26 Μαρ 2012

Όταν μεγαλώσω, θα παντρευτώ τον μπαμπά!

Δεν τον χάνει απ' τα μάτια της, θέλει να κοιμηθεί ανάμεσα σας στο κρεβάτι και σας διαβεβαιώνει ότι όταν μεγαλώσει θα παντρευτεί τον μπαμπά.... ουφ! Είναι μια άκρως φυσιολογική φάση.
Αλλά οφείλετε να προσγειώνετε τη μικρή σας όταν το παρακάνει.....

Επιμένει ότι θα τον παντρευτεί
Η μικρούλα σας τον κοιτάει με μάτια γεμάτα πάθος, σκαρφαλώνει στα γόνατα του μόλις γυρίζει από τη δουλειά, επιχειρεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του, του επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι ο πιο όμορφος μπαμπάς του κόσμου και ότι θα τον παντρευτεί όταν μεγαλώσει.

Τι να κάνετε
Ο μπαμπάς πρέπει να δείξει στην κόρη του την ευχαρίστηση του για τη λατρεία που του έχει, αλλά πρέπει επίσης να της δείξει ποια είναι η πραγματική της θέση στην οικογένεια: δεν είναι η μικρή του γυναίκα, αλλά η μικρή του κόρη. Μπορεί να της πει το εξής: "Παντρεύτηκα τη μαμά σου επειδή την αγαπούσα πολύ κι από αυτή την αγάπη έχουμε εσένα, και τώρα σε αγαπάω πάαααρα πολύ! Όμως, πρέπει να ξέρεις ότι θα είμαι πάντα ο μπαμπάς σου κι εσύ θα είσαι πάντα το αγαπημένο μου κοριτσάκι κι ένας μπαμπάς δεν παντρεύεται ποτέ την κόρη του, ακόμα κι αν την αγαπάει πολύ". Είναι πολύ βασικό να γίνει αυτό, γιατί το κοριτσάκι σας αρχίζει να συντονίζεται με την αλήθεια. Στην ηλικία των 3-4 ετών περίπου, τα παιδιά πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και σε ότι λένε οι γονείς τους. Είναι πεπεισμένα ότι εκείνοι έχουν δίκιο. Και αργότερα, η μεγάλη διάψευση! Εξαπατήθηκε από τον πρώτο άντρα της ζωής της! Το παιδί ίσως να ελπίζει ότι κάποια στιγμή οι φαντασιώσεις του θα γίνουν πραγματικότητα. Αυτό όμως μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ενήλικη ζωή του όσον αφορά τις ερωτικές αλλά και τις οικογενειακές του σχέσεις.

Τα χάδια της μερικές φορές είναι φορτικά
Μερικές φορές, η πιτσιρίκα σας καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να είναι μαζί με τον μπαμπά της. Ονειρεύεται να κάνει μπάνιο με τον μπαμπά της και να απλώνει τα χεράκια της παντού, και ρωτάει με αθωότητα: "Μπαμπά, μπορώ να κοιμηθώ ανάμεσα σε σένα και τη μαμά;" Οι γονείς οφείλουν να βάζουν όρια, ώστε να βοηθήσουν το παιδί τους να αυτονομηθεί. Το ζήτημα του ύπνου συχνά έχει να κάνει και με πρακτικά ζητήματα, πχ με το φόβο για το σκοτάδι, κι αυτό το φόβο του παιδιού θα πρέπει οι γονείς να καταπραϋνουν.

Τι να κάνετε
Αυτό που θα καθορίσει την αντίδραση του μπαμπά είναι τα δικά του συναισθήματα όσον αφορά την κατάσταση. Αν οι αντιδράσεις του παιδιού απέναντι στον πατέρα του είναι πολύ φορτικές, τότε δε θα πρέπει να διστάσει να του μιλήσει ξεκάθαρα. Η κόρη του έχει το δικαίωμα να θέλει να της πιάσει τα "μεμέ" και να της βάλει κρέμα παντού. Έχει όμως και ο μπαμπάς δικαίωμα να αρνηθεί και να της το πει αμέσως. Δε θέλει, και τελείωσε. Πρέπει όμως να της μιλήσει με θάρρος και ευγενικό και ήρεμο τρόπο. Από την άλλη, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον πατέρα ότι ορισμένες συμπεριφορές δεν είναι ερωτικές, αλλά πρόκειται για επιθυμίες πρακτικού τύπου. Όπως η μαμά κάνει μπάνιο την κόρη, έτσι μπορεί να την κάνει κι ο μπαμπάς. Όταν ο μπαμπάς δεν αφήνει πονηρά υπονοούμενα σχετικά με την ανάπτυξη του μικρού παιδιού και κρατάει την αλληλεπίδραση στο "εδώ και τώρα" της παιδικότητας, δεν υπάρχει ψυχολογικός κίνδυνος παρανόησης από την πλευρά της κόρης του. Αν συμπεριφερθεί έτσι δε θα χαλάσει η σχέση τους και θα υπάρχει η αναγκαία απόσταση μεταξύ τους, όπως λένε οι παιδοψυχολόγοι.

