11 Ιαν 2012

Η μόδα αγαπάει τα παιδιά

Τα ρούχα των παιδιών από τη βρεφική ηλικία είναι ένα ζήτημα που θέλει σκέψη και μάλιστα και αρκετά χρήματα, καθώς στην αγορά κυκλοφορούν επώνυμα και ακριβά ρούχα για τα παιδιά, τα οποία ακολουθούν τη μόδα, που ταιριάζει πολλές φορές με αυτή των ενηλίκων.

Τα ρούχα του μωρού
Είναι όλα έτοιμα, ρουχαλάκια, επιπλάκια, καλλυντικά.... είστε σίγουρες; Μήπως έχετε ξεχάσει κάτι; Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από έναν καλό προγραμματισμό. Για αυτό, κάντε έναν κατάλογο, με όσα θα χρειαστεί το μωράκι σας τις πρώτες ημέρες της ζωής του, φροντίζοντας να μην κάνετε υπερβολές. Κάποια πράγματα, αναμφισβήτητα, θα τα επωμιστούν οι παππούδες, κάποια άλλα συγγενείς και φίλοι. Σχετικά με την γκαρνταρόμπα του μωρού σας, σας δίνουμε κάποιες απλές συμβουλές:

  • Αποφύγετε να αγοράσετε ρούχα για νεογέννητα (δηλαδή το 0 νούμερο). Η εξέλιξη του μωρού σας, είναι τόσο μεγάλη, που μέσα σε λίγες εβδομάδες τα ολοκαίνουργια ρουχαλάκια του δεν θα το χωράνε. Για αυτό, επιλέξτε από την αρχή ρούχα για μωρά ηλικίας 3-6 μηνών (ανάλογα πάντα το πόσο μεγάλο έχει γεννηθεί το μωράκι σας-εγώ θα σας πρότεινα να πάρετε μισά σε μέγεθος έως 3 μηνών και μισά σε μέγεθος 3-6 μηνών).
  • Αποφύγετε, επίσης, τα πολλά κουμπάκια, κορδόνια και κορδελίτσες, μιας και εκτός από τη δυσκολία που παρουσιάζουν όταν ντύνετε το μικρό σας, είναι και πολύ επικίνδυνα καθώς το μικρό σας μπορεί να τα καταπιεί. Τα ρουχαλάκια του μωρού, πρέπει να είναι από μαλακά υφάσματα, κυρίως βαμβακερά, που θα μπαίνουν στο πλυντήριο και θα σιδερώνονται εύκολα.
Τις πρώτες ημέρες, θα χρειαστείτε κυρίως:
  • 6-10 βαμβακερά φανελάκια. Πιο βολικά είναι αυτό που κλείνουν από κάτω. Προσέξτε όμως, να έχουν μεγάλο άνοιγμα στο κεφάλι, για να μην ταλαιπωρείται το μικρούλι σας όταν το αλλάζετε.
  • 6-10 βαμβακερές φορμίτσες και 6-10 ζευγάρια κάλτσες.
  • 2-3 ζευγάρια χοντρές φόρμες-πυτζάμες και 2-3 ζακέτες (Είναι πολύ βολικές, για να τις φοράει το μωρό πάνω από το φορμάκι του).
  • 5-6 σαλιάρες-επειδή τα νεογέννητα βγάζουν συχνά γουλιές γάλα, όταν τελειώσουν το φαγητό του, καλό είναι να είστε εφοδιασμένη με τις άκρως απαραίτητες σαλιάρες.
  • 10 πανάκια-Βοηθάνε να μην λερώνονται τα ρούχα σας, όταν περιμένετε το μικρούλι σας μετά το γεύμα του να ρευτεί. Ιδιαίτερα, όμως, το προστατεύουν από την επαφή με τα ρούχα σας, που όσο καθαρά κι αν είναι, έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον, με τα λογής-λογής μικρόβια και το καυσαέριο.
Μικρές χρήσιμες συμβουλές
  • Διαλέξτε ρούχα καλής ποιότητας από βαμβάκι ή αγνό παρθένο μαλλί, με υφή μαλακή και άνετη, από άφλεκτο και ανθεκτικό υλικό.
  • Φροντίστε το ντύσιμο του μωρού να σας διευκολύνει όταν το αλλάζετε, ώστε να μην χρειάζεται να το γδύνετε ολόκληρο. Κατάλληλα ρούχα είναι αυτά που ανοίγουν από μπροστά, από πάνω ως κάτω, όπως οι ολόσωμες φόρμες, που ξεκουμπώνουν με σούστες.
  • Προτιμήστε τα ευκολοφόρετα ρούχα που είναι ανοιχτά στο λαιμό και ξεκουμπώνουν στους ώμους.
  • Προσοχή χρειάζεται στα ρούχα που μπαίνουν από το κεφάλι, κάτι που πρέπει να γίνεται με ένα ελαφρύ και προσεκτικό ανασήκωμα του κεφαλιού και γρήγορο πέρασμα του ρούχου, για να μην δυσανασχετήσει το μωρό.
  • Τα ζακετάκια με κουμπιά ή κορδόνια, τα δαντελωτά, με ραφές ή διακοσμητικά στοιχεία ρούχα, είναι καλό να τα αποφύγετε γιατί περιορίζουν τις κινήσεις του παιδιού και μπορεί να καταπιεί κάτι από αυτά.
  • Το καλοκαίρι, είναι απαραίτητο να έχετε ένα καπέλο του οποίου το κορδελάκι δεν πρέπει να εμποδίζει το μωρό αλλά να εφαρμόζει στο πιγουνάκι του χωρίς να του προκαλεί ερεθισμούς.
  • Όταν το μωρό δεν περπατάει, μπορείτε να του βάλετε από βαμβακερά ή μάλλινα καλτσάκια μέχρι υφασμάτινα μποτάκια. Όταν, όμως, αρχίσει το περπάτημα φροντίστε τα παπουτσάκια του να έχουν σκληρή σόλα και καλή εφαρμογή, ιδιαίτερα στη φτέρνα του.
Ασφάλεια παιδικών ενδυμάτων
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοινώνει, σχετικά με την ασφάλεια των παιδικών ενδυμάτων που φέρουν κορδόνια, ότι:
  • Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν μέτρα ενάντια στην ύπαρξη επικίνδυνων κορδονιών και κορδονιών περίσφιξης στα παιδικά ενδύματα.
  • Τα μακριά κορδόνια και τα κορδόνια περίσφιξης μπορούν να θέσουν τα παιδιά σε μεγάλο κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές αρχές εποπτείας της αγοράς από 11 χώρες μέλη, ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα Κοινής Δράσης, με σκοπό της μείωση της έκθεσης των παιδιών σε τέτοιους κινδύνους, αποσύροντας επικίνδυνα ενδύματα από την αγορά.
Από τον Αύγουστο του 2008, το PROSAFE-Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Εφαρμογή της Ασφάλειας των Προϊόντων και οι χώρες μέλη-μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα-ενώθηκαν σε μια Κοινή Δράση εποπτείας της αγοράς με θέμα "Κορδόνια και Κορδόνια Περίσφιξης σε Παιδικά Ενδύματα". Κάθε χρόνο, καταγράφονται ανά τον κόσμο, ατυχήματα σε παιδιά εξαιτίας της ύπαρξης κορδονιών και κορδονιών περίσφιξης στα ρούχα. Παρά τις εργασίες των ευρωπαϊκών αρχών εποπτείας της αγοράς, είναι πιθανόν οι καταναλωτές να συναντήσουν στα καταστήματα ή να προμηθευτούν μη-συμμορφούμενα προϊόντα. Επίσης, οι ίδιοι οι γονείς ή συγγενείς αυτών μπορεί να παράγουν παιδικά ενδύματα. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι συμμετέχουσες ευρωπαϊκες αρχές εποπτείας της αγοράς να εκδόσουν τις παρακάτω συστάσεις:

