
Όταν φτάσει η ώρα το μωρό σας να φάει λαχανικά, επιλέξτε σκούρα πράσινα (κολοκύθι, σπανάκι, σέλινο κλπ), αλλά και πορτοκαλί λαχανικά (καρότο, κόκκινη κολοκύθα) που είναι πλούσια σε φολικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνη Α. Μια εξαιρετική ιδέα είναι να προσθέσετε μερικές κουταλιές ρυζάλευρο στη χορτόσουπα του μωρού σας. Έτσι, ο οργανισμός του θα προσλάβει το σίδηρο που χρειάζεται στην απαιτητική αυτή φάση της ανάπτυξης του. Μην ανησυχείτε! Το ρυζάλευρο είναι μια από τις βασικές τροφές που σπάνια προκαλεί κάποια αλλεργική αντίδραση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί συστήνουν στις νέες μαμάδες να προσθέτουν 1-2 κουταλιές ρυζάλευρο στο γάλα του μωρού. Το ίδιο ισχύει και για την κρέμα σιτάλευρου, που θα ξετρελάνει τα παιδιά σας χάρη στην υπέροχη γεύση της. Όσο το μικρό σας την απολαμβάνει, εσείς μπορεί να είστε ήσυχη ότι λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξη του.


  • Βρεφικό γιαούρτι
Σταδιακά, οι αυξημένες ανάγκες του μωρού θα φέρουν στο ψυγείο σας το βρεφικό γιαούρτι που, εμπλουτισμένο καθώς είναι με σίδηρο και ασβέστιο και χάρη στα προβιοτικά και πρεβιοτικά που περιέχει, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και την ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, τα αλεσμένα δημητριακά που περιέχουν ορισμένα βρεφικά γιαούρτια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου. Επιλέξτε από τη μεγάλη γκάμα γεύσεων που κυκλοφορεί στο εμπόριο και αφήστε το μωρό σας να καταλήξει στην αγαπημένη του.

  • Κρέας και κοτόπουλο
Καθώς το μωρό σας οδεύει σταδιακά στη φάση της... ενηλικίωσης  όσον αφορά το περιεχόμενο των γευμάτων του, θα έρθει η ώρα του κρέατος και του κοτόπουλου. Επιλέξτε μοσχαράκι ψαχνό χωρίς λίπη και μαγειρέψτε το μαζί με φρέσκα λαχανικά (καρότα, κολοκυθάκια, σέλινο, πατάτες). Το μωρό σας θα ξετρελαθεί!

Πηγή: περιοδικό το Παιδί μου κι εγώ

Επίσης:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!