10 Οκτ 2011

Οργανώστε παιδικό πάρτυ στο σπίτι!



Κάθε παιδί, όπως είναι πολύ φυσικό, περιμένει με αγωνία τη γιορτή ή τα γενέθλιά του για να του διοργανώσουν οι γονείς του ένα αξέχαστο πάρτι.
Και δεν είναι λίγοι οι γονείς εκείνοι που επιλέγουν να κάνουν το πάρτι σε κάποιον χώρο εκτός σπιτιού, – παιδοτόπους, φαστφουντάδικα, αθλητικές εγκαταστάσεις ή άλλους χώρους εκδηλώσεων-, είτε επειδή έχουν μεγάλη λίστα προσκεκλημένων, είτε επειδή δεν διαθέτουν οι ίδιοι τον χρόνο για να ασχοληθούν, είτε επειδή, πολύ απλά, θέλουν να απαλλαγούν από τον… πονοκέφαλο της διοργάνωσης. Η επιλογή ενός εξωτερικού χώρου για πάρτι αποτελεί όντως μια βολική λύση, εφόσον φυσικά υπάρχει και η οικονομική άνεση…
Υπάρχουν ωστόσο και γονείς που επιλέγουν να φιλοξενήσουν το παιδικό πάρτι στο σπίτι τους, επειδή βρίσκουν τη διαδικασία απολαυστική και πιο φιλική, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να περιποιηθούν προσωπικά τα άτομα με τα οποία κοινωνικοποιείται το παιδί τους. Μην ξεχνάμε πως και οι ειδικοί προτείνουν το παιδικό πάρτι να γίνεται στο σπίτι, γεγονός που δίνει ιδιαίτερη χαρά στο παιδί, μιας και θα υποδεχτεί τους φίλους τους στον δικό του οικείο χώρο, ενώ παράλληλα θα αισθάνεται ότι οι γονείς ασχολούνται μαζί του και τού διαθέτουν χρόνο!
Για εσάς λοιπόν που είσαστε αποφασισμένοι να διοργανώσετε το παιδικό πάρτι στο σπίτι σας, παραθέτουμε μερικές οδηγίες για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα:

Οι προσκλήσεις
  • Αφήστε το παιδί σας να συμμετάσχει στην προετοιμασία τού πάρτι, βάζοντάς το να φτιάξει μόνο του τις προσκλήσεις του! Σε όποια ηλικία κι αν είναι, δώστε του κάποιες ιδέες για να το βοηθήσετε και παροτρύνετέ το να φτιάξει με ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους μια ζωγραφιά ή ένα σχεδιάκι. Στη συνέχεια, μπορείτε να φωτοτυπήσετε την δημιουργία του ή να την τυπώσετε στον εκτυπωτή σας, και να συμπληρώσετε κατόπιν τις απαραίτητες πληροφορίες. Όπως και να ’χει, θα έχετε μοναδικά προσκλητήρια, χειροποίητα, και με την ιδιαίτερη υπογραφή του εορτάζοντος!
  • Εάν έχετε σχέση με την τεχνολογία, μπορείτε να φτιάξετε στον υπολογιστή σας ωραιότατες προσκλήσεις, τις οποίες μπορείτε να στείλετε και ηλεκτρονικά (με e-mail).
  • Στις προσκλήσεις, να αναγράφονται οπωσδήποτε και με καθαρά στοιχεία: η ημερομηνία, ώρα και διάρκεια του πάρτι, η ακριβής διεύθυνσή σας (ίσως με οδηγίες ή και κάποιον χάρτη) και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε και τηλεφωνική επιβεβαίωση μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας, ώστε να ξέρετε πόσοι περίπου θα παρευρεθούν στο πάρτι σας.
  • Καλό είναι να στείλετε τις προσκλήσεις τού πάρτι σας τουλάχιστον 15 ημέρες νωρίτερα. Έτσι, οι καλεσμένοι σας θα ενημερωθούν έγκαιρα, ενώ εσείς θα έχετε  δύο ολόκληρες εβδομάδες για να κάνετε τις προετοιμασίες σας.

