3 Οκτ 2011


Το φθινόπωρο είναι εποχή ιώσεων και ως γνωστόν η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Τονώστε λοιπόν την άμυνα του οργανισμού του παιδιού σας, ώστε να το προφυλάξετε από τα μικρόβια και τις ασθένειες που..... καιροφυλακτούν.


  • Συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο του μια μερίδα λιπαρών ψαριών (σολομό, τόνο, σκουμπρί ή σαρδέλες) κάθε εβδομάδα. Τα ψάρια αυτά θα προσφέρουν στον οργανισμό του πολύτιμα λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο αντί για λευκό, καθώς περιέχει συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια όπως ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β.
  • Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας πίνει άφθονο νερό και ότι ασκείται τακτικά, καθώς ο καθαρός αέρας και η κίνηση βελτιώνουν τόσο την κυκλοφορία του αίματος, όσο και την  καταπολέμηση των μικροβίων.
  • Αποφύγετε τις ζαχαρώδεις τροφές, καθώς η ζάχαρη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να αποδυναμώσει τις άμυνες του οργανισμού.
  • Φροντίστε να καταναλώνει τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Μια παιδική μερίδα ισοδυναμεί με ένα τέταρτο μήλου ή ένα άνθος μπρόκολου.
Πηγή: περιοδικό 9 μήνες Plus

Παιδιά: Τα συχνότερα θύματα των ιώσεων


Ας μην ξεχνάμε ότι πιο ευάλωτα απ΄ όλους είναι αυτή την εποχή τα παιδιά και κυρίως όσα πάνε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο. Ο οργανισμός των παιδιών δεν έχει αναπτύξει ακόμη πλήρως το ανοσοποιητικό τους σύστημα και έτσι είναι ευπρόσβλητα σε μεγαλύτερο φάσμα ιών κρυολογήματος. Όσο μεγαλώνουμε όμως το σώμα μας αποκτά πρόσθετη ανοσία στους ιούς αυτούς και γινόμαστε λιγότερες επιρρεπείς στις λοιμώξεις.

Το συνάχι και ο βήχας είναι από τις πιο συχνές αιτίες που πάει ένα παιδί στον παιδίατρο αυτή την εποχή, επισημαίνει ο παιδίατρος κ. Κώστας Νταλούκας. Εκείνο που φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο τους γονείς είναι ο βήχας, ιδίως όταν αρχίσει να ενοχλεί τον βραδινό ύπνο του παιδιού, οπότε και το πηγαίνουν στον γιατρό. Μερικές φορές μπορεί να παρουσιαστεί και πυρετός, συνήθως χαμηλός, αλλά χωρίς να αποκλείεται να φτάσει 39 και 40.

Το ιστορικό της νόσου είναι κοινό, αφού 2-3 ημέρες πριν αρχίζει ένα μικρό μπούκωμα ή συνάχι, προστίθεται και βήχας ποικίλης έντασης και διάρκειας και μερικές φορές πυρετός. Τις περισσότερες φορές ο παιδίατρος κάνει τη διάγνωση ίωση. Στις ιώσεις του ανωτέρου αναπνευστικού τα φάρμακα που χορηγούνται συνήθως είναι συμπτωματικά και αποσκοπούν στην ανακούφιση από τον βήχα (αντιβηχικά) και την αναπνοή από τη μύτη (αποσυμφορητικά). Στα μικρά παιδιά και στα βρέφη πρέπει να χρησιμοποιείτε άφθονο φυσιολογικό ορό για το καθάρισμα της μύτης τους.

Ας δούμε όμως τι συμβουλεύει ο κ. Νταλούκας για τις ιώσεις του χειμώνα στα παιδιά και στα βρέφη:
Eκτός και αν το παιδί σας έχει ένα πολύ μικρό συνάχι, τις υπόλοιπες φορές, όταν υπάρχει βήχας και πυρετός, πρέπει να το εξετάσει ο παιδίατρος. Όσο απλή και αν ακούγεται στο τέλος η λέξη ίωση, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να βάλετε τη διάγνωση μόνοι σας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μία πνευμονία, για παράδειγμα., ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο.