Της αρέσει να παίζει τη μοιραία γυναίκα
Κάποιες φορές, η θέα της αγάπης του συντρόφου σας μπροστά στην κόρη σας μπορεί να της προκαλέσει τσιμπήματα ζήλιας: "Μήπως ο μπαμπάς δεν με αγαπάει αρκετά;" είναι ένας συνηθισμένος φόβος. Για αυτό ακριβώς το λόγο η κορούλα σας τρεκλίζει πάνω στα τακούνια σας (τα οποία βούτηξε κρυφά από την ντουλάπα σας) και πασαλείβεται με το κραγιόν και τις σκιές σας, για να τραβήξει την προσοχή του μπαμπά.....

Τι να κάνετε
Πρώτα από όλα μην την κοροϊδέψετε. Η συμπεριφορά της δεν είναι καθόλου παράξενη ούτε επικίνδυνη. Όλα τα μικρά κορίτσια αυτής της ηλικίας περνάνε από αυτή τη φάση. Το κάνατε κι εσείς αυτό, αλλά δεν το θυμάστε (είναι η σωστή λειτουργία του υποσυνείδητου). Πρόκειται για το διάσημο πλέον οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Θυμηθείτε, λοιπόν, ότι κι εσείς η ίδια αγαπούσατε πολύ τον μπαμπά σας (τον παππού της), ώσπου μια ωραία πρωία γνωρίσατε τον μπαμπά της. Αργότερα, θα συμβεί το ίδιο και στη μικρή σας. Επωφεληθείτε του γεγονότος για να της δείξετε το άλμπουμ με τις οικογενειακές φωτογραφίες και πείτε της ποιος παντρεύτηκε με ποιον. Έτσι, θα καταλάβει καλύτερα ότι ο μπαμπάς και η μαμά δεν είναι αδέρφια, αλλά ζευγάρι. Μπορείτε ακόμα να ευαισθητοποιήσετε και τον άντρα σας, ώστε να μην της φερθεί πολύ αυστηρά και να την αφήσετε να μεγαλώσει σιγά σιγά. Αυτός πρέπει να θέσει τα όρια, τα οποία βέβαια πρέπει να γίνουν κατανοητά και να εισακουστούν.

Με τη μαμά βιώνει μία σχέση αγάπης-μίσους
Αυτή την εποχή, η μικρή σας δεν έχει μάτια παρά μόνο για τον μπαμπά, και η ζήλια απέναντι σας είναι ολοφάνερη. Από την άλλη, όμως, πέφτει μέσα στην αγκαλιά σας για να βρει την τρυφερότητα και σας μιμείται σε κάθε τομέα για να σας μοιάσει.

Τι να κάνετε
Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση της. Δεν είναι ότι η κορούλα σας λατρεύει τον μπαμπά της και μισεί εσάς ή σας αγαπά λιγότερο. Στην πραγματικότητα, είναι διχασμένη από τα αντιφατικά συναισθήματα της και είναι αληθινά φοβισμένη μήπως χάσει την αγάπη σας. Νιώθει ενοχές απέναντι σας επειδή εσείς τη γεννήσατε. Καθησυχάστε τη, μείνετε τρυφερή και πείτε της ότι την αγαπάτε κι ότι είστε περήφανη για αυτή. Μην ανησυχείτε, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα θα την εγκαταλείψει στην ηλικία των 5-6 ετών. Θα το ξεπεράσει πολύ πιο εύκολα και ανώδυνα από εσάς (και τον μπαμπά και τη μαμά). Εσείς πρέπει να παίξετε το ρόλο σας με ειλικρίνεια και στοργικότητα.

Πηγή: περιοδικό "Το παιδί μου κι εγώ".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!