Επιλογή ημέρας & ώρας

  • Για τα μικρότερα παιδιά επιλέξτε τις πρωινές μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες για τα πάρτι: καθώς κουράζονται ευκολότερα, δεν αντέχουν στα βραδινά ξενύχτια, με αποτέλεσμα να γκρινιάζουν από τη νύστα, χαλώντας το κέφι τους αλλά και το δικό σας. Η διάρκεια τού πάρτι δεν χρειάζεται να υπερβαίνει τις 2 ώρες, εκτός κι αν διαθέτετε… ατσαλένια νεύρα! Προτιμίστε τις Κυριακές, γιατί τα Σάββατα πολλοί γονείς εργάζονται ή προτιμούν να αφιερώσουν τη μέρα τους σε άλλες ασχολίες όπως ψώνια κλπ.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να διοργανώσετε το πάρτι είτε τις μεσημεριανές ώρες, είτε το απόγευμα. Ιδανική μέρα το Σάββατο, από τις 6-7 το απόγευμα, έως τις 9, ώστε να διαθέσετε την Κυριακή για το… συμμάζεμα του σπιτιού σας!

Οι καλεσμένοι

  • Ο αριθμός των καλεσμένων σε ένα σπιτικό πάρτι εξαρτάται από την χωρητικότητα του σπιτιού. Μην καλέσετε περισσότερους από όσους μπορείτε να “καθίσετε”. Εξασφαλίστε ότι -τουλάχιστον την ώρα τού γεύματος- όλοι οι καλεσμένοι σας θα έχουν από ένα κάθισμα, για να μην τρώνε όρθιοι.
  • Εάν το πάρτι αφορά σε μικρά παιδιά ή παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπολογίστε ότι θα δεχθείτε στο πάρτι σας και τους συνοδούς των καλεσμένων παιδιών, συνήθως κάποιον από τους δύο γονείς.
  • Εάν το πάρτι σας αφορά σε μεγαλύτερα παιδιά (συνήθως μεγαλύτερα των 7 ετών), ενημερώστε μέσω της πρόσκλησης τους γονείς των καλεσμένων παιδιών, ότι θα μπορούν να τα αφήσουν στο σπίτι σας ασυνόδευτα.


Η διαρρύθμιση/ διακόσμηση του σπιτιού

  • Δώστε στο σπίτι σας γιορτινή ατμόσφαιρα. Μία από τις πιο οικονομικές λύσεις είναι τα μπαλόνια: μπορείτε να παραγγείλετε ή να φουσκώσετε μόνοι σας με ήλιο διακοσμητικά μπαλόνια και να φτιάξετε “μπουκέτα” με τα οποία να στολίσετε διάφορες γωνίες του σπιτιού.
  • Αν το πάρτι σας θα έχει κάποιο “θέμα”, (π.χ. “γοργόνες”, “ναυτάκια”, “ζώα τού δάσους”, κλπ.) φροντίστε να υποστηρίξετε το συγκεκριμένο θέμα με αντίστοιχα διακοσμητικά: γιρλάντες για τους τοίχους, καπελάκια για τα παιδιά, ασορτί τραπεζομάντηλα, πλαστικά πιατάκια & ποτηράκια, δωράκια για τους καλεσμένους, κλπ.
  • Διαρρυθμίστε το σπίτι σας και τα έπιπλα, έτσι ώστε ο χώρος να είναι απόλυτα ασφαλής για τα παιδιά: απομακρύνετε τα εύθραστα αντικείμενα, καλύψτε τις πρίζες και τις επικίνδυνες γωνίες στα έπιπλα, ασφαλίστε τα σκαλοπάτια, περιορίστε καλού-κακού τα κατοικίδια ζώα, και γενικά ελέγξτε ό,τι άλλο θεωρείτε πως μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών μέσα στον χώρο σας.

