10 Ιαν 2012

UNICEF | Φωτογραφία της χρονιάς 2011



Στη Γερμανία, η UNICEF βραβεύει ως Φωτογραφία της Χρονιάς μια εικόνα έντονων αντιθέσεων


Μια εικόνα έντονων αντιθέσεων

Η φωτογραφία του Kai Loffelbein που απεικονίζει ένα αγόρι που ψάχνει στα σκουπίδια εξαρτήματα ηλεκτρονικών ειδών σε μια χωματερή στην Γκάνα, ανακηρύχθηκε ως «Φωτογραφία UNICEF της Χρονιάς 2011», σε ειδική τελετή στο Βερολίνο, στις 20 Δεκεμβρίου.

Η βραβευμένη εικόνα του κ. Loffelbein δείχνει ένα αγόρι στην περίφημη χωματερή ηλεκτρονικών ειδών στο Agbogbloshie, καθώς ετοιμάζεται να ρίξει μια οθόνη υπολογιστή στο έδαφος για την εξαγωγή του πολύτιμου περιεχομένου της. Μόνο με την πρώτη ματιά η εικόνα αυτή φαίνεται θριαμβευτική. Με μια πιο προσεκτικότερη εξέταση, βλέπουμε πως στέκεται με φόντο σύννεφα καπνού, περικυκλωμένος από τα επικίνδυνα απόβλητα υψηλής τεχνολογίας των βιομηχανικών χωρών.

Ο κόσμος παράγει εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο και ένα μεγάλο μέρος τους μεταφέρεται στις αναπτυσσόμενες χώρες για απόρριψη. Εκεί, άνθρωποι που ζουν από τα σκουπίδια - πολλοί από αυτούς παιδιά - εργάζονται σε χώρους απόθεσης και χωματερές για την εξαγωγή πολύτιμων υλικών από τα απόβλητα. Κατά τη διαδικασία αυτή εκτίθενται σε μόλυβδο, υδράργυρο και άλλες επικίνδυνες ουσίες.

"Υποθέτω ότι περίπου 800 άνθρωποι εργάζονται στα τοξικά της χωματερής Agbogbloshie», είπε ο κ. Loffelbein. "Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι παιδιά."

Ο κ. Loffelbein συλλαμβάνει την έντονη αντίθεση μεταξύ της ταχείας τεχνολογικής προόδου και των ολέθριων αποτελεσμάτων που έχει για το περιβάλλον και τη φτώχεια. Συμπτωματικά, το αγόρι στη φωτογραφία είναι φοράει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα με το λογότυπο της UNICEF.

Ο κ. Loffelbein είναι σπουδαστής του φωτορεπορτάζ στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών στο Ανόβερο της Γερμανίας. «Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η έντονη επιθυμία των παιδιών για να ζήσουν και η θετική στάση τους», είπε.

Η απεικόνιση της ανισότητας


Τη δεύτερη θέση πήρε η φωτογραφία της σοβαρά υποσιτισμένης 6χρονης Marisela, που ζυγίζει μόλις 9 κιλά, στην ανατολική Γουατεμάλα. Η φωτογραφία, από την Ισπανίδα JM Lopez, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα των συνεπειών της φτώχειας και της συνεχιζόμενης ανισότητας.


Το τρίτο βραβείο κέρδισε μια φωτογραφία της Αμερικανίδας φωτογράφου Mary F. Calvert, παιδιών που εμβολιάζονται κατά της πολιομυελίτιδας στα βόρεια της Νιγηρίας. Εκεί, η ανεπαρκής υποδομή για την υγεία και οι ευρέως διαδεδομένες φήμες για τις παρενέργειες του εμβολίου συνέβαλαν στην εξάπλωση του καταστροφικού ιού. Οι εκστρατείες δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστηρίζονται από τη UNICEF, έκτοτε έχουν βοηθήσει την αύξηση της κάλυψης εμβολιασμού στη χώρα.

Τιμώντας τη φωτογραφική αφήγηση

Πραγματοποιούμενη από το 2000 από τη UNICEF Γερμανίας, η ετήσια «Φωτογραφία UNICEF της Χρονιάς» είναι ένας διαγωνισμός φωτογραφίας που τιμά τη φωτογραφία για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προταθούν από διεθνούς φήμης έμπειρους φωτογράφους. Τη χρονιά αυτή, εμπειρογνώμονες πρότειναν 119 φωτογράφους από 32 χώρες. Οι υποψήφιοι υπέβαλλαν 1.228 φωτογραφίες για εξέταση από μια κριτική επιτροπή από επιφανείς συντάκτες φωτογραφίας, φωτορεπόρτερ και καλλιτεχνικούς διευθυντές.

«Ο διαγωνισμός φωτογραφίας της UNICEF, μας ανοίγει τα μάτια και μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσα δεινά αντέχουν τα παιδιά κάτω από αφόρητες και για μας αδιανόητες συνθήκες, τόνισε η Μπετίνα Βουλφ, σύζυγος του προέδρου της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ και παρουσιάστρια στην τελετή. "Η «Φωτογραφία της Χρονιάς 2011» απευθύνεται στο αίσθημα ευθύνης μας. Μας δείχνει τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογικής προόδου και μας δείχνει πώς τα ηλεκτρονικά απόβλητα μπορεί να είναι μια απειλή για τις ζωές των παιδιών σε άλλες ηπείρους», είπε.

Εκτός από τους τρεις νικητές, η επιτροπή απένειμε επίσης έξι τιμητικές διακρίσεις. Για τη πρωτιά του ο κ. Loffelbein κέρδισε μια φωτογραφική μηχανή Leica και δημοσίευση στο περιοδικό GEO. Ο διαγωνισμός υποστηρίζεται από την Leica Camera AG και το περιοδικό GEO, που εκδίδει η Gruner + Jahr AG & Co KG.

Πηγή: unicef.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!