Μην ζητάτε από τον παιδίατρο να σας δώσει τηλεφωνικά φάρμακα για τον βήχα. Σύμφωνοι, τις πιο πολλές φορές είναι ένας απλός ερεθιστικός βήχας, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να είναι κρίση άσθματος ή κάτι άλλο. Εξ΄ άλλου, αν δοθεί κάποιο φάρμακο στην τύχη, από τύχη και μόνο θα περάσει ο βήχας του παιδιού. Μην χορηγείτε απερίσκεπτα και σε μεγάλες δόσεις τα φάρμακα που σας έγραψε ο γιατρός του παιδιού σας. Ακόμη χειρότερα, μην δώσετε το αντιβηχικό που δώσατε μία άλλη φορά, ή το φάρμακο που σας έδωσε ο γείτονας! Το παιδί σας μπορεί να κινδυνεύσει από τις ενέργειες αυτές. Φροντίστε να ζητάτε πάντα από τον παιδίατρό σας να σας ενημερώνει για το είδος, τη δοσολογία και τις παρενέργειες του φαρμάκου.

Μην θεωρείτε κανένα φάρμακο ακίνδυνο. Υπάρχει πιθανότητα, μερικές φορές, με τα φάρμακα να κάνετε μεγαλύτερο κακό παρά καλό στο παιδί σας. Μην καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα σε ατμόσφαιρα από καπνούς τσιγάρων, παθαίνουν πολύ συχνά βήχα και ιώσεις, λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες και άσθμα.

Το παιδί σας δεν κρυολόγησε όπως εσείς πιστεύετε. Απλά κόλλησε κάποια ίωση. Το κρύο δεν αποτελεί παρά ένα μικρό επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της ίωσης. Συνεπώς, μην τα ντύνετε από φόβο μήπως και κρυολογήσουν, επειδή τότε ιδρώνουν και είναι πιο εύκολο να αρρωστήσουν.

Προσέξτε περισσότερα όσοι έχετε νεογέννητα και βρέφη στο σπίτι. Μην αφήνετε να μπαίνουν άρρωστοι και μην αφήνετε να τα πιάνουν όσο δεν είναι υγιείς και δεν έχουν πλύνει τα χέρια τους. Να θυμάστε ότι τα βρέφη, εάν κολλήσουν μία ίωση του ανώτερου αναπνευστικού, ας πούμε συνάχι, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή τους.

Μην πηγαίνετε τα βρέφη σε κλειστούς χώρους, όπως σούπερ μάρκετ, καφετέριες, εστιατόρια και διάφορα άλλα. Σκεφτείτε την πιθανότητα να κολλήσει το μωρό σας κάτι ιδιαίτερα σοβαρό (όπως μηνιγγίτιδα) από κάποιον άρρωστο που βρέθηκε στον ίδιο χώρο μαζί σας. Αν το παιδί σας πάθει συνάχι και παραπονεθεί για πόνο στο αυτί, θεωρείστε πολύ πιθανό να έχει πάθει ωτίτιδα. Οι περισσότερες από τις ωτίτιδες συμβαίνουν αφού το παιδί έχει μπουκώσει ή έχει καταρροή.

Αν αυτό συμβεί στη μέση της νύχτας, μην πανικοβάλλεστε και μην τρέχετε στα νοσοκομεία βραδιάτικα. Δώστε του λίγο παυσίπονο αντιπυρετικό φάρμακο και βάλετε ένα ελαφρά ζεσταμένο με το σίδερο πανί πάνω στο αυτί του παιδιού. Αυτό συνήθως αρκεί για να σταματήσει ο πόνος. Την επόμενη το πρωί πηγαίνετε το παιδί στον παιδίατρο για να δει τα αυτιά του και να σας πει μήπως υπάρχει ωτίτιδα.
Τα δεύτερα παιδιά αρρωσταίνουν συχνότερα! Μην σας κάνει αυτό εντύπωση και αναρωτιέστε τι έχει το παιδί σας. Απλώς κολλάει από το μεγαλύτερο αδερφάκι του, που του κουβαλάει διάφορες ιώσεις στο σπίτι.

Όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού ευνοούνται και μεταδίδονται ευκολότερα στα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Θεωρείστε ότι ένα παιδί που θα πάει στον παιδικό σταθμό θα αρρωστήσει με μία φυσιολογική συχνότητα πέντε έως και δέκα φορές το χρόνο.

Αν ο βήχας του παιδιού σας θυμίζει γαύγισμα σκύλου, θυμηθείτε ότι η λαρυγγίτιδα είναι η πιο πιθανή διάγνωση τους μήνες αυτούς. Θυμηθείτε να ελέγξετε το βιβλιάριο με τα εμβόλια και να κάνετε τους επαναληπτικούς εμβολιασμούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!