6 συστάσεις για τα παιδικά ενδύματα
  1. Ενδύματα για παιδιά μέχρι 7 ετών (ύψος 1,34μ) δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
  2. Ενδύματα για παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, μακρύτερα των 75mm ή κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια που δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού.
  3. Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης με ελεύθερες άκρες μακρύτερες των 140mm, στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.
  4. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο πίσω μέρος του λαιμού, δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
  5. Τα παιδικά ενδύματα που είναι σχεδιασμένα να δένουν στο μπροστινό μέρος, δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες σαν ζώνες (πάχους 3cm και άνω), μακρύτερες των 360mm σε μήκος, μετρημένες όταν είναι λυτές και από το σημείο που αυτές δένονται.
  6. Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης σε παιδικά ενδύματα, δεν πρέπει να κρέμονται κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος. Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια στο κάτω μέρος του στριφώματος σε μακριού μήκους παντελόνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.
Τα χειροποίητα παιδικά ενδύματα θα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τις παραπάνω συστάσεις.

Μαθήματα ντυσίματος
  • Βάλτε τα ρούχα που είναι να φορέσει το παιδί δίπλα σε αυτά που είναι να φορέσετε εσείς. Αρχίστε να τα φοράτε ένα ένα με την ίδια σειρά και οι δυο σας. Αυτό βοηθάει το παιδί να αποκτήσει άνεση και ταχύτητα. Θα μπορούσατε να προτείνετε και διαγωνισμό-ποιος θα ντυθεί πιο γρήγορα. Σύντομα ο πρωτάρης θα γίνει πρωταθλητής. Στα πρώτα βήματα βέβαια ο πρωτάρης στο αυτο-ντύσιμο (από τριών μέχρι τεσσάρων) θα χρειάζεται και ένα χεράκι από τη μαμά: "Εσύ θα φορέσεις το πουκάμισο και εγώ θα σου το κουμπώσω".
  • Δείξτε ανοχή στους κακούς συνδυασμούς. Μην ξεχνάτε πως ένα παιδάκι από δύο μέχρι πέντε ετών διαμορφώνει απόψεις στο μυαλό του και αυτό έχει σαν συνέπεια να αντιστέκεται σε εναλλακτικούς τρόπους. Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο τα μικρά παιδάκια δεν φημίζονται για το ανοιχτό τους μυαλό. Αυτό δεν είναι ένδειξη πείσματος ή ισχυρογνωμοσύνης, αλλά δείγμα πορείας προς την ανάπτυξη και τη δημιουργία προσωπικής ταυτότητας. Αν το παιδί σας θέλει να φορέσει πορτοκαλί πουκάμισο με μωβ παντελόνι, αφήστε το να το κάνει, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τη δική σας αίσθηση γούστου.
  • Δώστε στο παιδί δικαίωμα επιλογής στα ψώνια. Κοντά στην ηλικία των τεσσάρων τα παιδιά έχουν άποψη για το ντύσιμο τους. Παίρνετε τα παιδιά μαζί σας όταν πάτε για ψώνια και παραχωρήστε τους κάποια περιθώρια επιλογής σε ότι τους αφορά. Για παράδειγμα, τα δύο από τα πέντε φορεματάκια και ένα στα τρία παντελόνια να είναι με βάση τις δικές τους προτιμήσεις.
Πηγή: περιοδικό "Όλα για το παιδί"


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!