Ο γιορτινός μπουφές

  • Εάν θεωρείτε την προετοιμασία τού μπουφέ… βουνό, μην διστάσετε να φωνάξετε τη μητέρα σας ή κάποια διαθέσιμη φίλη για να σας βοηθήσει στην παρασκευή των φαγητών. μπορεί να γίνει μια ευχάριστη διαδικασία, και να ετοιμάσετε πολλά και ωραιότατα πιάτα χωρίς να κουραστείτε ιδιαίτερα.
  • Εάν δεν έχετε χρόνο να να προετοιμάσετε τον μπουφέ, μπορείτε να παραγγείλετε σε κάποια εταιρεία catering. Μόνο φροντίστε να τα παραγγείλετε έγκαιρα, ειδικά αν οι ποσότητες είναι μεγάλες. Θυμηθείτε επίσης ότι δεν υπάρχει παιδάκι που να μην τού αρέσει η πίτσα, οπότε μπορείτε να λύσετε το θέμα με μια παραγγελία σε πιτσαρία!
  • Προτιμήστε φαγητά που καταναλώνονται εύκολα από τα παιδιά: εξαιρετική ιδέα είναι τα finger food (φαγητά που τρώγονται με το χέρι) όπως οι κοτομπουκιές, τα κεφτεδάκια, κάθε είδους πιτάκια (τυροπιτάκια, λουκανοπιτάκια, κλπ.), οι μπόμπες, τα σαντουιτσάκια και οι πίτσες. Αποφύγετε φαγητά με σάλτσες ή λάδια, γιατί το πιο πιθανό είναι να λερωθούν τόσο τα παιδιά, όσο και το σπίτι σας. Επίσης να αποφύγετε φαγητά με ξύλινα καλαμάκια (σουβλάκια κλπ), γιατί τα αγοράκια τα χρησιμοποιούν συνήθως για… ξιφομαχίες!
  • Τα σερβίτσια των παιδιών επιβάλλεται να είναι χάρτινα ή πλαστικά: μετά το γεύμα, τα μαζεύετε και τα ρίχνετε όλα σε μια σακκούλα απορριμάτων και ξενοιάζετε από το πλύσιμο!
  • Προτιμήστε αναψυκτικά μη ανθρακικούχα. Βολικοί είναι και οι χυμοί σε χάρτινη ατομική συσκευασία.
  • Φροντίστε να υπάρχουν στον μπουφέ μια πλαστική κανάτα γεμάτη φρέσκο νερό και αρκετά πλαστικά ποτηράκια, για να εξυπηρετούνται τα παιδιά μόνα τους, αλλιώς κάθε τόσο θα σάς ζητούν νερό, ειδικά μόλις αρχίσουν να ιδρώνουν…


Η τούρτα

  • Αν παραγγείλετε την τούρτα σε κάποιο ζαχαροπλαστείο, κάντε το τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν το πάρτι και δώστε στο παιδί σας τη χαρά να επιλέξει μόνο του το σχέδιο της αρεσκείας του!
  • Εάν διαθέτετε τον απαιτούμενο χρόνο, φτιάξτε μια σπιτική τούρτα παρέα με το παιδί σας, και στολίστε την με ζαχαρωτά ή με πλαστικά διακοσμητικά που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο.
  • Στις παιδικές τούρτες, αποφύγετε γενικά τους ξηρούς καρπούς στη γέμιση. Επίσης, να λάβετε υπόψιν σας τυχόν αλλεργίες που ενδέχεται να έχουν οι καλεσμένοι σας.

Η ψυχαγωγία των παιδιών

  • Εάν σκέφτεστε να καλέσετε κάποιον ειδικό animateur για να απασχολήσει τα παιδιά την ώρα τού πάρτι, φροντίστε να το κανονίσετε έγκαιρα, καθώς οι εμψυχωτές έχουν μεγάλη ζήτηση και δεν είναι εύκολο να τους βρείτε τελευταία στιγμή.
  • Στην καλύτερη περίπτωση, αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε εσείς οι ίδιοι με την ψυχαγωγία των παιδιών, επιστρατεύστε την φαντασία και τη δημιουργικότητά σας: υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για να απασχολήσετε τα παιδιά, είτε παίζοντας, είτε χορεύοντας, είτε βάζοντάς τα να κάνουν εύκολες χειροτεχνίες. Mην σκεφτείτε την κούραση, γιατί, στο κάτω-κάτω, είναι κάτι που θα κρατήσει το πολύ 2 ώρες και αξίζει πραγματικά τον κόπο: αρκεί να δείτε τη χαρά στα πρόσωπα των παιδιών -και ειδικά του δικού σας παιδιού, που θα χαίρεται και θα περηφανεύεται για εσάς!

Αναμνηστικά δώρα

Έχει γίνει θεσμός πια, κατά την αποχώριση των καλεσμένων, να δίνονται αναμνηστικά δωράκια στα παιδιά. Προτιμήστε μικρά, χρηστικά δωράκια, τα οποία μπορείτε να βάλετε σε σακουλίτσες μαζί με διάφορα ζαχαρωτά και μια ωραία ευχαριστήρια καρτούλα.


Φωτογραφίες & βίντεο

Φροντίστε να έχετε φορτίσει έγκαιρα τις μπαταρίες της φωτογραφικής μηχανής σας ή της βιντεοκάμερας, για να μην βρεθείτε προ εκλπλήξεων!

Πηγή: kids0-12.gr

2 σχόλια:

  1. Όμορφη ανάρτηση, με χρήσιμες συμβουλές για να οργανώσουμε σωστά ένα παιδικό πάρτυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστω με βοηθισατε παρα πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!